Kan almindelige mennesker læse røntgenbilleder af thorax?

, Jakarta - De fleste mennesker må have set resultaterne af et røntgenbillede af thorax. Det være sig et røntgenbillede af thorax, som han har gennemgået, eller et røntgenbillede af thorax tilhørende et andet familiemedlem. Et røntgenbillede af thorax eller thorax er et thoraxfoto, hvis resultater er tilgængelige på et ret stort ark film. Gennem filmen vil der blive vist hjerte, lunger, luftveje, blodkar og lymfeknuder.

Et røntgenbillede af thorax kan vise rygsøjlen og brystet, inklusive brystbenet, ribbenene, kravebenet og toppen af ​​rygsøjlen. Nogen bliver bedt af en læge om at lave et røntgenbillede af thorax som et skridt i at finde problemer i brystområdet.

Men har du nogensinde fået taget et røntgenbillede af thorax på et hospitalslaboratorium? Almindelige mennesker kan faktisk opdage helbredsproblemer optaget på røntgenbilleder, selvom lægerne er mere kompetente til at læse dem. Når du ser røntgenbilleder, skal du huske, at dette er en 2-dimensionel repræsentation af et 3-dimensionelt objekt. Højden og bredden af ​​hvert objekt er det samme, men vi kan ikke kende tykkelsen. For at kende eller kunne aflæse røntgenresultater er der principper, der skal forstås.

Læs også: Disse er forskellige tilstande, der kan kontrolleres gennem et røntgenbillede af thorax

Principper for aflæsning af røntgenresultater

For at kunne læse den ordentligt, skal du forstå de enkle principper, herunder:

  • Den venstre side af filmarket viser højre side af patientens krop og omvendt.

  • Elementer i kroppen kan detekteres gennem farve. For eksempel ser luft sort ud, fedt virker gråt, blødt væv og vand fremstår som lysegrå skygger, og knogler og metal ser hvide ud. Jo tættere vævet er, jo lysere vil farven være på røntgenbilledet. Tæt væv er bleg uigennemsigtigt på filmen, hvorimod mindre tæt væv er gennemsigtigt og mørkt i farven på filmen.

  • Ved røntgenbilleder skal det gøres, mens patienten trækker vejret. For når en person inhalerer, vil luft komme ind i lungerne og derefter skubbe ribbenene frem. Så bliver filmen mere deprimeret. Et røntgenbillede af god kvalitet er et foto, der kan vise 10 ribben.

Læs også: Lær røntgen, røntgenundersøgelser til sygdomsdiagnostik at kende

Aflæsning af røntgenresultater

Når du læser resultaterne, skal du huske følgende:

  • Luftrør. Luftvejsobstruktion opstår, hvis formen ikke er lige. En skæv luftvej indikerer traume eller i tilfælde af en pneumothorax (luftindtrængning i hulrummet mellem slimhinden i lungen og lungen).

  • Knogle. Brækkede knogler viser tilstanden, mens forskellige farvede knogler kan indikere andre problemer. Knogler, der er lysere i farven, betyder, at de er hårdere end andre knogler og indikerer hærdningsprocessen (sklerose). Mens mørke knogler indikerer forekomsten af ​​osteoporose. Fællesarealet skal også tages i betragtning. Er der tidligere røntgenbilleder, kan du bruge dem som sammenligning, om der er tale om udvidelse eller forsnævring af leddet.

  • Hjerte. En normal hjertesygdom, dens størrelse bør ikke være mere end halvdelen af ​​brysthulens bredde.

  • mellemgulv. Mellem lungen og mellemgulvet er der en costofren vinkel, som normalt er spids. Hvis vinklen virker stump, kan der være væske i lungerne. Derudover, hvis mellemgulvets position ikke er parallel, såsom højre mellemgulv er højere, så kan dette indikere en forstørret lever, som så skubber mellemgulvets position.

  • Lunger. Normale lungetilstande er de samme. Hvis farven er for sort indikerer tilstedeværelsen af ​​overskydende gas, hvilket betyder en pneumothorax. Hvis farven er mere hvid, kan der være væske eller blod. Dette kan indikere tuberkulose eller infektion.

Læs også: 5 fakta om lungerøntgen, du skal vide

Hvis du allerede forstår det simple princip med røntgenundersøgelsesresultater, bliver det lettere bagefter at aflæse røntgenbilleder. Men for flere detaljer kan du spørge din læge. Hvis du mærker nogle usædvanlige symptomer, kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Hvordan, nok Hent Ansøgning på din telefon. Nemt er det ikke? Prøv det lige nu!