5 symptomer på TB, du skal passe på

Jakarta - Symptomer på tuberkulose eller tuberkulose skal holdes øje med. Sygdomme, der angriber luftvejene, kan udvikle sig til alvorlige og dødelige. Data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siger, at omkring 1,4 millioner mennesker i verden døde af TB i 2019.

TB kan også ske for alle, uanset alder. I 2019 anslår WHO, at 10 millioner mennesker har tuberkulose (TB) på verdensplan. 5,6 millioner mænd, 3,2 millioner kvinder og 1,2 millioner børn. Så hvad er symptomerne på TB at passe på?

Læs også: Hvem er mest udsat for tuberkulose?



Vær opmærksom, disse er symptomer på TB

TB er forårsaget af bakterier Mycobacterium tuberculosis , som kan leve i kroppen uden at give symptomer. Hvis der ikke opleves symptomer, siges en person at have latent TB, fordi de bakterier, der forårsager denne sygdom, ser ud til at "sove" i lungerne.

Så, når immunsystemet falder, vil bakterierne, der forårsager TB, udvikle sig til at blive aktive og forårsage symptomer. Her er symptomerne på TB, du skal være opmærksom på:

1. Hoste i mere end 2 uger

Hoste er et karakteristisk symptom på mange sygdomme i luftvejene, herunder tuberkulose. Disse symptomer opstår på grund af infektion, der forstyrrer glat vejrtrækning. TB-infektion i lungerne kan forårsage øget slimproduktion, som udløser ophostning af slim.

Men i nogle tilfælde er der også dem, der ikke udløser en stigning i slimproduktionen og får mennesker med TB til at opleve en tør hoste. I svære tilstande kan den oplevede hoste også ledsages af blødning.

2. Åndenød

Bakteriel infektion, der forårsager tuberkulose i lungerne, kan forårsage betændelse, der øger slimproduktionen, samt opbygning af døde celler i lungerne på grund af bakterieangreb.

Denne tilstand kan hæmme indtrængen og udgangen af ​​luft i lungerne, hvilket får mennesker med tuberkulose til at opleve åndenød eller besvær med at trække vejret jævnt.

Læs også: Reducer stigmatisering, genkend 5 fakta om TB

3. Feber

Feber kan opstå, fordi immunsystemet reagerer mod TB-bakterieinfektionen, især i de tidlige stadier af aktiv infektion. Oplevet feber forsvinder generelt og kommer igen i nogen tid og kan mærkes efter mere end 3 uger.

4. Nattesved

Sveder du ofte om natten og er ledsaget af ovennævnte symptomer? Det kan være et symptom på TB. Mennesker med TB kan også opleve svaghed og smerter i muskler og led.

5. Drastisk vægttab

Dette er faktisk en indirekte effekt. Det skyldes, at de fire symptomer på TB har gjort, at den ramte ikke har appetit. En vedvarende hoste gør det også svært for mennesker med tuberkulose at sluge mad.

Desuden har medicin mod tuberkulose bivirkninger i form af fordøjelsesproblemer, appetitforstyrrelser og nedsat stofskifte. Som følge heraf taber du dig drastisk på grund af mangel på ernæring.

Læs også: 4 trin til at forebygge tuberkulose

Det er symptomerne på tuberkulose, der skal holdes øje med. Lav straks en TB-undersøgelse hos lægen, hvis du har en hoste, der ikke går over efter 2 uger, ledsaget af feber, nattesved og drastisk vægttab.

For at gøre det nemmere kan du bruge applikationen at bestille tid hos en læge på hospitalet. Læger vil normalt udføre en række undersøgelser til diagnosticering af TB, som omfatter en fysisk undersøgelse, røntgenundersøgelser af thorax og andre laboratorieprøver.

Reference:
WHO. Tilgået i 2021. Tuberkulose.
American Lung Association. Fået adgang i 2021. Lær om tuberkulose.
NHS Choices UK. Tilgået i 2021. Tuberkulose (TB) - Symptomer.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Tuberkulose - Symptomer og årsager.