Åndenød under graviditet, kan det virkelig forårsage død?

Jakarta - Åndenød under graviditet er en normal klage. Stigende gestationsalder og fosterudvikling er de vigtigste triggere. Men kan åndenød under graviditet forårsage død? Dette spørgsmål har været i søgelyset, efter at en kunstner ved navn Saphira Indah den 30. januar 2019 døde af åndenød i en alder af seks måneder af sin graviditet.

Læs også: Disse er 6 årsager til, at gravide kvinder oplever åndenød

Hvad forårsager åndenød i hvert trimester af graviditeten?

1. Første trimester

Selvom det stadig er lille, kan fosteret i dette trimester forårsage åndenød. Tilstanden forværres af udvidelsen af ​​mellemgulvet, den muskel, der adskiller hjerte og lunger fra gravide kvinders underliv. Mellemgulvet hjælper med at trække vejret under graviditeten, fordi luften kommer ind i lungerne gennem dens bevægelse.

Men når størrelsen øges, har mellemgulvet potentiale til at blokere den gravide kvindes luftveje og forårsage åndenød. En anden ændring i vejrtrækningsmønstre er forårsaget af en stigning i hormonet progesteron, hvilket får gravide kvinder til at trække vejret hurtigere end normalt.

2. Andet trimester

Åndenød er mere udtalt i andet trimester. Årsagen er i dette trimester, at blodgennemstrømningen øges og stimulerer hjertet til at arbejde hårdere, så blodet går til moderkagen og resten af ​​kroppen. Denne overskydende hjertearbejdsbelastning forårsager åndenød i andet trimester, ud over den stigende størrelse af livmoderen.

3. Tredje trimester

Luftvejene i tredje trimester kan være mere lettede eller vanskelige, afhængigt af størrelsen og placeringen af ​​fosterhovedet i livmoderen. Årsagen er, at før fosteret nærmer sig bækkenet, ser det ud til, at dets hoved er under ribbenene og trykker på mellemgulvet, så de fleste gravide oplever åndenød. Denne tilstand opstår mellem den 31. og 34. uge af graviditeten.

Er der en måde at forhindre åndenød under graviditet?

Ud over de tre ting ovenfor er åndenød under graviditeten forårsaget af visse medicinske problemer. For eksempel astma, hjertesvigt (peripartum kardiomyopati) og lungeemboli, der opstår under graviditet. Så er der en måde, man kan gøre for at forhindre denne situation?

Indstil en behagelig stilling, når du sidder og står. Denne stilling gør, at livmoderen kan bevæge sig væk fra mellemgulvet, så den gravides luftveje bliver mere afslappede.

Sov med en pude under den øverste del af ryggen. Denne metode skubber livmoderen ned og giver mere pusterum. At sove på venstre side hjælper livmoderen med at bevæge sig væk fra aorta, den store arterie, der transporterer iltrigt blod gennem hele kroppen.

Øv afspændings- eller vejrtrækningsteknikker. Gør denne teknik, når moderen begynder at føle sig svær at trække vejret.

Undgå anstrengende aktiviteter. Hvis du føler dig træt, så hvil med det samme, fordi anstrengende aktivitet udløser træthed, der gør det svært for gravide kvinder at trække vejret.

Kan åndenød under graviditet forårsage død?

Selvom det er sjældent, kan åndenød forårsage gravide kvinders død. Åndenød hæmmer strømmen af ​​iltrigt blod i hele kroppen, så hvis den ikke behandles, får åndenød den gravide kvindes krop til iltmangel og øger risikoen for død. Gå derfor straks til lægen, hvis moderen ofte oplever åndenød under graviditeten. Du skal være forsigtig, hvis åndenød under graviditet er ledsaget af andre symptomer, såsom en blå krop, hurtigere hjerteslag, smerter ved vejrtrækning og hvæsende vejrtrækning.

Læs også: 5 måder at overvinde åndenød hos gravide kvinder

Hvis du oplever åndenød eller andre gener under graviditeten, skal du straks tale med din læge så forslag får den rigtige behandling. Brug funktioner Kontakt læge som findes i at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!