Få mere at vide om nyrernes funktion for kroppen

Jakarta - Har du nogensinde forestillet dig en filtermaskine liter væske, der arbejder non-stop? Man kan sige, det er billedet af den menneskelige nyre. Hovedfunktionen af ​​nyrerne i kroppen er at filtrere blodet, for at holde kroppen sund.

Fordi opgaven er tung, er mennesker udstyret med to nyrer, som er placeret på højre og venstre side af den nederste del af brystkassen. Den er ærteformet, omtrent på størrelse med en knytnæve og er udstyret med et par urinledere, blære og urinrør. Vil du vide mere om nyrefunktionen? Tjek følgende diskussion, kom så!

Læs også: 6 tegn på nedsat nyrefunktion

Forklaring af nyrernes funktion for kroppen

Nyrerne er opdelt i tre dele, nemlig cortex, medulla og bækken. Cortex er den yderste del af nyren, som tjener til at beskytte de indre strukturer i nyren mod skader.

Så er der også medulla, som er det glatte væv i nyren, som fungerer til at transportere væsker, der kommer ind og fjerner urin fra nyrerne. I mellemtiden er nyrebækkenet et tragtformet rum, som er placeret i den dybeste del. Dens funktion er som en vej for væske til at nå blæren.

Ligesom andre vitale organer i kroppen er nyrefunktionen vigtig for menneskers overlevelse. Hovedfunktionen af ​​dette organ er at filtrere affaldsstoffer og væsker i kroppen, som kommer fra mad, medicin og giftige stoffer.

Hver dag kan nyrerne filtrere omkring 120-150 liter blod. Fra filtreringsprocessen produceres der normalt 2 liter affald, og det skal udskilles gennem urin. Derfor er nyrerne udstyret og forbundet med et par urinledere, blære og urinrør.

Er det den eneste funktion af nyrerne? Bestemt ikke. Udover at fjerne affald fra kroppen, fungerer nyrerne også til at optage stoffer, kroppen har brug for, såsom natrium, sukker, aminosyrer og andre næringsstoffer. Denne proces er påvirket af binyrerne, som er placeret i toppen af ​​nyrerne.

Læs også: Sund Livsguide til opretholdelse af nyrefunktion

Denne kirtel er ansvarlig for at producere hormonet aldosteron, som absorberer calcium fra urinen ind i blodkarrene. På den måde kan det optagede calcium genbruges af kroppen.

Derudover producerer nyrerne også andre hormoner, der er vigtige for kroppen, såsom:

  • Erythropoietin (EPO), som er et hormon, der stimulerer knoglemarven til at producere røde blodlegemer.
  • Renin er et hormon, der styrer blodtrykket.
  • Calcitriol, som er den aktive form for D-vitamin, hjælper med at opretholde knoglesundheden.

Hvordan og stadier af nyrearbejde

En sund nyre har en million nefroner, som spiller en rolle i at filtrere blodet, nedbryde næringsstoffer og bortskaffe filtreret affald. Hvert nefron har et filter kaldet glomerulus og tubuli, som arbejder gennem fire stadier, nemlig:

1. Første fase: Filtrering af blodet

Ved udførelsen af ​​sin funktion er det første trin, der udføres af nyrerne, at filtrere blodet. Denne proces assisteres af glomerulus. Blod fra aorta vil passere gennem nyrearterierne til malpighiske kroppe for at blive filtreret.

Resten fra filteret kaldes primær urin. Denne væske indeholder normalt vand, glucose, salt og urinstof. De tre forbindelser vil komme ind og midlertidigt opbevares i Bowmans kapsel.

2. Anden fase: Sekundær urindannelse

Efter afslutningen af ​​den første fase vil den primære urin i Bowmans kapsel bevæge sig mod opsamlingskanalen. Processen med urindannelse vil ske gennem reabsorptionsstadiet, som vil reabsorbere stoffer, der stadig kan bruges, såsom glucose, aminosyrer og visse salte.

Denne reabsorptionsproces udføres af Henles proksimale tubuli og løkke. Derefter producerer processen sekundær urin, som har høje niveauer af urinstof.

Læs også: Myte eller fakta, faste kan rense dine nyrer

3. Tredje fase: Udskillelse

Efter at have produceret sekundær urin er det næste trin udvisning af stoffer eller augmentation. Den sekundære urin vil blive strømmet ind i den distale tubuli, gennem blodkapillærerne, for at frigive stoffer, der ikke er nødvendige for kroppen. Så urin, der vil blive udskilt af kroppen, kan også dannes fra resultaterne af filtrering af blodet.

4. Fjerde stadie: Urin opsamles i blæren

Urin, der er klar til at blive udskilt af kroppen, vil blive optaget i blæren. Hvis blæren er fuld, vil der blive sendt et signal til hjernen for at fortælle dig, at du skal gå på toilettet med det samme. Ved vandladning vil urinen blive udstødt gennem urinrøret.

Det er en lille forklaring om nyrernes funktion for kroppen, og hvordan den virker. Hold altid dine nyrer sunde ved at drikke nok vand og vedtage en sund livsstil og bruge appen om nødvendigt købe vitaminer eller kosttilskud.

Reference:
National Kidney Foundation. Hentet 2021. Sådan fungerer dine nyrer.
Sundhedssider. Tilgået i 2021. Nyrens anatomi og funktion.
Healthline. Tilgået i 2021. Nyreoversigt.