Lungebetændelse, lungebetændelse, der går ubemærket hen

Jakarta - Lungebetændelse er en infektionssygdom eller betændelse i lungerne, der får patienter til at føle brystsmerter, hoste, feber og åndedrætsbesvær. En person kan få lungebetændelse overalt, fordi denne sygdom kan overføres gennem luften, selv bare gennem nysen eller hoste.

Læs også: Lungebetændelse er en farlig lungesygdom, genkend de 10 symptomer

Hos mennesker med lungebetændelse kan luftsækkene fyldes med væske eller pus, hvilket forårsager hoste op af slim eller pus, feber, kulderystelser og åndedrætsbesvær. En række forskellige organismer, herunder bakterier, vira og svampe, kan forårsage lungebetændelse. Alvoren af ​​lungebetændelse varierer fra mild til livstruende. Denne lidelse bliver alvorlig hos spædbørn og småbørn, personer over 65 år og personer med helbredsproblemer eller et svækket immunsystem.

Årsager til, at lungebetændelse forsvinder ubemærket

Denne sygdom opleves normalt af voksne eller ældre, som generelt allerede lider af andre sygdomme som slagtilfælde, hjertesygdomme, diabetes, luftvejsinfektioner eller storrygere. Derfor er forældre nogle gange ikke klar over, at deres børn også er modtagelige for lungebetændelse.

Når et barn har en forkølelseshoste, tænker forældre generelt kun på en mild sygdom som en almindelig, selvom det kan være et symptom på lungebetændelse. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er 99 procent af dødsfaldene, der forekommer blandt verdens lavere mellemindkomster, forårsaget af lungebetændelse, og dette inkluderer dødsfald hos børn under 5 år.

En af grundene er, at børn, der kommer fra den lavere middelklasse, ikke har et godt immunforsvar. Denne tilstand er forårsaget af underernæring og ikke udelukkende ammet, så de er modtagelige for sygdom. Til det er det nødvendigt at kende symptomerne på lungebetændelse for at øge årvågenheden.

Genkend årsagerne til lungebetændelse

Lungebetændelse er betændelse i lungerne forårsaget af infektion. Der er forskellige årsager, der fører til infektion, såsom:

1. Bakteriel lungebetændelse

De mest almindelige bakterier, der forårsager lungebetændelse er: Streptococcus pneumoniae. Der er forskellige faktorer, der udløser bakterier til at forårsage infektion i lungerne. Startende fra helbredsforhold, alder, dårlig ernæring, til immunforstyrrelser, der får bakterier til at angribe lungerne.

2. Viral lungebetændelse

Lungebetændelse er forårsaget af forskellige vira. De mest almindelige er dog de vira, der forårsager influenza.

3. Mycoplasma Pneumoni

Denne tilstand er også kendt som atypisk lungebetændelse forårsaget af bakterier Mycoplasma pneumoniae. Generelt forårsager disse bakterier milde symptomer og kan opleves af alle aldersgrupper.

4. Svampelungebetændelse

Flere typer svampe, som f.eks Cryprococcus, Coccidioides, og histoplasma kan forårsage lungebetændelse. Lungebetændelse på grund af svampe kan opstå, når en person inhalerer svampens sporer, der er i jorden eller fugleklatter. Normalt er mennesker med kroniske sygdomme og immunforstyrrelser mere tilbøjelige til at opleve denne type lungebetændelse.

Læs også: Hvad sker der, når kroppen får lungebetændelse

Symptomer på lungebetændelse at passe på

Tegn og symptomer på lungebetændelse varierer, fra mild til svær, afhængigt af faktorer såsom typen af ​​kim, der forårsager infektionen og en persons alder og generelle helbred. Milde tegn og symptomer minder ofte om influenza eller forkølelse, men de kan vare længere.

Tegn og symptomer på lungebetændelse kan omfatte:

1. Brystsmerter ved vejrtrækning eller hoste.

2. Forvirring eller ændret mental bevidsthed (hos voksne på 65 år og ældre.

3. Hoste, som kan producere slim.

4. Træthed.

5. Feber, svedtendens og kuldegysninger.

6. Lavere end normal kropstemperatur (hos voksne over 65 år og personer med svækket immunsystem).

7. Kvalme, opkastning eller diarré.

8. Åndenød.

Nyfødte og spædbørn viser muligvis ingen tegn på infektion. De kan dog også opleve opkastning, feber og hoste, virke rastløse eller trætte og ikke have energi. Ikke nok med det, lungebetændelse hos babyer kan forårsage besvær med at trække vejret og spise.

Det er nogle af symptomerne på lungebetændelse, man skal være opmærksom på. Besøg snartdet nærmeste hospital, hvis du eller andre familiemedlemmer oplever symptomer relateret til lungebetændelse. Korrekt behandling kan helt sikkert gøre symptomerne bedre.

Forebyggelse af lungebetændelse

Det er vigtigt at øge årvågenheden og forhindre pådragelse af lungebetændelse. For at forhindre lungebetændelse skal du tage følgende trin:

1. Bliv vaccineret. Vacciner er tilgængelige for at forhindre visse typer lungebetændelse og influenza. Tal medlæge via app om hvordan man får denne vaccine skudt. Vaccinationsretningslinjer ændres normalt fra tid til anden, så sørg for at gennemgå vaccinestatus med din læge, selvom du husker at få en lungebetændelsesvaccine før.

2. Sørg for, at børn bliver vaccineret. Læger anbefaler forskellige lungebetændelsesvacciner til børn under 2 år og til børn i alderen 2 til 5 år, som har særlig risiko for pneumokoksygdom. Børn betroet til dagpleje skal også vaccineres. Læger anbefaler normalt også influenza-indsprøjtning til børn over 6 måneder.

3. Hold rent. For at beskytte dig selv mod luftvejsinfektioner, der nogle gange forårsager lungebetændelse, skal du vaske dine hænder regelmæssigt og bruge håndsprit.

4. Ryg ikke. Rygning kan skade lungernes naturlige forsvar mod luftvejsinfektioner.

5. Vedligehold immunforsvaret. Det gør du ved at få nok søvn, motionere regelmæssigt og spise en sund kost.

Læs også: Hvad er forskellen mellem lungebetændelse og bakteriel lungebetændelse?

Efter at have kendt til lungebetændelse, bør du ikke ignorere små eller lette symptomer på sygdommen. Symptomer, der ikke behandles, kan blive mere alvorlige.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Lungebetændelse.
NCBI. Hentet 2021. Den store flugt: Pseudomonas bryder ud af lungen.
Johns Hopkins medicin. Tilgået i 2021. Lungebetændelse.

Opdateret den 30. marts 2021.