Kend forskellen mellem post mortem og ante mortem til identifikation

, Jakarta – Sriwijaya Air SJ-182-flyet på vej til Jakarta-Pontianak styrtede ned i de tusinde øers farvande lørdag den 9. januar 2021. Indtil nu gør betjentene sig stadig anstrengelser for at lede efter vraget af flyet og passagererne der var ofre. Ifølge medierapporter vil resultaterne, især de, der mistænkes for at være ofre for et flystyrt, blive indbragt til identifikation. I dette tilfælde omfatter identifikationsprocessen post mortem og ante mortem dataindsamling. Hvad er forskellen mellem de to?

Post mortem og ante mortem er udtryk for data indsamlet til identifikationsprocessen, i dette tilfælde ofre for flystyrt. Ofrets identifikation udføres af teamet Identifikation af katastrofeoffer (DVI) i henhold til interpols standarder. Både post mortem og ante mortem er nødvendige for at blive matchet for at identificere offeret. Nysgerrig om matchningsprocessen, og hvad der menes med post mortem og ante mortem? Find ud af svaret i den følgende artikel!

Læs også: Kan retsmedicinere visuelt identificere katastrofeofre?

Anerkendelse af post mortem og ante mortem i identifikation

Når der sker en ulykke, især en masseulykke såsom et flystyrt, kræves identifikation af offeret. Målet er at bekræfte identiteten på de ofre, der er involveret i ulykken. For at finde ud af dette og fuldføre identifikationsprocessen indsamler DVI-teamet ante mortem og post mortem data. Hvad er forskellen?

  • Ante Mortem

En af de nødvendige data i identifikationsprocessen er ante mortem, nemlig data før offeret dør. Normalt indhentes ante mortem-data fra familien, herunder offerets udseende eller billeder før ulykken. Ante mortems kan omfatte tøj, smykker, tilbehør, modermærker, tatoveringer, ar og DNA-prøver fra familiemedlemmer.

I ante mortem indgår også primære data, nemlig ofrets fingeraftryk og tandundersøgelsesdata. Derfor er familiemedlemmer forpligtet til at medbringe fuldstændige dokumenter for at hjælpe med at indsamle ante mortem data, såsom et diplom eller ID-kort til fingeraftryksundersøgelse. Det anbefales også at medbringe et foto af offeret smilende, der viser fortændernes struktur.

Læs også: Hvorfor hører du ringen for dine ører, når du stiger på et fly?

  • Efter døden

Efter at DVI-teamet modtog ante mortem-data fra familien, var næste skridt at matche dem med post mortem-data. Post mortem-data blev indhentet, efter at holdet fandt og evakuerede offeret. Disse data er med andre ord hentet fra ofrets krop. Post mortem omfatter fingeraftryk, blodtype, DNA og tandkonstruktion. Fotografier af offerets selv sammen med det tøj eller de ting, der er knyttet til dem, når de er fundet, er også inkluderet i post mortem-dataene.

Efter at have fået fuldstændige ante mortem og post mortem data, er næste trin matchning. Hvis de to data matcher hinanden, vil offeret blive erklæret identificeret. Derefter vil holdet overdrage liget af ulykkesofferet til familiemedlemmer. Post mortem undersøgelse er også kendt som obduktionsprocessen. I nogle tilfælde af dødsfald, herunder masseulykker, er en obduktion nødvendig for at identificere og bekræfte offerets identitet.

Det er forskellen mellem post mortem og ante mortem data. Disse to udtryk høres ret ofte, når der er en ulykke eller et dødsfald, der anses for unaturligt.

Læs også: Kend formålet med at udføre en klinisk obduktion

Mangler du medicin eller dagligt multivitamin? Gå ikke i panik! Køb ved hjælp af appen lige. Du kan uploade opskrifter eller vælge de sundhedsprodukter, du har brug for, med kun én ansøgning. Gennem leveringsservicen vil din medicinbestilling blive leveret til dit hjem inden for en time. Kom nu, Hent Ansøgning nu i App Store og Google Play!

Reference:
NHS. Tilgået i 2021. Obduktion.
IDI online. Tilgået i 2021. At kende ante mortem i processen med at identificere katastrofeofre.