Hævet hud efter at være blevet bidt af en kat, hvad skal jeg gøre?

, Jakarta - Husdyr, såsom hunde eller katte, har potentialet til at bide deres ejere. Selvom det kan se ud til, at hunde er mere aktive og forårsager bidskader, er kattebid mere tilbøjelige til at forårsage infektion. For eksempel hævelse af huden efter at være blevet bidt af en kat.

Faktisk forekommer infektion ifølge American Academy of Pediatrics i omkring 10 til 15 procent af hundebid og 50 procent af kattebid. En af årsagerne til kattebid, der forårsager infektion, nemlig fordi bidene ofte opstår på fingrene eller hænderne. Disse områder er, hvor kroppen har sværere ved at bekæmpe infektion. Infektioner opstår ofte på grund af bakterier, der trænger ind i huden.

Læs også: Sådan behandler du en kat, så den ikke får toxoplasmose

Behandling af hævet hud efter at være blevet bidt af en kat

Enhver, der oplever et kattebid, der resulterer i skade eller hævelse, bør søge omgående lægehjælp. Det første trin i behandling af kattebid, nemlig:

  • Rengør kattens bidte område grundigt med sæbe og rindende vand.
  • Dæk kattens bidområde med en bandage.
  • Hvis der er sår, skal du straks besøge en læge på hospitalet for lægehjælp.
  • Sørg for at holde såret rent og tjek for tegn på infektion.

Hvis såret er dybere end hævet hud, skal du trykke på såret for at stoppe blødningen. Når blødningen er under kontrol, skal du dække såret med en ren bandage. Søg derefter øjeblikkelig lægehjælp, hvis bidsåret er dybt.

Lægehjælp bør søges straks, især efter at være blevet bidt af en herreløs kat. Hvis der opstår en infektion, behandles den med orale antibiotika. For mere alvorlige tilfælde kan en person have brug for intravenøs antibiotika. Derudover giver læger normalt også en stivkrampesprøjte.

I nogle tilfælde kan din læge anbefale profylaktisk antibiotika. Dette lægemiddel er ordineret, hvis patienten ifølge lægen har høj risiko for infektion. Dette er mere sandsynligt, hvis biddet er på hånden, ansigtet eller i nærheden af ​​et kropsled.

Hvor lang tid en person bør tage antibiotika varierer fra person til person, dette er baseret på typen af ​​bid, andre sundhedsproblemer og sværhedsgraden af ​​biddet. Efter at have fået medicinsk behandling, skal du stadig rapportere fremskridt i genopretningsprocessen til lægen gennem ansøgningen .

Læs også: Kan jeg få en kat, mens jeg er gravid? Find svaret her

Er kattebid farlige?

Kattebid kan være skadeligt for andre dyr og mennesker. Katte bærer en række bakterier i munden, som kan forårsage vævsinfektioner i bidsår. En af de mere almindelige er de højpatogene bakterier kendt som Pasteurella multocida .

En inficeret kats bidsår vil være rødt, hævet og smertefuldt. Så kan infektionen spredes gennem det omgivende væv, hvilket forårsager en tilstand kaldet cellulitis, eller gennem blodet til andre områder af kroppen. Dette forårsager en tilstand kaldet septikæmi (blodforgiftning).

En inficeret person kan udvikle feber og influenzalignende symptomer. Selvom det er sjældent, kan en person, der bliver smittet, dø, hvis medicinsk behandling ikke er passende eller for sent. Børn, ældre og en person, der er immunsupprimeret, er særligt modtagelige for alvorlige infektioner, hvis de bliver bidt af en kat.

Læs også: Vær forsigtig med farerne ved kattehår på helbredet

Kattebiddet, der forårsagede infektionen, vil begynde at se og føle sig bedre inden for 48 timer efter behandlingen. Hvis du ikke føler, at din tilstand bliver bedre, skal du straks kontakte din læge.

Det er meget vigtigt at følge op på genopretningsprocessen med en læge for at sikre, at infektioner, sår og hævelser heler ordentligt. Lægen vil også give dig besked, hvis der er medicintilpasninger, der muligvis skal foretages i behandlingsplanen.

Reference:
VCA Hospital. Tilgået i 2021. Kattebidsskader på mennesker
Healthline. Tilgået 2021. Dyrebidsinfektioner
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Sådan identificeres og behandles dyrebidsinfektioner