Galdesten behandles ikke, det er virkningerne på kroppen

, Jakarta - Galdesten opstår, når galden sætter sig og hærder i galdeblæren. Galdeblæren er et lille pæreformet organ placeret på højre side af maven, lige under leveren. Dette organ arbejder for at producere fordøjelsessaft kaldet galde. Galdesten varierer i størrelse, fra så små som et sandkorn til så store som en golfbold.

Læs også: 4 sunde fødevarer til at forhindre galdesten

Årsager til galdesten

Der er to typer galdesten, som er kendetegnet ved de årsagsfaktorer, nemlig:

1. Kolesterol Galdesten

Galde indeholder kemikalier til at opløse kolesterol frigivet af leveren. Men hvis leveren producerer mere kolesterol, indtil det er svært at blive opløst af galde, vil kolesterol danne krystaller og til sidst blive til sten. Kolesterol galdesten er gul i farven.

2. Pigmentgaldesten

Pigmentgaldesten opstår, når galden indeholder for meget bilirubin, et kemikalie, der produceres til at nedbryde røde blodlegemer. Overskydende bilirubinniveauer har potentiale til at forårsage levercirrhose, galdevejsinfektioner, visse blodsygdomme, galdesten. Det karakteristiske træk ved pigmentgaldesten er, at de er mørkebrune eller sorte i farven.

Symptomer på galdesten

Symptomer opstår, når galdestenene er store nok. Hvis en stor galdesten sætter sig fast i kanalen og forårsager en blokering, kan tegn og symptomer omfatte:

  • Pludselige og hurtigt tiltagende smerter i den øverste højre del af maven.
  • Rygsmerter mellem skulderbladene.
  • Smerter i højre skulder.
  • Kvalme eller opkastning.
  • Galdestenssmerter varer fra et par minutter til flere timer.
  • Gulfarvning af huden og det hvide i øjnene.
  • Høj feber med kuldegysninger.
  • Pludselige og intermitterende smerter (kolik).
  • KAPITEL bliver hvidt som spartelmasse.

Læs også: 8 personer i risiko for galdesten

Galdestenskomplikationer

Hvis tilstanden af ​​galdesten ikke behandles og får lov til at trække ud, kan patienter opleve forskellige former for komplikationer såsom:

1. Galdeblærebetændelse

Galdesten indsat i halsen af ​​galdeblæren forårsager betændelse kaldet kolecystitis . Symptomerne omfatter stærke smerter og feber.

2. Galdekanalblokering

Galdesten kan potentielt blokere kanalerne, hvor galden strømmer fra galdeblæren eller fra leveren til tyndtarmen. Denne tilstand forårsager en galdevejsinfektion.

3. Blokering af bugspytkirtelkanalen

Pancreaskanalen er et rør, der løber fra bugspytkirtlen til galdegangen. Galdesten forårsager blokering i bugspytkirtelkanalen, hvilket forårsager betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis). Symptomerne omfatter alvorlige og konstante mavesmerter.

4. Galdeblærekræft

Mennesker med galdesten har høj risiko for galdeblærekræft.

Forebyggelse af galdesten

Der er flere forebyggende råd, så du undgår risikoen for galdesten, nemlig:

  • Spring ikke måltider over.
  • Tabe sig langsomt. Hurtigt vægttab kan øge risikoen for galdesten. Prøv at tabe dig langsomt, i det mindste begyndende fra 0,5-1 kg om ugen.
  • Hold din vægt for at forblive ideel. Fordi fedme og overvægt øger risikoen for galdesten. Prøv at opnå en sund vægt ved at reducere antallet af kalorier, spise sund mad og øge mængden af ​​fysisk aktivitet.

Læs også: Bekymret for galdesten? Sørg for at bestå disse 5 tests

Vil du vide mere om denne sygdom? Bare spørg lægen . Brug funktioner Tal med en læge hvad der er i appen at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!