Hvordan man håndterer gulsot, der opstår hos voksne

, Jakarta – Gulsot opstår, når der er for meget bilirubin i blodet. Bilirubinophobning kan få huden til at se gul ud. Gulsot er sjældent hos voksne, men der er flere tilstande, der kan udløse det.

Hepatitis, alkoholrelateret leversygdom, blokerede galdekanaler, kræft i bugspytkirtlen og visse medikamenter udløser gulsot. Så hvordan håndterer man gulsot hos voksne? Mere information kan læses her!

Gulsot behandling

Behandling af gulsot hos voksne sker normalt ved at behandle den tilstand, der forårsager det. Hvis du har akut viral hepatitis, vil gulsot gå væk af sig selv, efterhånden som leveren begynder at hele. Hvis en blokeret galdegang er årsagen, kan din læge foreslå en operation for at løse blokeringsproblemet

Læs også: Forskellen mellem gulsot og hepatitis A

Tidligere nævnte vi lidt om nogle af årsagerne til gulsot. Der er dog udløsere, der er sjældne, men som kan forekomme. Dette er en genetisk lidelse, når kroppen har problemer med at behandle bilirubin.

Gilbert syndrom og Dubin-Johnson syndrom er to sjældne tilstande. I begge syndromer er bilirubinniveauet let forhøjet, men normalt ikke nok til at forårsage gulsot. Lidelsen opdages oftest under rutinemæssige screeningstest hos voksne.

Hvis du vil vide mere om dette syndrom, kan du spørge direkte på . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give den bedste løsning. Hvordan, nok Hent Ansøgning via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge du kan vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .

Forstå symptomerne på gulsot

Hvordan kan en person vide, om han eller hun har gulsot? Her er nogle tegn:

1. Alvorlige mavesmerter og ømhed.

2. Ændringer i mental funktion, såsom døsighed, rastløshed eller forvirring.

3. Blod i afføring.

4. Blod i opkast.

5. Feber.

6. Tendens til let blå mærker eller blødning, nogle gange forårsager små rødlilla pletter eller større pletter (som indikerer blødning i huden). Faktisk kan gulsot ikke kaldes en "sygdom", fordi gulsot er et synligt tegn på en underliggende sygdomsproces.

Personer med gulsot vil opleve en gullig misfarvning af huden i varierende grad, og kan også vise gulfarvning af slimhinder og det hvide i øjnene. Men afhængigt af årsagen til gulsot kan personer med denne sygdom opleve forskellige symptomer.

Læs også: Kend den psykologiske side af mennesker, der rejser under en pandemi

Gulsot kræver derfor en omfattende medicinsk evaluering for at fastslå årsagen. Lægen vil tage en detaljeret sygehistorie og udføre en fysisk undersøgelse. En indledende blodprøve vil også blive udført, med specifikke tests udført, herunder:

1. Leverblodprøve.

2. Fuldstændig blodtælling (CBC).

3. Elektrolytiske paneler.

4. Lipase niveau.

Afhængigt af resultaterne af den indledende blodprøve, kan yderligere undersøgelser være nødvendige for at hjælpe med at diagnosticere den underliggende sygdomsproces. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at udføre billeddiagnostiske undersøgelser for at evaluere for abnormiteter i leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen. Disse billeddannelsesundersøgelser kan omfatte:

1. Abdominal ultralyd.

2. Computeriseret tomografi (CT) scanning.

3. Magnetisk resonansbilleddannelse (MRI).

4. Kolescintigrafi (HIDA-scanning).

Lejlighedsvis vil personer med gulsot have brug for yderligere invasiv testning for at bestemme årsagen til gulsot. Procedurer, der kan bestilles, omfatter endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP) eller leverbiopsi.

Reference:
WebMD. Tilgået i 2020. Gulsot: Hvorfor det sker hos voksne.
MSD Manuals.com. Tilgået i 2020. Gulsot hos voksne.
Medicin.Net. Tilgået 2020. Gulsot hos voksne (hyperbilirubinæmi).