Hvornår skal gravide have en ultralyd?

Jakarta - Ultralyd (USG) er en type undersøgelse, der anbefales til gravide. Normalt udføres denne undersøgelse ofte for at finde ud af køn på den baby, der skal fødes. Ultralydsundersøgelse har dog faktisk mange formål, ikke kun at finde ud af fosterets køn. Grundlæggende udføres en obstetrisk undersøgelse for at kontrollere fosterets sundhed og udvikling, mens det er i livmoderen.

Så hvornår skal der udføres ultralyd på gravide? Faktisk kan ultralyd udføres, så snart en kvinde er erklæret gravid, for at bekræfte og bekræfte eksistensen af ​​graviditet. Normalt vil det gennem denne undersøgelse kunne ses, om den oplevede graviditet er normal, hvor gammel graviditeten er, og om fosteret er i en enkelt livmoder eller tvillinger.

Læs også: Vigtigheden af ​​ultralyd under graviditet

Forskellige fordele ved ultralydsundersøgelse

Kontrol af indholdet via ultralyd kan også gøres for at sikre, at fosteret er det rigtige sted, nemlig i svangerskabssækken i livmoderen. Normalt er svangerskabssækken begyndt at blive set, når graviditeten kommer i alderen 4-6 uger. På dette tidspunkt kan gravide lave en ultralydsundersøgelse for at bekræfte fosterets position i livmoderen.

I mellemtiden tager fosterets form, størrelse og hjerteslag normalt lidt længere tid at blive opdaget ved ultralyd. Generelt kan en ny babys hjerteslag detekteres efter graviditeten er mere end 8 uger gammel. Derfor anbefales det at foretage den første ultralyd under graviditeten, når graviditetsalderen er mere end 7 uger.

På den måde kan undersøgelsen give klarere resultater vedrørende fosterets helbred, den estimerede fødsel til størrelsen og muligheden for, at barnet er over- eller undervægtigt. For at bestemme den estimerede levering anbefales ultralydsundersøgelse at udføres i graviditetens første trimester, når fosteret er mindre end 3 uger gammelt. Dette skyldes, at undersøgelsen på dette tidspunkt normalt har et højere niveau af nøjagtighed sammenlignet med andre aldre under graviditeten.

Læs også: Få mere at vide om Ultralyds-gravidprogrammet

I betragtning af vigtigheden af ​​regelmæssige ultralydsundersøgelser, rådes gravide kvinder til altid at overholde tidsplanen for konsultationer med fødselslæger. Har du brug for mere information om ultralyd eller andre graviditetsproblemer, kan du spørge din læge på , når som helst og hvor som helst, du ved. Med appen Mødre kan også bestille tid hos en fødselslæge på hospitalet, for at lave en ultralydsundersøgelse.

Ikke for ofte

Kontrol af indholdet er faktisk noget, der skal gøres regelmæssigt. I det mindste under graviditeten anbefales moderen at se en læge en gang om måneden, eller når der er problemer med graviditeten. Dette gælder dog ikke ved ultralydsundersøgelse. Selvom det er en undersøgelse, der anbefales og kan bruges til at sikre barnets sundhed, bør ultralyd ikke foretages for ofte.

Læs også: Det er 6 ting, som gravide skal være opmærksomme på under en 2. trimester ultralyd

Dette skyldes, at ultralydsapparatet siges at kunne lede varme. Selvom der ikke er nogen forskning, der siger, at det er farligt, bør mødre forudse det ved ikke at lave ultralyd for ofte for at undgå uønskede risici. Generelt er det anbefalede antal ultralydsundersøgelser til gravide 3 gange under graviditeten.

Den første ultralydsundersøgelse kan foretages tidligt i graviditeten, for at fastslå fosterets begyndelsestilstand. Derefter kan den anden undersøgelse foretages, når svangerskabsalderen går ind i alderen på 20 uger. Mens den tredje undersøgelse udføres, når det er tæt på tidspunktet for fødslen, som er i graviditetsuge 30, alias tredje trimester.

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Hvornår skal gravide lave en ultralyd?
Healthline. Tilgået 2020. Graviditets-ultralyd.