Hvorfor dyspepsi forårsager åndenød?

"Fordøjelseslidelser, der giver ubehag, kan kaldes dyspepsi. Det kan dog også udløse åndenød, især hvis den dyspepsi, der opstår, er forårsaget af sure opstødssygdomme. Denne tilstand skal man holde øje med, og hovedbehandlingen er at forebygge syre. refluks gennem livsstils- og kostændringer."

, Jakarta - Dyspepsi er en lidelse, som er en samling af symptomer, der udløser ubehag i den øvre del af maven. Dyspepsi kaldes også ofte halsbrand og symptomerne er mavesmerter og oppustethed. Denne tilstand kan dog også forårsage åndenød.

Nogle gange er denne fordøjelsesbesvær ofte et tegn på et underliggende problem, såsom gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), mavesår eller galdeblæresygdom. Hvis det opstår på grund af mavesyre, så kan denne tilstand også opstå sammen med åndenød. Derudover kan personer, der har gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), have øget risiko for at udvikle astma eller andre luftvejssygdomme.

Læs også: Halsbrand efter at have spist kan være et tegn på dyspepsi

Dyspepsi og åndenød

Åndenød, der opstår på grund af forstyrrelser i maven, herunder dyspepsi, bør ikke tages let på. Fordi åndenød på grund af denne sygdom kan føre til livstruende respiratoriske komplikationer.

Sur refluks, som kan udløse dyspepsi, kan opstå, når mavesyre siver fra maven og bakker op i spiserøret. Når dette sker, kan syren irritere luftvejene, hvilket får dem til at svulme. Dette kan resultere i åndedrætsbesvær.

Forskere har også identificeret en sammenhæng mellem GERD og astma. En undersøgelse fra 2019 fandt også et tovejsforhold mellem GERD og astma. Dette betyder, at personer med GERD kan være mere tilbøjelige til at udvikle astma, og personer med astma kan være mere tilbøjelige til at udvikle GERD.

Faktisk anslog en undersøgelse fra 2015, at op til 89 procent af mennesker med astma også oplever symptomer på GERD. Årsagen til dette kan være på grund af, hvordan syren interagerer med luftvejene. Syren i spiserøret sender et advarselssignal til hjernen, som får luftvejene til at trække sig sammen. Til gengæld udløser astmasymptomer som åndenød. I tilfælde af GERD-relateret astma kan behandling af GERD-symptomer hjælpe med at lindre astmasymptomer.

Nogle gange kan det være svært at sige, om en persons symptomer er resultatet af astma eller GERD. For eksempel bemærkede et casestudie fra 2015, at typiske GERD-symptomer, såsom bøvsen og åndenød, nogle gange kan være tegn på astma. Forfatterne af denne undersøgelse understreger vigtigheden af ​​en grundig diagnose i hvert enkelt tilfælde.

Men hvis symptomerne på åndenød på grund af fordøjelsesproblemer bliver værre, bør du straks konsultere en læge på hospitalet for at få den mest passende behandling. Du kan også bestille tid på sygehuset via for at gøre det nemmere og mere praktisk.

Læs også: Undervurder det ikke, dyspepsi kan være dødelig

Mavesyrebehandling for at reducere åndenødssymptomer

Livsstils- og kostændringer er normalt grundpillen i behandlingen for at forhindre dyspepsi og GERD. Denne behandling vil også reducere sure opstød og åndenød. Hvis disse behandlingsmuligheder ikke er effektive, kan din læge ordinere medicin til at håndtere dine GERD-symptomer.

Livsstilsændring

Nogle livsstilsændringer, der kan lindre GERD-symptomer omfatter:

  • Opnå og opretholder en sund vægt.
  • Stop med at ryge.
  • Undgå at ligge ned inden for 3 eller 4 timer efter at have spist et helt måltid.
  • Løft dit hoved lidt under søvn, hvilket kan hjælpe med at reducere syre refluks om natten.
  • Sov i en behagelig stilling, der holder kroppen på linje.
  • Undgå stramt tøj, bælter eller tilbehør, der trykker på maven.

Kostændringer

Følgende kostændringer kan også hjælpe med at lindre GERD-symptomer:

  • Identificer og undgå personlige fødevaretriggere for GERD, såsom citrus eller andre sure fødevarer.
  • Reducer alkoholforbruget eller undgå alkohol helt.
  • Spis mindre, men oftere end store måltider.
  • Undgå at spise før sengetid

Læs også: Kan dyspepsi helbredes?

Lægebehandling

Følgende medicin kan hjælpe med at undertrykke sure opstød og forhindre komplikationer fra GERD, såsom åndenød:

  • Antacida i håndkøb.
  • Protonpumpehæmmer.
  • H2-receptorblokker.
Reference:
Healthline. Tilgået 2021. Acid Reflux og Åndenød.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Funktionel dyspepsi.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Hvad forårsager sure opstød og åndenød?
WebMD. Tilgået 2021. Fordøjelsesbesvær (dyspepsi).