Kend 4 typer hormoner til mental sundhed

, Jakarta - Hormoner er kemiske forbindelser i kroppen, der produceres af forskellige kirtler i hele kroppen. De rejser gennem blodbanen, samt fungerer som budbringere og spiller en rolle i mange kropslige processer.

En af hormonernes vigtige funktioner er at regulere humøret. Visse typer hormoner i kroppen har været kendt for at hjælpe med at fremme positive følelser, herunder lykke og fornøjelse. For at bevare mental sundhed skal du derfor kende følgende typer af 'lykkehormoner', og hvordan du øger dem i kroppen!

Læs også: 6 typer fødevarer, der gør dig glad



Typer af glade hormoner

Disse "lykkelige hormoner" omfatter:

  • Dopamin. Også kendt som "feel good"-hormonet, dopamin er et hormon og neurotransmitter, der er en vigtig del af hjernens belønningssystem. Dopamin er forbundet med behagelige fornemmelser sammen med indlæring, hukommelse, motorisk systemfunktion og mere.
  • Serotonin . Disse hormoner (og neurotransmittere) hjælper med at regulere humør samt søvn, appetit, fordøjelse, indlæringsevne og hukommelse.
  • Oxytocin . Ofte kaldet "kærlighedshormonet", oxytocin er afgørende for fødsel, amning og stærke forældre-barn-bånd. Dette hormon kan også hjælpe med at øge tillid, empati og binding i forhold, og oxytocinniveauer stiger generelt med fysisk hengivenhed såsom kys, kram og samleje.
  • endorfiner. Endorfiner er kroppens naturlige smertestillende midler, som kroppen producerer som reaktion på stress eller ubehag. Endorfinniveauet har også en tendens til at stige, når du laver aktiviteter, der forårsager en følelse af tilfredshed, såsom at spise lækker mad, dyrke motion eller have sex.

Læs også: Nok søvn kan gøre dig glad, det er et faktum

Dette er en naturlig måde at øge lykkehormonet på

Der er mange måder, du kan gøre for at øge de glade hormoner i kroppen, herunder:

Gå ud

Vil du øge dine niveauer af endorfiner og serotonin? En af de nemmeste måder at gøre dette på er at bruge tid udendørs, i solen for at være helt præcis. Soleksponering kan øge produktionen af ​​serotonin og endorfiner. Du kan starte med en afslappet gåtur i 10 til 15 minutter udenfor hver dag.

Sport

Motion har mange fysiske sundhedsmæssige fordele, og det har også en positiv indvirkning på følelsesmæssigt velvære. Motion er en fantastisk måde at frigive endorfiner og kan også øge dopamin- og serotoninniveauet. Så for en sund mentalitet skal du sørge for også at have en sund krop med regelmæssig motion.

Grin med venner

At grine med nære venner vil ikke løse de nuværende sundhedsproblemer. Dette er dog en naturlig måde, du kan gøre for at lindre følelser af angst eller stress. Det skyldes, at når du griner, vil dopamin og endorfiner stige, så dit humør bliver bedre. Især hvis denne latter er lavet med mennesker, du elsker, så vil dette også udløse frigivelsen af ​​oxytocin.

Lav yndlingsmad med elsker

Denne metode kan øge de fire glade hormoner. For det første kan det at spise god mad udløse frigivelsen af ​​dopamin sammen med endorfiner. At dele mad med en elsker vil øge oxytocinniveauet.

Visse fødevarer kan også have indflydelse på hormonniveauer, så husk følgende, når du planlægger måltider for at øge dine glade hormoner:

  • Krydret mad, som kan udløse frigivelse af endorfiner.
  • Yoghurt, nødder, æg, fedtfattigt kød og mandler, som er nogle af de fødevarer, der er forbundet med frigivelsen af ​​dopamin.
  • Fødevarer med et højt indhold af tryptofan, som er blevet forbundet med øgede serotoninniveauer.
  • Fødevarer, der indeholder probiotika, såsom yoghurt, kimchi og surkål, kan påvirke hormonfrigivelsen.

musik

At spille et instrument eller lytte til musik kan øge mere end ét lykkehormon. Når du lytter til instrumental musik, især musik, der giver dig gåsehud, øger det produktionen af ​​dopamin i hjernen.

At lytte til den musik, du kan lide, kan også hjælpe med at få dig i bedre humør. Disse positive ændringer i humør kan så øge serotoninproduktionen.

Musikere kan også opleve frigivelse af endorfiner, mens de laver musik. At lave og fremføre musik ved at danse, synge eller spille på trommer får kroppen til at frigive endorfiner, der er gode for kroppen.

Læs også: Kend de hormoner, der påvirker menstruationscyklussen

Faktisk er der mange måder at øge de glade hormoner i kroppen på, såsom meditation, massage, få nok søvn, lege med kæledyr eller gå en romantisk tur med din partner. Du kan også bede lægen om andre tips til at øge lykkehormonerne kl . Læger vil altid være klar til kun at give dig sundhedsråd via din smartphone.

Reference:
Biomed Atlas. Tilgået 2020. Vigtig guide til serotonin og de andre glade hormoner i din krop.
Healthline. Tilgået 2020. Sådan hacker du dine hormoner for et bedre humør.
Reader's Digest Magazine. Tilgået 2020. 5 glade hormoner og hvordan booster dem naturligt.