Dette er 4 typer sår, der er tilbøjelige til at opstå under demo

, Jakarta - I de sidste par dage er studerende fra hovedstaden og forskellige regioner i Indonesien gået på gaden for at udtrykke deres forhåbninger om det kontroversielle lovforslag. Når en demonstration bliver til kaos, er det ikke ualmindeligt, at demonstranterne og folk omkring dem kommer til skade og må køres på hospitalet.

Men hvilke typer skader er tilbøjelige til at opstå under et optøjer, og hvad er førstehjælp? Her er nogle af dem:

1. Slid (ridser)

Slid eller slid opstår, når huden gnider mod en genstand eller et materiale, der har en ru overflade. I demonstrationssituationer kan der opstå hudafskrabninger, når du falder, så gnider dine fødder mod asfalten, eller dine knæ bliver ridset af vejen, når du ved et uheld bliver skubbet af mængden.

Selvom denne type sår er relativt lette og ikke bløder for meget, er det stadig vigtigt at rense og behandle såret for at forhindre infektion. Især hvis der er snavs fastgjort til såret. Mindre hudafskrabninger kan generelt behandles derhjemme. Sådan håndteres det, der kan gøres:

  • Rens såret for snavs, der måtte have sat sig fast under rindende vand eller med en steril saltvandsopløsning, indtil det er rent. Undgå at bruge rengøringsmidler indeholdende alkohol, jod eller brintoverilte direkte på åbne sår, da de kan forårsage irritation og svien.
  • Påfør antibiotika for at holde såret fugtigt og forhindre infektion.
  • Dæk såret med en blød steril gaze og skift det dagligt.
  • Undgå så vidt muligt soleksponering af såret for at forhindre permanent hyperpigmentering.
  • Hvis du stadig er forvirret og har brug for en læges råd til håndtering af sår, kan du diskutere med lægen på ansøgningen når som helst og hvor som helst, gennem funktioner Snak eller Stemme/videoopkald .

Læs også: 2 naturlige ingredienser, der kan behandle forbrændinger

2. Blå mærker

Blå mærker opstår, når små blodkar under huden er beskadiget. I demosituationer kan denne skade opnås, når du falder, rammer noget eller bliver ramt af en stump genstand. Førstehjælp til blå mærker er at sætte isterninger på sårområdet. Dette kan hjælpe med at bremse blødning og reducere hævelse.

Ud over at komprimere isterninger er der flere andre trin, der kan tages for at behandle blå mærker, nemlig:

  • Placer den forslåede kropsdel ​​højere end dit bryst. For eksempel, hvis det blå mærke er på dit ben, skal du sidde eller sove og støtte det forslåede område med en pude. Dette er for at reducere blodgennemstrømningen til det forslåede område og derved reducere hævelse.
  • Varme kompresser. Dette trin kan udføres efter omkring to dage med at komprimere blå mærket med is. Komprimering af blå mærker med varmt vand kan forbedre blodgennemstrømningen, samt fremskynde ændringer i hudfarve tilbage til normal.

3. Laceration (rivesår)

Rifter eller flænger er sår karakteriseret ved dybe rifter eller huller i huden. I en demosituation kan dette sår fås under en hændelse, der involverer en kniv eller en anden meget skarp genstand. Lacerationssår kan forårsage betydelige blødninger, fordi huden er blottet.

Selvom blødninger, der opstår ved flænger, kan være let til alvorlige, så behandlingen af ​​disse sår kan variere, skal såret håndteres korrekt og korrekt for ikke at forårsage infektion. I nogle tilfælde kan en flænge kræve sting af en læge for at fastgøre en adskilt eller blotlagt kropsdel ​​igen.

Læs også: Kend helingsprocessen ved forbrændinger

Det er dog ikke alle flænger, der skal sys. Ved et afrevet sår, der ikke er for stort, kan såret lukkes med et plaster. Brug en bandage til at dække såret ved at lime det over de 2 afrevne sider, i stedet for at lime det langs sårlinjen. Det er vigtigt at huske, før du påfører plasteret, sørg for, at såret er renset, og at der ikke er snavs på.

4. Stiksår

Som navnet antyder, opstår stiksår, når huden punkteres for at danne små huller i det bløde væv. I demosituationen kan dette sår fås fra et stik af glasskår, en kniv eller et skud. Stiksår opnået fra glasskår eller nåle påvirker normalt kun de ydre lag af væv. Men hvis et stik er forårsaget af en kniv eller et skud, kan muskler og indre organer blive beskadiget og bløde.

Behandling af stiksår kan variere afhængigt af sårets sværhedsgrad. Ved sår, der ikke er for alvorlige, skal du straks lægge såret i blød i varmt vand og sæbe i 15 minutter. Gnid forsigtigt og forsigtigt såret med en anden klud for at fjerne snavs. Er der afskalning eller afskalning af hud, bør du klippe huden med en steril saks, så den ikke dækker såret. Påfør derefter en antibiotisk salve og bandage for at reducere risikoen for infektion.

Læs også: Førstehjælp ved forbrændinger på grund af udsættelse for varm olie

Ring straks til din læge, hvis:

  • Stiksår er forårsaget af snavsede genstande.
  • Huden var snavset, da offeret blev stukket.
  • Efter at såret er renset, kan du stadig se snavs eller små partikler i såret.
  • Spidsen af ​​objektet er knækket og har potentiale til at trænge ind i såret.
  • Punktering forekommer i hovedet, brystet, maven eller leddene.
  • Har aldrig fået stivkrampevaccinen.
Reference:
Healthline. Tilgået i 2019. Åbent sår.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2019. Hvad skal du vide om pleje af åbne sår.