Årsager til betændelse i mælkekirtlerne hos ammende mødre

”Betændelse i mælkekirtlerne eller mastitis hos ammende mødre er forårsaget af Staphylococcus aureus-bakterier. Tilstoppede mælkekanaler på grund af den forkerte måde at fodre barnet på er også almindeligt hos nybagte mødre. Det er vigtigt for ammende mødre at holde deres brystvorter rene før og efter hver amning og sikre, at barnet tømmer brystet.”

, Jakarta – Betændelse i mælkekirtlerne eller mastitis er almindelig hos ammende mødre. Denne tilstand er præget af hærdning af brystet og smerte. Mastitis kan skyldes blokerede mælkekanaler eller fordi bakterier trænger ind i brystet gennem en åbning i huden.

Mastitis, der opstår under amning, kaldes lactational mastitis. Denne tilstand opstår normalt i løbet af de første 3 måneder efter fødslen. Det kan dog også ske op til 2 år senere. Nogle mødre fravænner fejlagtigt deres baby for mastitis.

Når der opstår mastitis, skal amningen fortsættes. Så hvad forårsager mastitis hos ammende mødre? Her er anmeldelsen.

Læs også: 6 årsager til brystsmerter under amning

Årsager til mastitis hos ammende mødre

En almindelig årsag til betændelse i mælkekirtlerne eller mastitis er bakterier Staphylococcus aureuss. Mens bakterierne agalactiae er den næsthyppigste årsag. Hos ammende mødre kan blokerede mælkegange få mælken til at bakke op, og infektion kan opstå.

Sprukne brystvorter øger også risikoen for brystinfektioner. Bakterier fra barnets mund kan trænge ind og forårsage infektion. De bakterier, der normalt forårsager infektion, kan findes på huden, når der ikke er nogen infektion. Når bakterier kommer ind i brystvæv, kan de formere sig hurtigt og forårsage smerte.

Mødre kan fortsætte med at amme, selvom de har mastitis, fordi de bakterier, der forårsager mastitis, ikke er skadelige for barnet. Denne tilstand opstår normalt i de første par uger af amningen, men kan også opstå efter ammefasen.

Ikke-laktationel mastitis forekommer hos kvinder med svækket immunforsvar, herunder kvinder, der har fået foretaget lumpektomi med strålebehandling og kvinder med diabetes. Nogle symptomer, såsom infektion, er tegn på inflammatorisk brystkræft, men disse er meget sjældne.

Læs også: Det er ikke kræft, det er 5 klumper i brystet, som du skal kende

En subareolær byld kan opstå, når kirtlen under brystvorten bliver blokeret, og en infektion udvikler sig under huden. Dette danner en hård klump fyldt med pus, som måske skal drænes først. Denne type byld opstår normalt kun hos kvinder, der ikke ammer, og der er ingen specifikke risikofaktorer.

Ammende mødre, der oplever mastitis, er markeret med et rødt mærke på det ene bryst. Brysterne kan også føles hævede og varme eller ømme ved berøring. Du kan også opleve:

  • En klump i brystet.
  • Brystsmerter (mastalgi) eller en brændende fornemmelse, der bliver værre, når barnet dier.
  • Træthed.
  • Influenzalignende symptomer, herunder feber og kulderystelser.
  • Hovedpine.
  • Kvalme og opkast.
  • Blødende brystvorter.

Mastitis hos ammende mødre kan håndteres

Den første ting at gøre er at sørge for, at brysterne er godt drænet under amning. Du kan også spørge lægen gennem ansøgningen , så få en receptpligtig medicin til at behandle infektionen. Læger anbefaler normalt teknikker til behandling af blokerede kanaler, hvis det er årsagen.

Normalt bør medicinsk behandling eller eksterne lægemidler prøves først. For eksempel ved at drikke nok vand, spise nærende mad og bruge salver på brystvorter, der bløder eller har blærer. Hvis der opstår komplikationer, og tilstanden udvikler sig hurtigt, kan moderen kræve hospitalsindlæggelse og antibiotikabehandling.

Læs også: Nemme måder at strømline modermælk på

At fortsætte med at amme eller pumpe modermælk med et hjælpemiddel kan være et godt behandlingstrin. Overvej også at konsultere en ammekonsulent, så han kan give gode råd om korrekte ammeteknikker.

Muligheden for at få mastitis kan også minimeres ved at følge disse tips:

  • Fjern mælken helt fra brystet, mens du ammer.
  • Lad barnet tømme det ene bryst helt, før det skifter til det andet under fodring.
  • Skift moderens stilling, mens du ammer, fra den ene fodring til den anden.
  • Sørg for, at barnet dier ordentligt under fodring.

Det er det, du skal vide om betændelse i mælkekirtlerne eller mastitis hos ammende mødre.

Reference:
WebMD. Tilgået i 2021. Brystinfektion
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Mastitis.
Cleveland Clinic. Tilgået i 2021. Mastitis.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Mastitis og hvad man skal gøre ved det