Kend 5 typer salt og deres fordele for sundheden

, Jakarta – Salt er et krystallinsk mineral lavet af to grundstoffer, nemlig natrium (Na) og klor (Cl). Natrium og klor er stoffer, som kroppen har brug for, fordi de hjælper hjernen og nerverne med at overføre elektriske impulser. Salt bruges til en række forskellige formål, hvoraf det mest almindelige er at smage mad. Salt kan dog også bruges som fødevarekonservering, da bakterier er svære at dyrke i et saltrigt miljø.

Læs også: Ligesom salt mad er dette et tegn på overskydende salt

Man kan sige, salt og madlavning kan ikke adskilles. Mad kan smage mindre lækkert og smagløst, hvis det ikke tilsættes salt. Salt er uden tvivl en af ​​de vigtigste madlavningsingredienser i verden. Men vidste du, at der findes forskellige typer salt i denne verden. Tja, det salt, vi ofte koger, er bordsalt. Ud over bordsalt er her andre typer salt, du har brug for at kende:

  1. Fint salt (bordsalt)

Raffineret salt eller bordsalt er det mest almindelige salt og bruges ofte til madlavning. Salt er fint, for når det laves, males saltet, og de fleste urenheder og mineraler fjernes.

En af ulemperne ved fint salt er dog, at når malet salt kan det klumpe sig sammen. Af den grund skal der tilsættes forskellige stoffer kaldet antiklumpningsmidler, så saltet kan males fint. Raffineret salt indeholder næsten 97 procent natriumchlorid eller endnu højere. Men i mange lande er salt også tilsat jod.

  1. Havsalt (havsalt)

Havsalt fremstilles ved at fordampe havvand. Ligesom bordsalt er det højt indhold af natriumchlorid. Men afhængigt af kilden og hvordan det behandles, indeholder det normalt forskellige mineraler såsom kalium, jern og zink. Jo mørkere havsalt, jo højere koncentration af urenheder og spornæringsstoffer. Men på grund af havforurening rummer havsalt også en række tungmetaller som bly.

Læs også: 6 tips til at reducere sukker og salt

Havsalt kan indeholde mikroplast, som er mikroskopiske stykker plastik. De sundhedsmæssige konsekvenser af mikroplast i fødevarer er uklare, men de udgør en relativt lav sundhedsrisiko. I modsætning til almindeligt raffineret salt er havsalt grovere, da det er mindre fint formalet.

  1. Himalayasalt (Pink Himalayasalt)

Det meste af Himalaya-salt udvindes i Khewra Salt Mine i Pakistan, som er den næststørste saltmine i verden. Himalayasalt indeholder generelt en vis mængde jernoxid (rust), som giver det en lyserød farve. Dette salt har små mængder calcium, jern, kalium og magnesium. Derfor indeholder Himalayasalt lavere natrium end raffineret salt og havsalt.

  1. Kosher salt

I modsætning til det tidligere salt har koshersalt en grov og flaget struktur. Kosher salt har en tendens til at indeholde tilsætningsstoffer såsom antiklumpningsmidler og jod. Husk, en teskefuld kosher salt er meget lettere end en teskefuld almindeligt salt. Undgå derfor at udskifte et salt med et andet i forholdet 1:1. Det kan gøre maden for salt eller for intetsigende.

  1. Keltisk salt

Celtic salt er grå i farven og indeholder lidt vand, hvilket gør det ret fugtigt. Især keltisk salt tilbyder en række mineraler og er lidt lavere i natrium end almindeligt bordsalt.

Læs også: 6 fordele ved salt til skønhed

Det er de typer salt, du skal vælge. Gennem forklaringen ovenfor ved du måske allerede, hvilken type der er sundere, og hvilken der har et højt natriumindhold. Hvis du vil spørge om næringsindholdet i salt, så spørg en ernæringsekspert . Gennem applikationen kan du kontakte en læge når som helst og hvor som helst via e-mail Snak , og Stemme/videoopkald .

Reference:
Healthline. Hentet i 2019. Salttyper: Himalaya vs Kosher vs Almindelig vs Havsalt.
Kornmagasinet. Tilgået 2019. Typer af salte og deres fordele.