Fakta om byld du skal vide

, Jakarta – Har du nogensinde oplevet en klump på huden, der blev fyldt med pus eller klar væske? Denne tilstand kaldes en hudbyld og er normalt forårsaget af en bakteriel infektion. Hudbylder kan forekomme på alle dele af kroppen.

Imidlertid opstår bylder oftest på ryggen, ansigtet, brystet eller balderne. Hudbylder kan også forekomme i områder med hårvækst, såsom armhulerne eller lysken. Denne tilstand er faktisk ikke for farlig og kan heles af sig selv uden behandling. Se mere information om hudbylder nedenfor!

Hvorfor opstår bylden?

Som nævnt ovenfor kan en bakteriel infektion forårsage en byld. Normalt udløses dette af en uhygiejnisk livsstil. Når du har et sår, og såret er inficeret med bakterier, kan såret blive betændt og danne en smertefuld klump.

Læs også: Genkend 4 typer af bylder, der kan opstå i kroppen

Ifølge sundhedsdata offentliggjort af det nationale sundhedsvæsenByld er en naturlig reaktion fra kroppen som en form for modstand fra immunsystemet mod infektioner, der angriber kropsvæv.

Ved udførelse af denne modstand er den kropsdel, der spiller en rolle, hvide blodlegemer. Disse celler vil bevæge sig gennem væggene i blodkarrene og samle sig i det beskadigede væv.

Efter succesfuld bekæmpelse af bakterier, vil hvide blodlegemer normalt også dø og derefter producere en væske, der almindeligvis kaldes pus. I pus er der ikke kun døde hvide blodlegemer, men også levende hvide blodlegemer, dødt væv, bakterier og andre fremmedlegemer.

Læs også: Kendskab til tandbyld hos børn

Bylder kan også opstå på grund af obstruktion af oliekirtlerne.sebaceous) eller svedkirtler og betændelse i hårsækkene. Denne situation får bakterierne til at bevæge sig under huden eller til den blokerede kirtel, hvilket resulterer i infektion. Der er normalt to typer bakterier, der forårsager kropsbylder, nemlig: Staphylococcus aureus og Streptococcus pyogenes.

I hvilke områder kan en byld dukke op?

De fleste kropsbylder dannes under huden, og der opstår normalt sår. Infektionen stammer normalt fra rødderne eller hårsækkene, som derefter inviterer tilstedeværelsen af ​​bakterier til området. Derudover kan bylder også forårsage rødme af huden i det inficerede område, føle smerte og føle sig varm.

Men ikke kun i hudområdet kan der også dannes bylder i kroppen, uanset om det er i organerne eller i mellemrummene mellem organerne. For at afgøre, om der er en byld i organet, skal en person udføre scanningsundersøgelser, såsom ultralyd (USG), CT-scanning og MR. Et eksempel på denne type byld er en byld i leveren og tarmene, som kan opstå, når begge organer er inficerede.

Bylder kan også opstå efter operationen. Jo større snit eller snit i huden, desto større er chancen for, at der opstår en byld.

Abscess Symptomer

De mest almindelige symptomer på en byld omfatter:

  • Blodophobning.
  • Betændelse.
  • Rødme og smerte.
  • Syg.
  • En lomme eller klump vises på huden fyldt med pus.
  • Øget kropstemperatur (et tegn på hvide blodlegemer, der bekæmper infektion).
  • Det er svært at bevæge sig.
  • Synkebesvær.
  • Symptomer på bihulebetændelse (især når en tandbyld påvirker sinushulen).
  • Antallet af hvide blodlegemer stiger.
  • Gullig, gul-hvid eller hvid udflåd.
  • Nerveproblemer omfatter lidelser (når en byld opstår i hjernen).
  • Fordøjelsesproblemer, hvis bylden er i nogen del af fordøjelseskanalen, herunder tyktarmen og endetarmen.

Oplever du symptomer, der minder om ovenstående tilstande, så spørg blot på . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge du kan når som helst og hvor som helst vælge at chatte igennem Video/taleopkald eller Snak.

Reference:
det nationale sundhedsvæsen. Tilgået i 2020. Byld.
WebMD. Tilgået i 2020. Byld.
Healthline. Tilgået 2020. Hvad forårsager en hudbyld?