Hvor effektivt er forbruget af babymælk?

, Jakarta – Alle forældre håber bestemt, at deres nyfødte baby kan vokse og udvikle sig perfekt. En måde er at sikre sig, at barnet tager godt på i vægt.

Amning er vigtig for at øge babys vægt, især hos spædbørn i alderen 0-6 måneder. Dette skyldes, at nyfødte endnu ikke kan indtage supplerende fødevarer, så de kan kun få de næringsstoffer, de har brug for, fra mælk.

Mødre kan give modermælk (ASI) eller modermælkserstatning for at øge babyens vægt. Nogle gange skal babymælk dog også gives for at øge barnets manglende vægt. Så hvor effektivt er det at indtage mælk for at øge babyens vægt?

Læs også: Tidlig supplerende fodring til undervægtige babyer

Amning vs Formelmælk i at tage babys vægt på

Næsten alle babyer taber sig i den første uge efter, de er født. Du skal dog ikke bekymre dig. Så længe de bliver fodret godt, vil de fleste babyer tage på i vægt et par uger senere.

De fleste babyer taber i gennemsnit 7-10 procent af deres fødselsvægt i løbet af de første par dage. Ideelt set bør de vende tilbage til deres fødselsvægt 10-14 dage efter fødslen. Hvis ikke, bør du drøfte dette med din børnelæge eller ammekonsulent.

Generelt er her de babyvægtforøgelser, som en forælder kan forvente pr. uge:

  • Spædbørn 5 dage til 4 måneder: 170 gram om ugen.
  • Spædbørn i alderen 4-6 måneder: 113-150 gram om ugen.
  • Spædbørn i alderen 6-12 måneder: 57-113 om ugen

Det viser sig dog, at der er forskel på vægtøgningen mellem ammebørn og modermælkserstatningsbørn.

  • Ammet baby

Generelt tager ammede nyfødte på hurtigere i vægt end babyer, der får modermælkserstatning i løbet af de første 3 måneder af livet.

En grund kan være, at modermælk er en dynamisk og konstant foranderlig fødevare, der består af de rigtige næringsstoffer, som babyer har brug for i denne fase. Mens modermælkserstatning består af en statisk sammensætning af ingredienser.

I gennemsnit drikker ammede babyer omkring 800 milliliter mælk om dagen i de første 6 måneder af livet. Mødre opfordres dog til at amme deres babyer, når de føler sig sultne, så de får alle de kalorier og næringsstoffer, de har brug for.

Hvis moderen udelukkende ammer barnet, skal moderen muligvis overvåge barnets vægt nærmere i de første uger af livet. At tage på i vægt er en måde at finde ud af, hvor godt ammeprocessen er, ikke kun hvor meget mælk moderen producerer, men hvor godt barnet kan die fra moderens bryst.

  • Babyer, der fodres med formel

Modermælkserstatningsbørn tager generelt hurtigere på i vægt end ammede babyer efter de første 3 måneder af livet. Ved at give modermælkserstatning er det også nemmere for mødre at vide, hvor mange ounces mælk barnet er færdigt ved at se på flasken.

Men nogle gange er det også lettere for mødre ved et uheld at overfodre deres babyer. Dette skyldes, at moderen er mere tilbøjelig til at fortsætte med at fodre barnet, indtil flasken er tom, selv når barnet er mæt.

Faktisk viste en undersøgelse fra 2016, at brug af en større flaske til at fodre modermælkserstatning kunne føre til hurtigere vægtøgning hos babyer under 6 måneder. Forskerne fandt ud af, at babyer, der blev fodret med større flasker, vejede mere end babyer, der blev fodret med mindre flasker.

Læs også: Se, hvordan man vælger mælk til småbørn

Sådan øger du babys vægt

Både modermælk og modermælkserstatning kan bruges som babymælk. Nogle babyer har dog svært ved at amme, så de kan ikke få en sund vægt.

Forældre rådes til at kontakte børnelægen, hvis barnet har svært ved at synke, kaster op mellem måltiderne, ser ud til at have fødevareallergi, har refluks eller har diarré. Årsagen er, at dette problem kan forhindre babyer i at absorbere de kalorier, de har brug for.

Men husk, hvis børnelægen føler, at din babys nuværende vægtøgning ikke er et problem, så tro mig, at din lille har det fint, og der er ikke behov for ændringer. At forsøge at øge din babys vægt, når det ikke er nødvendigt, kan øge risikoen for usund kost og vægtøgning senere i livet.

Her er måder, som mødre kan gøre for at øge babyens vægt med modermælk:

  • Lær at amme korrekt. Hvis moderen er usikker, så tal med en ammevejleder for at tjekke, om barnet spiser ordentligt eller har en tilstand, der gør det vanskeligt at spise ved brystet.
  • Øg udbuddet af modermælk. Hvis moderen er bekymret for, at moderens mælkeforsyning ikke er nok til at dække barnets behov, så slap af. Du kan øge din mælkeforsyning ved at holde din baby tæt på, fodre hver time eller anden og prøve at hvile.

I mellemtiden, her er, hvordan du øger babys vægt med modermælkserstatning:

  • Overvej at skifte formelmælk. Hvis barnet viser tegn på allergi over for den modermælkserstatning, moderen gav ham, så prøv at ændre mærket på modermælkserstatningen. Tal med din læge, hvis din baby har symptomer på refluks, diarré, forstoppelse eller andre problemer. Din læge kan anbefale at bruge en protein-hydrolysat-baseret formel.
  • Sørg for, at modermælkserstatningen er blandet godt. At lave modermælkserstatning med for meget vand i stedet for mælk kan forhindre din baby i at få nok kalorier.
  • Tal med børnelægen. Hvis du vil tilføje mere formel eller blande mælk med ris, er det bedst at tale med din børnelæge først. Lægen kan fortælle moderen om, hvad der er sikkert og sundt for barnet.

Hvis barnets vægt vurderes at være undervægtigt, kan lægen anbefale at give ekstra mælk for at øge barnets vægt. Mødre rådes dog til at fortsætte med at amme først og derefter tilføje mælk for at øge barnets vægt bagefter.

Læs også: Disse er 6 måder at tage sig af babyer med lav kropsvægt

Mødre kan også kontakte lægen for at diskutere om at give den rigtige mælk for at øge barnets vægt. igennem Video/taleopkald og Snak , kan mødre bede om sundhedsråd fra læger når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Ansøgning lige nu.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Sådan øger du din babys vægt.
Healthline. Tilgået i 2021. Babyvægtforøgelse pr. uge: Gennemsnit for børn, der ammes og får formel