Sådan får du et certifikat for ikke farveblindhed

, Jakarta - At have en farveblind tilstand, hvilket betyder, at en person ikke kan se bestemte farver som de fleste mennesker, eller slet ikke kan se farver. Farveblindhed kan opstå på grund af arvelighed, hvis du eller dit barn er farveblind, skal du straks tale med din læge for at lave en farveblindtest.

I visse tilfælde, for eksempel, når du søger et job eller søger ind på universitetet, er det nogle gange nødvendigt med en farveblindhedstest for at få et certifikat for ikke at være farveblind. Du kan besøge et sundhedscenter, et hospital eller en øjenspecialistklinik for at lave en farveblindhedstest og få et certifikat for ikke at være farveblind.

Læs også: Måder at opdage delvis farveblindhed

Procedure for at opnå certifikat for ikke farveblindhed

For at kunne få et certifikat for ikke at være farveblind, skal en person først gennemgå en farveblindhedstest for at sikre øjensygdomme. Øjenlæger kan se, om en person er farveblind fra en test kaldet en farvepladetest. Hvis resultaterne ikke er klare, er der andre tests, der kan udføres.

Du behøver ikke vente på resultaterne af denne farveblindhedstest, for din øjenlæge vil straks fortælle dig, om du har eller ikke er farveblind bagefter. En farveblindtest kontrollerer, om en person kan se farver nøjagtigt. Hvis du ikke består testen, kan du have en farvesynsmangel eller er farveblind.

Farveblindhedstest kan identificere børn, der kan have svært ved at genkende farver. Dette kan være en faktor i visse aktiviteter i skolen og derhjemme. Farveblindhedstest kan også identificere personer, der kan have svært ved job, der kræver perfekt farvesyn.

1. Farvepladetest

Farvepladetesten er en almindeligt udført delvis farveblindhedstest. For at gøre dette vil lægen henvise dig til at pege på tal eller bogstaver, der er vagt på billedet med et mønster af farvede prikker.

Lægen vil bede dig om at pege på testobjektet med betingelsen om at se ved at bruge begge øjne, derefter ved at lukke det ene øje og læse og gætte billedet dannet af farvede prikker med forskellige former i midten.

Folk, der ikke har farveblindhed, kan helt sikkert gætte den form, der er gemt blandt mønstret af farvede prikker. Men hvis du er farveblind, vil en person se tal, der er forskellige fra dem med normalt syn.

Læs også: Hvordan delvist farveblinde føler sig

2. Holmgrens test og anomalyoskop

Holmgren-testen er en delvis farveblindhedstest, der bruger specialdesignede farvede uldtråde som testværktøj. Når du gennemgår denne test, vil lægen bede dig om at tage tråden i henhold til den bestilte farve.

I mellemtiden udføres anomaloskoptesten ved at gætte farven på et værktøj i form af et mikroskop kaldet anomalyoskopet.

Differentierende typer af farveblindhed

Forskellige typer farveblindhed forårsager også forskellige farvesynsproblemer:

1. Rød-grøn farveblindhed

Den mest almindelige type farveblindhed, hvilket gør det svært at skelne mellem rød og grøn. Der er 4 typer rød-grøn farveblindhed:

  • Deuteranomali: Den mest almindelige type rød-grøn farveblindhed. Denne tilstand får den grønne farve til at se rødere ud. Denne type er mild og forstyrrer normalt ikke normale aktiviteter.
  • Protanomali: Får rød til at se grønnere og mindre lys ud. Denne type er mild og forstyrrer normalt ikke normale aktiviteter.
  • Protanopia: Svarer til deuteranopia, idet en person slet ikke kan se forskel på rød og grøn.

2. Blå-gul farveblindhed

Denne type farveblindhed er mindre almindelig. Denne tilstand gør det vanskeligt for en person at skelne mellem blå og grøn og mellem gul og rød. Der er 2 typer af blå-gul farveblindhed, nemlig:

  • Tritanomali: Svært ved at skelne mellem blå og grøn og mellem gul og rød.
  • Tritanopia: Svært ved at skelne mellem blå og grøn, lilla og rød og gul og pink. Farverne ser også mindre lyse ud.

Læs også: Dette er en forklaring på delvis farveblindhed

3. Fuldstændig farveblindhed

Når den syge oplever fuldstændig farveblindhed, kan den syge slet ikke se farve. Denne tilstand kaldes også monokromatisme og er meget sjælden.

Det er alt, du behøver at vide om farveblindhed. Hvis du har brug for en måde at få et farveblindhedscertifikat på eller har mistanke om, at du er farveblind, så tal med din øjenlæge med det samme via appen . Kom nu, Hent Ansøgning lige nu!

Reference:
National Eye Institute. Tilgået i 2021. Typer af farveblindhed
Alt om vision. Tilgået i 2021. Farveblindtest: Ser du farver, som de virkelig er?
National Eye Institute. Tilgået i 2021. Test for farveblindhed