Der er en klump under hagen, sådan skal man håndtere sialolithiasis

, Jakarta – Har du nogensinde følt ubehag i halsen og haft svært ved at synke mad eller drikkevarer? Ved palpering finder man så en klump under hagen. Hvis det er tilfældet, kan det være et symptom på sialolithiasis. Hvad er det?

Besvær med at synke mad og udseendet af en klump under hagen kan være symptomer på sialolithiasis, også kendt som spytkirtelsten. Denne tilstand opstår på grund af hærdning eller dannelse af sten i spytkirtlerne. Desværre, indtil nu er det stadig ikke kendt præcis, hvad den vigtigste årsag til sten kan vokse.

Tilstedeværelsen af ​​disse sten blokerer for strømmen af ​​spyt ind i munden. Disse barrierer består normalt af calcium med varierende størrelse, sten, der kan forekomme i spytkirtlerne, er mindre end 1 millimeter i størrelse til flere centimeter. Vær opmærksom på denne tilstand, fordi de klumper, der opstår, kan briste og udskille en gul væske.

I den menneskelige krop er der tre spytkirtler, men den mest modtagelige for nye kirtler er den submandibulære spytkirtel. Denne kirtel er placeret i underkæben. Derimod findes kirtelsten sjældent i de to andre spytkirtler, nemlig den sublinguale spytkirtel under tungen og ørespytkirtlen som er placeret i kinden. Blokering af spytkirtlerne får området til at blive hævet og smertefuldt.

Læs også: 5 symptomer på sygdomme, der kan vises gennem en tør mund

Forhindrer dannelsen af ​​Sialolithiasis

Denne tilstand kan påvirke alle, men findes oftest hos unge voksne i alderen 30-60 år. Fordi årsagen til denne sygdom stadig er ukendt, er det stadig ikke klart, hvordan man forebygger det. Der er dog flere måder, man kan gøre for at forhindre, at denne sygdom opstår. Hvordan man forhindrer dannelsen af ​​spytkirtelsten er at undgå risikofaktorerne.

Dannelsen af ​​spytkirtelsten menes at forekomme på grund af en reduceret mængde spyt på grund af dehydrering, mangel på mad og bivirkninger ved indtagelse af visse lægemidler. Derfor er den bedste måde at forhindre det på at indtage mindst 8 glas eller hvad der svarer til 2 liter vand på en dag for at forhindre dehydrering.

Derudover skal du sørge for også at tage en sund kost, som er tre gange om dagen. Fordi at tygge mad kan hjælpe med at stimulere produktionen af ​​spyt for at undgå dannelsen af ​​kirtelsten. Denne sygdom kaldes også en risiko for folk, der har en rygevane, derfor kan for at forhindre sialolithiasis gøres ved at reducere eller holde op med at ryge.

Læs også: Vær forsigtig med dengue, som kan påvises gennem spyt

Sammenlignet med kvinder siges spytkirtelsten at være mere almindelige hos mænd. Generelt forekommer spytkirtelstenssygdom kun én gang i livet. Men under nogle forhold kan denne sygdom forekomme gentagne gange, hvilket kræver operation for at fjerne spytkirtlerne. Lav straks en undersøgelse til lægen, hvis du har mistanke om sialolithiasis angreb. Denne sygdom skal straks få medicinsk behandling for at undgå farlige komplikationer.

Læs også: Overdreven spytproduktion under faste, her er 7 måder at overvinde det på

Stadig nysgerrig efter sialolithiasis eller spytkirtelsten, og hvad er symptomerne? Spørg lægen i appen lige! Du kan nemt kontakte lægen via Video/taleopkald og snak. Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!