6 effekter af kemoterapi at passe på

Selvom det kan hjælpe med at bekæmpe kræftceller, er en person, der gør denne behandlingsmetode, i risiko for bivirkninger. Hårtab, fordøjelsesbesvær, mundtørhed, fertilitetsproblemer, anæmi og dårlig hukommelse er virkningerne af kemoterapi, man skal passe på."

, Jakarta - Kemoterapi er en behandlingsterapi til at dræbe kræftceller. Kemoterapi virker ved at stoppe eller hæmme væksten af ​​kræftceller, der vokser og deler sig hurtigt.

Kemoterapi spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af ​​kræftceller. Dets anvendelse afhænger dog af typen og omfanget af spredningen af ​​kræften. Selvom det kan hjælpe med at bekæmpe kræftceller, er en person, der gør denne behandlingsmetode, i risiko for bivirkninger. Læs mere information her!

Læs også: Dette er, hvad der sker med kroppen efter kemoterapi

Fra hårtab til anæmi

Faktisk er der flere forskellige typer lægemidler, der bruges til kemoterapi, og hver har en forskellig effekt. Alle har også en forskellig reaktion og respons på kemoterapi.

Generelt kan virkningerne af kemoterapi på hver person påvirkes af flere faktorer såsom alder, livsstil og tidligere helbredsproblemer. Én person kan opleve voldsomme smerter, mens det samme lægemiddel i en anden muligvis ikke forårsager væsentlige bivirkninger.

Hvad er bivirkningerne af kemoterapi at være opmærksom på?

1. Hårtab

Rapporteret fra American Cancer Society En af bivirkningerne ved kemoterapi, som kan opleves af en person, der gennemgår denne behandling, er hårtab. Hårtab, der opstår på grund af kemoterapi, er forårsaget af brugen af ​​flere typer lægemidler til kemoterapi. Normalt forekommer hårtab et par uger efter den første kemoterapiproces.

2. Fordøjelsesforstyrrelser

Kemoterapiprocessen, som en person gør, kan forårsage virkninger på fordøjelsessystemet. Flere typer lægemidler, der bruges til kemoterapi, kan beskadige cellerne i fordøjelseskanalen. Denne tilstand forårsager en person, der gennemgår kemoterapi tilbøjelig til at opleve kvalme og opkastning.

Der er flere måder, man kan gøre for at overvinde denne tilstand, hvoraf den ene er at opfylde væskebehovet i kroppen og undgå dehydrering. Denne tilstand giver en person, der gennemgår kemoterapi, et fald i appetit.

3. Mundtørhed

En anden effekt af kemoterapi er, at munden bliver tør. Ikke sjældent forårsager denne tilstand udseendet af sår eller irritation i mundområdet. Sår eller irritation kan forekomme i flere dele af munden, såsom tandkødet, tungen, mundvigen og også halsen.

Denne tilstand kan få patienter til at have svært ved at tygge og synke. Mundsår, der ikke behandles ordentligt, er også tilbøjelige til at blive smittet.

Læs også: Kemoterapi kan udløse blodkræft

4. Fertilitet

Nogle mennesker kan også opleve kemoterapi, der påvirker deres fertilitet, såsom tab af seksuel lyst. Bare rolig, da dette kun er midlertidigt. Når behandlingen er afsluttet, vil seksuel ophidselse vende tilbage til normal. Kemoterapi kan også få både mænd og kvinder til at opleve reproduktive problemer i form af infertilitet.

5. Anæmi

Anæmi er en af ​​de virkninger, der kan opleves af en person, der gennemgår behandlingsprocessen med kemoterapi. Ikke kun hvide blodlegemer, der falder, antallet af røde blodlegemer falder også.

Hvis de røde blodlegemer falder drastisk, vil kroppen miste ilt og kan føre til anæmi. Der er flere symptomer oplevet af en person med anæmi, såsom træthed og åndenød.

6. Svag hukommelse og koncentration

Virkningerne af kemoterapi kan påvirke hukommelsen og koncentrationen, såvel som tidsdesorientering for nogle mennesker. Du vil mærke, om din daglige rutine tager længere tid at gennemføre. Disse symptomer vil dog forsvinde efter endt behandling.

Læs også: Kom stille, disse 4 kræftsygdomme er svære at opdage

Det er effekten af ​​kemoterapi, som ikke mange kender. Vær opmærksom på virkningerne af ovenstående kemoterapi. Hvis du mærker virkningerne af kemoterapi ovenfor og ikke får det bedre, skal du straks spørge din læge. Du kan bestille tid til undersøgelse på sygehuset gennem ansøgningen !

Reference:
UK National Health Service. Tilgået i 2021. Kemoterapi bivirkninger
Healthline. Tilgået i 2021. Effekterne af kemoterapi på din krop
American Cancer Society. Tilgået i 2021. Kemoterapi