Pludselig åndenød? Her er 7 måder at overvinde

"Åndenød kan ske for alle, og når som helst. Hvis du pludselig oplever åndenød, er der flere måder, du kan forsøge at overvinde det. Startende fra åndedrætsteknikken med snævre læber til at bruge en håndholdt ventilator."

Jakarta - Har du nogensinde oplevet åndenød pludselig? Denne tilstand, kendt medicinsk som dyspnø, kan være et tegn på et alvorligt helbredsproblem. Men i nogle tilfælde kan det være mildt og kan behandles derhjemme.

Alligevel er det stadig vigtigt at finde ud af årsagen til den oplevede åndenød. Især når det ledsages af andre symptomer såsom bleg hud, hjertebanken og feber. Hvis det viser sig at være på grund af visse sygdomme, skal du gennemgå yderligere behandling.

Læs også: 5 sygdomme på grund af ikke at bære en maske under aktiviteter

Sådan overvindes pludselig åndenød

Hvis du pludselig oplever åndenød, skal du ikke gå i panik. Der er flere måder, man kan gøre for at overvinde denne tilstand, nemlig:

1. Sammenpresset læbe vejrtrækning

Sammenpustet læbe vejrtrækning gennem munden er en enkel måde at kontrollere åndenød på. Du kender måske ikke s akut læbe vejrtrækning , men du skal have gjort denne metode før.

Sammenpustet læbe vejrtrækning er en vejrtrækningsteknik, når du indånder gennem næsen og derefter udånder gennem smalle læber. Denne handling hjælper med at sænke vejrtrækningshastigheden, hvilket gør hvert åndedrag dybere og mere effektivt.

Teknik trække vejret med læberne hjælper med at frigive fanget luft i lungerne. Denne metode kan bruges når som helst, når du oplever åndenød, især under aktiviteter, der er ret anstrengende, såsom at bøje, løfte genstande eller gå op ad trapper.

For at gøre dette skal du slappe af dine nakke- og skuldermuskler. Derefter indånder du langsomt gennem næsen og tæller to gange, og luk munden. Stik dine læber ud, som om du vil fløjte. Ånd derefter langsomt og forsigtigt ud gennem dine læber for at tælle fire.

2. Sid med kroppen lænet fremad

At hvile mens du sidder kan hjælpe med at slappe af din krop og gøre vejrtrækningen lettere. Prøv at sidde i en stol med fødderne rørende gulvet, og læn derefter brystet lidt fremad. Placer forsigtigt dine albuer på dine knæ eller hold din hage med hænderne. Husk, sørg for at holde dine nakke- og skuldermuskler afslappede.

3. Sid med hovedet mod bordet

Er der et bord omkring stolen, kan du få en lidt mere behagelig siddestilling for at få vejret. Sæt dig i en stol med fødderne rørende gulvet og vendt mod bordet. Læn derefter brystet lidt fremad og læg hænderne på bordet. Hvil dit hoved på din arm eller pude.

Læs også: Undgå åndenød under sport

4.Stå med ryggen

Hvis stole og borde ikke er tilgængelige, kan du stadig slappe af og regulere din vejrtrækning ved at rejse dig op. Stå mod en væg og læn din ryg og hofter mod væggen.

Placer dine fødder i skulderbredde fra hinanden og placer dine hænder på dine lår. Når dine skuldre er afslappede, læn dig lidt frem og hæng armene foran dig.

5.Stå med armstøtte

Stå i nærheden af ​​et bord eller et andet fladt, robust møbel, der er lidt lavt i skulderhøjde. Hvil dine albuer eller hænder på møblerne, og glem ikke at holde din nakke afslappet. Placer dit hoved på dine arme og slap af i skuldrene.

6. Sov i en afslappet stilling

Åndenød opstår ofte under søvn, hvilket gør, at patienter ofte vågner op. Hvis du oplever dette, så prøv at ligge på siden ved at lægge en pude mellem dine ben og løfte hovedet med puden. Sørg derefter for at holde ryggen ret.

Du kan også ligge på ryggen med løftet hoved og bøjede knæ med en pude under knæene. Disse to positioner hjælper kroppen og luftvejene med at slappe af, hvilket gør vejrtrækningen lettere.

7. Diafragmatisk vejrtrækning

For at udføre diafragmatisk vejrtrækning skal du sidde i en stol med bøjede knæ og afslappede skuldre, hoved og nakke. Placer dine hænder på maven og inhaler langsomt gennem næsen. Hvis du mærker din mave bevæge sig under dine hænder.

Mens du puster ud, stram dine muskler, og sørg for, at din mave føles som om den falder ind. Når du mærker din mave bevæge sig, betyder det, at diafragmatisk vejrtrækning er vellykket. Udånd derefter gennem munden med sammenpressede læber, og gentag derefter i cirka fem minutter.

Læs også: 5 måder at overvinde åndenød hos gravide kvinder

8.Brug af en ventilator

En undersøgelse fra 2010 offentliggjort i Journal of Pain and Symptom Management , fandt ud af, at brug af en håndholdt ventilator til at blæse luft ind i næsen og ansigtet reducerede symptomer på åndenød.

At mærke luftens kraft, når du indånder, kan skabe en fornemmelse, som om der kommer mere luft ind i din krop. Derfor kan denne metode være effektiv til at reducere åndenød.

Alligevel kan brugen af ​​en ventilator ikke forbedre symptomer, der opstår på grund af en underliggende medicinsk tilstand. Denne konstatering er stadig kontroversiel og kræver yderligere forskning.

Det er nogle måder at håndtere pludselig åndenød på. Hvis din åndenød ikke forbedres og endda bliver værre efter at have udført disse metoder, skal du straks søge læge eller gå til det nærmeste hospital.

Du kan også bruge appen at bestille tid hos en læge på sygehuset, så du ikke skal stå i kø. Glem dog ikke at Hent først applikationen på din mobiltelefon, ja!

Reference:
Journal of Pain and Symptom Management. Tilgået 2021. Forbedrer brugen af ​​en håndholdt blæser kronisk dyspnø? Et randomiseret, kontrolleret, crossover-forsøg.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. 7 Hjemmemidler mod åndenød.
Healthline. Tilgået 2021. 9 hjemmebehandlinger mod åndenød (dyspnø).
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Åndenød.