Hvad kan forårsage galdeatresi?

, Jakarta - Øjeblikket for fødslen af ​​en baby er ventet med spænding for mange forældre. Men at tage sig af en nyfødt kan være et ret trættende øjeblik. På dette tidspunkt bør forældre ikke undervurdere hvert symptom, der opstår hos babyen.

Især når barnet har symptomer som hud og øjne, der bliver gule. I den medicinske verden, en hel del, der forårsager gulsot eller gulsot. En, der skal tages alvorligt, er galdeatresi.

Babyer med galdeatresi er asymptomatiske ved fødslen. Men i den anden eller tredje uge efter fødslen vil barnet opleve gulsot. Gulsot oplevet over tid vil også blive værre.

Biliær atresi opstår, når galdegangene hos en nyfødt er blokeret. Som et resultat kan galde ikke strømme ind i tarmene, fordi kanalen er blokeret. Galde ophobes også i leveren og forårsager skade på levervæv.

Læs også: Symptomer på galdeatresi hos babyer

Biliær atresi-udløser

Desværre er den nøjagtige årsag til galdeatresi ikke kendt. Eksperter har mistanke om, at denne lidelse opstår kort efter, at barnet er født, hvor barnets galdekanaler bliver blokeret eller blokeret. Der er flere ting, der menes at øge risikoen for galdeatresi, for eksempel:

  • Babyer født for tidligt;
  • Viral eller bakteriel infektion efter fødslen;
  • Eksponering for farlige kemikalier;
  • Forstyrrelser i immunsystemet;
  • Visse genændringer eller mutationer;
  • Nedsat udvikling af lever og galdekanaler i livmoderen.

Husk, at denne tilstand blokerer galden og ophobes i leveren, hvilket kan forårsage leverskader. Tag straks barnet med til undersøgelse på hospitalet, når det viser symptomer på gulsot. Du kan bestille tid hos en læge kl før du tjekker for at undgå kø.

Læs også: Gul baby diverse, her er hvad du behøver at vide

Galdeatresi-diagnosetrin

Trin til at diagnosticere biliær atresi, nemlig først vil lægen bede om en historie med symptomer, der opstår hos barnet. En sygdomshistorie, som ejes af far, mor eller søskende, vil også blive spurgt. Derefter udfører lægen en fysisk undersøgelse for at se efter tegn på gulsot og tjekker farven på barnets urin og afføring. Lægen vil også mærke barnets underliv for at opdage muligheden for en forstørret lever (hepatomegali) eller en forstørret milt.

Det er vigtigt at vide, at galdeatresi har lignende symptomer som leversygdom. For at bekræfte diagnosen beder lægen barnet om at gennemgå en blodprøve for at måle bilirubinniveauet. Der er flere andre undersøgelser, der er nødvendige for at udføre andre understøttende tests, såsom abdominal ultralyd, abdominal røntgen eller kolangiografi (røntgenfoto af galdegangene).

Om nødvendigt kan en biopsi eller vævsprøvetagning af leveren også udføres for at bestemme sværhedsgraden af ​​skrumpelever eller for at udelukke gulsot på grund af andre tilstande.

Læs også: Er det rigtigt, at den eneste kur mod leversvigt er en levertransplantation?

Biliær atresi behandling

Behandling, der kan udføres for at behandle galdeatresi, er kirurgi. Kasai-kirurgi-proceduren er en metode, der vil blive brugt til at behandle tilstande af galdestrømningsforstyrrelser, der opstår uden for leveren.

Kirurgen vil forbinde galdegangen med tarmen, så galden kan flyde igen. Derefter vil barnet få antibiotika for at forhindre infektion i kanalerne og galdeblæren. Derudover kan levertransplantation også overvejes ved galdeatresi med alvorlig leverskade.

Reference:
Børns sundhed. Tilgået 2020. Biliær Atresia.
National Institute of Diabetes og Fordøjelses- og nyresygdomme. Tilgået 2020. Biliær Atresia.
WebMD. Hentet 2020. Hvad er biliær atresi?