Disse er fakta om menneskekroppens stofskifte

, Jakarta – Du har måske hørt om stofskifte, især dets rolle i vægttab. Men ved du, hvad der præcist menes med stofskifte, hvad er dets funktion, og hvordan påvirker det kroppens sundhed?

Metabolisme refererer til de biokemiske processer, der forekommer i kroppen af ​​alle levende ting, inklusive mennesker, for at overleve. Disse biokemiske processer giver mennesker mulighed for at vokse, reproducere, reparere skader og reagere på deres miljø. Se yderligere forklaring her.

Hvad er stofskifte?

Metabolisme er den proces, hvorved kroppen omdanner den mad og drikke, den indtager, til energi. Under denne komplekse proces kombineres kalorierne i mad og drikke med ilt for at frigive den energi, kroppen har brug for for at fungere.

Kroppen har brug for energi for at kunne alt, lige fra at bevæge sig, tænke, til at vokse. Når du hviler, har din krop brug for energi til at trække vejret, cirkulere blod, justere hormonniveauer og vokse og reparere celler.

Særlige proteiner i kroppen styrer metabolismens kemiske reaktioner. Tusindvis af metaboliske reaktioner opstår på samme tid, som alle reguleres af kroppen, for at holde dine celler sunde og fungerende.

Hvordan virker stofskiftet?

Efter at du har indtaget mad eller drikke, bruger fordøjelsessystemet enzymer til at:

  • Nedbryder protein til aminosyrer.
  • Omdanner fedt til fedtsyrer.
  • Omdanner kulhydrater til simple sukkerarter, såsom glukose.

Kroppen kan bruge sukker, aminosyrer og fedtsyrer som energikilde, når det er nødvendigt. Stoffet optages i blodet, som fører det til cellerne.

Efter at de er kommet ind i cellen, virker andre enzymer for at fremskynde eller regulere de kemiske reaktioner, der er involveret i 'metabolismen' af disse forbindelser. Under denne proces kan energien fra disse forbindelser frigives til brug af kroppen eller lagres i kropsvæv, især leveren, musklerne og kropsfedt.

Metabolisme er en balancegang, der involverer to typer aktivitet, der finder sted på samme tid:

  • Anabolisme

Anabolisme kaldes også konstruktivt stofskifte, fordi det fungerer ved at opbygge kropsvæv og lagre energi. Dette stofskifte understøtter væksten af ​​nye celler, vedligeholder kropsvæv og lagrer energi til fremtidig brug. Ved anabolisme bliver små molekyler til større og mere komplekse molekyler af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.

  • katabolisme

Katabolisme kaldes også destruktiv metabolisme, fordi det fungerer ved at ødelægge kropsvæv og energilagre for at få mere brændstof til kroppens funktioner. Gennem denne proces nedbryder celler store molekyler (for det meste kulhydrater og fedtstoffer) for at frigive energi. Katabolisme tjener til at give brændstof til anabolisme, opvarme kroppen og tillade muskler at trække sig sammen og kroppen bevæge sig.

Læs også: Pas på, denne vane kan bremse kroppens stofskifte

Hvad styrer stofskiftet?

Adskillige hormoner i det endokrine system hjælper med at kontrollere metabolismens hastighed og retning. Thyroxin, et hormon, der fremstilles og frigives af skjoldbruskkirtlen, spiller en vigtig rolle i at bestemme, hvor hurtige eller langsomme metaboliske kemiske reaktioner i en persons krop er.

En anden kirtel, bugspytkirtlen udskiller hormoner, der hjælper med at bestemme, om kroppens primære metaboliske aktivitet på et givet tidspunkt er anabolsk eller katabolsk. For eksempel forekommer anabolsk aktivitet normalt mere, efter du har spist.

Det er fordi at spise øger blodsukkerniveauet, som er kroppens vigtigste brændstof. Bugspytkirtlen fornemmer dette øgede niveau af glukose og frigiver derved hormonet insulin, som signalerer cellerne til at øge deres anabolske aktivitet.

Metabolisme er en kompleks kemisk proces, så det er ikke overraskende, at mange mennesker ofte tænker på det i sin enkleste forstand, som noget, der påvirker, hvor let kroppen tager på og taber sig. Dette er ikke forkert, fordi en persons basale stofskifte er en af ​​de faktorer, der bestemmer antallet af kalorier, den person forbrænder på en dag.

Basal stofskifte eller basal stofskifte (BMR) er et mål for den hastighed, hvormed en persons krop forbrænder energi i form af kalorier i hvile. BMR kan spille en rolle i en persons tendens til at tage på i vægt. For eksempel har mennesker med en lav BMR (som forbrænder færre kalorier, mens de sover) en tendens til at tage på mere kropsfedt over tid end personer med en normal BMR.

Læs også: 4 vaner om morgenen for et hurtigere stofskifte

Det er fakta om den menneskelige krops stofskifte, som du har brug for at vide. For at dit stofskifte kan fungere optimalt, opfordres du til at spise sund mad og træne regelmæssigt. Du kan også opfylde de næringsstoffer, du har brug for, ved at tage vitamintilskud. Køb tillægget på lige. Uden besværet med at forlade huset, kan du bestille medicin, og din ordre vil blive leveret inden for en time. Kom nu, Hent applikationen lige nu.

Reference:
Børns sundhed. Tilgået i 2021. Metabolisme.