Sådan bruger du iltcylindre derhjemme

”Oxygenbehandling eller iltning kan ikke kun udføres på hospitalet, men kan også udføres selvstændigt i hjemmet. Det er dog vigtigt at vide, hvordan man bruger iltflasken rigtigt, så den er sikker, og behandlingen går gnidningsfrit.”

Jakarta - Det voksende antal COVID-19-tilfælde i Indonesien har overvældet hospitaler og sundhedsudbydere. Dette gør, at mange COVID-19-patienter skal gennemgå behandling i hjemmet, især dem, hvis symptomer ikke er alvorlige. Mange forstår dog ikke, hvordan man bruger iltflasker derhjemme.

Brugen af ​​iltflasker er nødvendig for personer med COVID-19, som oplever symptomer i form af åndenød og nedsat iltmætning i blodet. Normale iltmætningsniveauer er 95-100 procent, målt med en enhed kaldet en pulsoximetri. Når saturationen er under 95 procent, er iltning eller iltbehandling påkrævet.

Læs også: Dette er faren, hvis blodet mangler ilt

Sådan bruges iltcylinder

Iltbehandling kan hjælpe med at gøre vejrtrækningen lettere. Ud over personer med COVID-19 er denne terapi også nødvendig af personer med astma, kronisk bronkitis, cystisk fibrose, lungekræft, lungebetændelse og andre helbredsproblemer med symptomer på åndenød og nedsat iltmætning.

Ud over hospitalet kan iltbehandling udføres i hjemmet, så længe dens anvendelse er korrekt. Sådan bruger du en iltflaske derhjemme:

  1. Trin 1: Tjek lagerbeholdning

Når du bruger en komprimeret tank, skal du først sætte iltcylinderen under tryk. Følg anvisningerne fra din sundhedsudbyder eller leverandør af medicinsk udstyr. Tjek iltmåleren i cylinderen for at sikre, at der er nok ilt.

Tjek vandstanden, hvis du har en luftfugterflaske. Når niveauet er ved eller under halvt fyldt, påfyldes med sterilt eller destilleret vand. Læs instruktionerne for, hvor ofte du skal skifte luftfugterflasken for at forhindre bakterier i at vokse.

  1. Trin 2: Installer iltslangen

Sæt en næseslange (kanyle) på iltenheden, og kontroller, at slangen ikke er bøjet eller blokeret.

  1. Trin 3: Indstil flowhastighed

Indstil ilten til at flyde med den hastighed, som din læge eller sundhedsplejerske anbefaler. Skift det aldrig, medmindre din læge instruerer dig om det.

  1. Trin 4: Placer kanylen i næsen

Placer kanylen i din næse, og træk vejret gennem din næse normalt. Hvis du ikke er sikker på, om der strømmer ilt, skal du lave en simpel test. Kom kanylen i et glas vand. Når vandet bobler, betyder det, at der strømmer ilt.

Læs også: Sådan kontrolleres normal iltmætning under Corona-pandemien

Vigtige ting at være opmærksom på

Efter at have vidst, hvordan man bruger iltflasker derhjemme, er det også vigtigt at være opmærksom på følgende generelle ting:

  • Vask altid dine hænder før og efter brug af iltflasken.
  • Rør ikke ved røret, hvis dine hænder er våde, også ved brug hånddesinfektion alkohol baseret.
  • Hvis du har problemer eller er i tvivl, så spørg din læge eller sundhedsplejerske.
  • Hold iltflasken ren for at forhindre dig i at indånde bakterier.
  • Følg de tilgængelige rengøringsinstruktioner eller leverandøren af ​​medicinsk udstyr ved rengøring og vedligeholdelse af iltflasker.
  • Når du bærer eller flytter iltflasker, skal du bruge personlige værnemidler og mekanisk assistance såsom en trolley. Sørg for, at røret er sikkert fastgjort, så det ikke falder eller vælter.
  • Tænd kun for gassen, når det er nødvendigt. Sørg for, at iltflaskeventilen er åbnet korrekt for at undgå kompression og varmeudvikling samt risiko for brand.
  • Fyld ikke iltflasker med dem, der ikke er beregnet til medicinsk ilt. For eksempel med rør, der bruges til andre industrigasser.
  • Forsøg ikke at reparere røret eller ventilen, hvis der opdages en lækage.

Det er en lille diskussion om, hvordan man bruger iltflasker derhjemme og tips til brug, som er vigtige at bemærke. Selvom du kan lave iltbehandling derhjemme, er det vigtigt straks at bestille tid hos lægen på hospitalet via applikationen eller gå til nærmeste skadestue, hvis du oplever forværrede symptomer.

Reference:
American Lung Association. Tilgået i 2021. Bruger ilt derhjemme.
WebMD. Tilgået i 2021. Iltterapi i hjemmet: Hvad skal man vide.
stoffer. Tilgået i 2021. Bruger ilt derhjemme.
WHO. Tilgået i 2021. Oxygen Cylinder Safety.