Pas på overførsel af hudherpes, der kan ske

, Jakarta – Herpes hud eller bedre kendt som herpes zoster er en sygdom karakteriseret ved udseendet af et smertefuldt udslæt på huden. Selvom det generelt er ufarligt, kan smerten forårsaget af hudherpes gøre dig utilpas under dine daglige aktiviteter. Vær derfor opmærksom på hudherpes ved at vide, hvordan det overføres nedenfor.

Hudherpes er en infektion forårsaget af varicella-zoster-virus, som er den samme virus, der forårsager skoldkopper. Så folk, der har haft skoldkopper, risikerer at udvikle hudherpes. For selvom skoldkopper er kureret, kan skoldkopper forblive i live i nervesystemet i årevis og kan reaktivere senere i livet og forårsage helvedesild.

Læs også: Tilsyneladende udløser stressniveauer herpes zoster

Overførsel af hudherpes

Som tidligere forklaret er hudherpes en fortsættelse af skoldkopper, så hudherpes kan ikke overføres. Men mennesker med hudherpes kan overføre varicella zoster-virus, som kan forårsage skoldkopper til andre mennesker. Især hvis personen aldrig har haft skoldkopper før.

Overførsel af hudherpes kan forekomme, når en person rører ved en åben blister på patientens hud. Overførsel kan ikke ske, når blærerne er lukkede eller er tørret ind i en skurv.

Derfor, for at du ikke overfører virussen til andre, er her de ting, du bør gøre, når du har hudherpes:

  • Sørg for, at blisterne holdes rene og i lukket tilstand, så væsken fra blisterne ikke forurener genstande omkring, som kan være et mellemled for overførsel.

  • Undgå at røre ved eller endda ridse blærerne.

  • Vask dine hænder ofte.

  • Undgå at være i nærheden af ​​mennesker, der er i risiko for infektion, såsom gravide kvinder, der aldrig har haft skoldkopper, for tidligt fødte babyer og mennesker med svækket immunsystem.

Forebyg overførsel af hudherpes ved at få vacciner

Måden at forhindre hudherpes på er at blive vaccineret. Vaccination anbefales til forældre over 50 år. Folk, der har haft herpes zoster før, rådes også til at få vaccinen for at forhindre, at sygdommen opstår igen. Selvom det ikke kan forhindre hudherpes fuldstændigt, kan vaccination i det mindste reducere sværhedsgraden af ​​symptomerne forårsaget af sygdommen og fremskynde helingstiden.

To vacciner, der er godkendt af Food and Drug Administration (FDA) for at forhindre hudherpes zostavax og Shingrix . Zostavax er en vaccine, der indeholder svækket varicella-zoster-virus. CDC anbefaler dog den nyere Shingrix-vaccine, fordi den er mere end 90 procent effektiv og kan vare længere end vaccinen. Zostavax . Vær opmærksom på, at hudherpesvaccinen også kan give bivirkninger i form af allergiske reaktioner.

Læs også: Pas på, disse er farlige komplikationer af herpes zoster

Pas på symptomer på hudherpes

Det vigtigste symptom på hudherpes er et rødt hududslæt, der kan forårsage smerte og svie. Herpes udslæt optræder normalt som et væskefyldt, skoldkoppelignende udslæt, der danner en streg på den ene side af kroppen, som normalt optræder i ansigtet, på halsen eller bagagerummet.

Søg straks en læge, hvis du oplever symptomerne på hudherpes ovenfor. Medicin kan ikke helt helbrede helvedesild, men behandling kan reducere chancerne for komplikationer, herunder smerter, der varer efter udslættet går væk, også kendt som postherpetisk neuralgi.

Læs også: Første håndtering af Herpes Zoster hos børn

Hvis du vil vide mere om forebyggelse af hudherpes eller vil diskutere at få en hudherpesvaccine, så brug bare appen . igennem Video/taleopkald og Snak , kan du kontakte en ekspert og betroet læge for at bede om sundhedsrådgivning når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
WebMD. Hentet 2020. Helvedesild.
Healthline. Hentet 2020. Alt hvad du behøver at vide om helvedesild.