Kend forskellen mellem akut og kronisk bronkitis

, Jakarta – Bronkitis er en tilstand, hvor de rør, der fører luft til lungerne eller de såkaldte bronkier, bliver betændt. Bronkitis er opdelt i to typer, nemlig akut og kronisk bronkitis. Kom nu, kend forskellen mellem de to typer bronkitis nedenfor.

1. Akut bronkitis

Ofte udviklet fra en forkølelse eller anden luftvejsinfektion, er akut bronkitis den mest almindelige type bronkitis. Akut bronkitis, også kendt som en "brystforkølelse", bliver normalt bedre inden for en uge til 10 dage uden nogen langsigtede virkninger, selvom hosten kan vare i uger.

2. Kronisk bronkitis

Mens kronisk bronkitis er en mere alvorlig tilstand. Dette er en tilstand, når der er gentagen irritation eller betændelse i bronkierne, som ofte er forårsaget af rygning. Hvis du oplever gentagne anfald af bronkitis, er der mulighed for, at du har kronisk bronkitis, så du skal søge læge hurtigst muligt. Kronisk bronkitis er en af ​​de tilstande, der indgår i kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Læs også: Dette er forskellen mellem bronkitis og lungebetændelse, som forældre har brug for at kende

Forskellen mellem akutte og kroniske bronkitissymptomer

Både akut og kronisk bronkitis forårsager luftvejssymptomer, der omfatter:

  • Brystsmerter, en følelse, når brystet føles fyldt eller blokeret.

  • Hoster slim op, der er klart, hvidt, gult eller grønt.

  • Svært at trække vejret.

  • Hvæsen eller en fløjtende lyd ved vejrtrækning.

Imidlertid kan symptomer på akut bronkitis også omfatte:

  • Kroppen føles øm og kold, som feber.

  • Mild feber.

  • Løbende næse, tilstoppet næse.

  • Ondt i halsen.

Disse andre symptomer på akut bronkitis forbedres normalt i løbet af cirka en uge, men hosten kan fortsætte i flere uger. Kronisk bronkitis defineres ofte som en produktiv hoste, der kan vare i mindst 3 måneder, med gentagne anfald, der forekommer i mindst to på hinanden følgende år.

Forskellen mellem Akut og Kronisk Bronkitis Penyebab

Akut bronkitis er normalt forårsaget af en virus. Den type virus, der oftest forårsager akut bronkitis, er den samme type virus, der forårsager forkølelse og influenza (influenza).

Mens den mest almindelige årsag til kronisk bronkitis er rygning. Luftforurening, støv eller giftige gasser i miljøet eller arbejdspladsen kan også påvirke forekomsten af ​​disse sygdomme.

I begge typer bronkitis, når din krop bekæmper bakterier, svulmer dine bronkier og producerer mere slim. Det betyder, at du har en mindre åbning til, at luft kan cirkulere, hvilket gør det svært for dig at trække vejret.

Læs også: 4 trin til at forhindre smitte af bronkitis

Forskellen mellem akut og kronisk bronkitisbehandling

I de fleste tilfælde går akut bronkitis over af sig selv inden for et par uger. Hvis akut bronkitis er forårsaget af bakterier (hvilket er meget sjældent), kan din læge ordinere antibiotika til at behandle det. Hvis du har astma eller allergi eller hvæsende vejrtrækning, kan din læge give dig: inhalator som kan hjælpe med at åbne luftvejene og gøre det lettere for dig at trække vejret.

Mens behandlingen af ​​kronisk bronkitis sigter mod at lindre symptomer. Der er forskellige behandlingsmuligheder for kronisk bronkitis, herunder:

  • At give medicin, såsom antibiotika, anti-inflammatoriske midler og bronkodilatatorer for at åbne den syges luftveje.

  • Brug en slimrenser til at hjælpe dig med at fjerne slim lettere.

  • Iltbehandling, så du kan trække vejret bedre.

  • Lungerehabilitering, som er et træningsprogram, der kan hjælpe dig med at trække vejret lettere og træne mere.

Læs også: Pas på, bronkitis kan forårsage disse 4 komplikationer

Nå, det er forskellen mellem akut og kronisk bronkitis, som du skal vide. Hvis du oplever symptomer, der ligner de ovenfor nævnte bronkitissymptomer, bør du straks kontakte en læge. For at lave et helbredstjek kan du også direkte bestille tid på det sygehus du ønsker via applikationen . Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:

WebMD. Tilgået 2020. Bronkitis.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Bronkitis.