Førstehjælp ved forbrændinger på grund af udsættelse for varm olie

Jakarta – Varme oliestænk forårsager ofte forbrændinger. Dette sker, når du smider en ingrediens i en gryde med varm olie eller ved et uheld spilder den. Selvom det ofte betragtes som trivielt, kan forbrændinger på grund af oliestænk forårsage smerte, hævelse og rødme.

Læs også: 3 førstehjælpsforbrændinger, der gik galt

Tre grader af forbrændingsfremskridt

Forbrændinger er hudskader forårsaget af mange faktorer. Ud over oliestænk kan der opstå forbrændinger på grund af elektrisk stød, gnister eller varmt vand, udsættelse for kemikalier og langvarig udsættelse for UV-stråler fra solen. Forbrændinger fremskridt fra første til tredje grad, her er en forklaring.

  • Førstegrads (overfladiske) forbrændinger. I denne grad påvirker forbrændingen kun det øverste lag af huden (epidermis). Tegn er rødme i huden, smerter og hævelse.

  • Andengradsforbrændinger, der involverer det yderste hudlag, der er beskadiget og irriterer det underliggende lag. Ved denne grad er forbrændinger karakteriseret ved udseendet af bobler på huden fyldt med væske, hævelse og rødme.

  • Tredjegradsforbrændinger. I denne grad er forbrændingsområdet ikke begrænset, det kan endda påvirke knogler og indre organer. Normalt karakteriseret ved tør, bleg til sort hud. I modsætning til første- og andengradsforbrændinger er tredjegradsforbrændinger smertefri.

Læs også: Kend helingsprocessen ved forbrændinger

Førstehjælp brænder under madlavning

Sprøjt af olie under madlavning, selv en lille mængde, kan forårsage smerte og en brændende fornemmelse på den berørte hud. Hvis denne tilstand opstår, skal du gøre dette med det samme for at forhindre komplikationer:

  • Fjern tøj og smykker, der sidder fast på områder med varm oliesprøjt hud.

  • Kør vand over området, der blev sprøjtet med varm olie, i et par minutter. Hvis forbrændingen er et resultat af kemisk eksponering, skal du holde rindende vand i 20 minutter.

  • Brug ikke smør, tandpasta, sojasovs og iskaffe til at behandle forbrændinger. Disse ingredienser gør kun hudtilstanden værre.

  • Undgå at komprimere forbrændingen med isterninger. Den kolde temperatur af isterningerne krymper blodkarrene, hvilket forårsager nedsat blodgennemstrømning og gør sår svære at hele.

  • Dæk såret med gaze eller en fugtig steril bandage og fjern den, når gazen tørrer. Undgå at sprænge bobler eller skrælle hud, der har været udsat for varm olie. Vent til det tørrer, mens du påfører en speciel creme mod forbrændinger.

Det er førstehjælpen til forbrændinger forårsaget af varmt oliesprøjt under madlavning. Helingsprocessen for forbrændinger varierer. De fleste forbrændinger heler dog på 7-21 dage, og arrene falmer efter et par uger eller måneder. Men hvis tilstanden ikke forbedres, så tøv ikke med at tale med lægen .

Læs også: Barn ramt af forbrændinger? Behandl på denne måde

Du rådes til at tale med din læge, hvis du har feber, smerter, den del af kroppen, der er ramt af forbrændingen, bliver svær at flytte, og såret er svært at tørre, hæver og er rødt. I alvorlige tilfælde forårsager forbrændinger symptomer på chok, åndenød, svimmelhed og nedsat blodtryk. Kontakt straks en læge, når denne situation opstår.

Brug funktioner Tal med en læge hvad der er i appen at kontakte lægen når som helst og hvor som helst. Du kan kontakte lægen via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!