Klumper på vulvaen, hvad forårsager det?

, Jakarta - Forekomsten af ​​klumper på kroppen gør dig helt sikkert bekymret, især hvis klumperne optræder i intime organer såsom vulva. Vulvaen er den yderste del af skeden, som består af de store skamlæber, skamlæberne, samt Skenes kirtler og Bartholins kirtler, som arbejder for at producere slim.

Udseendet af en klump på vulvaen er nogle gange ikke noget at bekymre sig om, især hvis du er i din fertile periode, eller når kvinder bliver ældre. Du skal dog også kende tegnene på en unormal klump på vulvaen, fordi det kan være et tegn på visse tilstande.

Læs også: Kvinder skal vide, disse er 6 tegn på en sund frøken V

Klumper på vulvaen at passe på

Hvis du føler dig bekymret, når du finder en klump på vulvaen, er her mulige årsager og tegn, du skal være opmærksom på:

1. Vulvarcyste

Den kvindelige vulva har en række kirtler, herunder olie, Bartholins og Skenes kirtler. Når disse kirtler bliver blokeret, kan der dannes cyster på vulvaen. Cyster varierer i størrelse, men de fleste føles som små, hårde klumper.

Cyster er normalt smertefri, medmindre de bliver inficerede. Derudover forsvinder cyster normalt uden behandling. Men hvis det er inficeret, kan lægen fjerne det og behandle det med antibiotika.

2. Åreknuder

Åreknuder er hævede årer, der kan opstå omkring vulvaen. Lancering fra Healthline forekommer åreknuder i omkring 10 procent af graviditeter eller med aldring. Åreknuder er karakteriseret ved blålige klumper eller runde hævede årer omkring skamlæberne og store. Du oplever måske ikke smerte, men åreknuder kan nogle gange være tunge, kløe eller bløde.

Læs også: Pas på forekomsten af ​​vaginale åreknuder hos gravide kvinder

Hvis du oplever disse symptomer, kan du diskutere med din læge for at være sikker. Ingen grund til at bekymre dig om at forlade huset, nu kan du tale direkte med lægen gennem ansøgningen .

3. Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er tilbøjelig til at blive oplevet af kvinder i overgangsalderen. Denne tilstand ses ofte på vulva og omkring anus. Lichen sclerosus er normalt karakteriseret ved meget kløende, tyndere hud til rynket, hvide pletter, blødning og smerter ved vandladning eller under sex.

Lichen sclerosus behandles normalt med en kortikosteroidcreme eller -salve. Desværre er denne tilstand tilbøjelig til at vende tilbage efter behandling. Kvinder, der har lichen sclerosus, har også en lidt højere risiko for at udvikle vulvacancer.

4. Genital Herpes

Genital herpes er en infektion forårsaget af herpes simplex virus. Herpes kan overføres gennem vaginal, oral eller analsex. Ofte kan symptomerne på herpes være så milde, at den syge ikke engang bemærker det.

Årsagen til herpes er svær at indse, fordi de første symptomer minder meget om influenza. For at du er mere opmærksom, bør du dog ikke ignorere symptomer som feber, smerter og kløe omkring vulvaen, samt fremkomsten af ​​flere røde knopper, der bliver til bumser eller smertefulde vabler.

5. Kønsvorter

Kønsvorter er en sygdom forårsaget af infektion med humant papillomavirus (HPV). Overførsel kan ske gennem vaginal og analsex. Denne tilstand er også sjældent realiseret af mange mennesker.

Normalt er kønsvorter kendetegnet ved små knopper, der er placeret tæt sammen som blomkål. Disse knopper er ligesom hudfarve, men forårsager kløe som brændende.

6. Vulvacancer

Vulvarcancer er en sjælden tilstand. Selvom det er en sjælden sygdom, skal du stadig være opmærksom på den. Symptomer på præcancer er normalt præget af en klump på vulvaen, en ændring i hudfarve, der er lysere eller mørkere end den omgivende hud, kløe, brændende eller smerte og sår, der ikke heler.

Læs også: Typer af vulvacancer at passe på

Vulvarcancer er mere almindelig hos ældre kvinder og hos kvinder, der ryger. Kvinder har også større risiko, hvis de udvikler kønsvorter forårsaget af HPV-virus.

Reference:
Healthline. Tilgået 2021. Guide til vaginale knopper og knopper.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Hvad skal man gøre ved vaginale cyster, sår og knopper .