Få ikke børn, tjek fertiliteten på denne måde

Jakarta - At få børn kan være en drøm for nogle ægtepar. Forskellige metoder og programmer til at blive gravid er blevet udført, men har ikke givet resultater? Du og din partner skal muligvis gennemgå en fertilitetstest.

Gennem et fertilitetstjek kan din læge finde ud af, hvad der gør, at du og din partner har svært ved at blive gravid. Lægen kan udføre nogle grundlæggende tests eller henvise til en fertilitetskonsulent fødselslæge og gynækolog (fertilitetsspecialist) eller androlog (for mandlig fertilitet).

Læs også: Alt om fertilitet hos mænd, du bør kende

Hvordan er et fertilitetstjek for mænd og kvinder?

Fertilitetstjek involverer begge partnere. Selvom du måske tænker på, at graviditet forekommer i en kvindes krop, kræver en vellykket befrugtning også fertilitet fra mandens side. Ifølge American Society of Reproductive Medicine (ASRM) har 25 procent af alle infertilitetstilfælde en eller flere medvirkende infertilitetsfaktorer. For eksempel er 40 procent af tilfældene af infertilitet forårsaget af mandlig faktor infertilitet, mens 25 procent af kvindelig infertilitet skyldes unormal ægløsning.

Fertilitetstjek for kvinder

Ikke alle fertilitetstest vil blive udført i alle tilfælde. Mere invasive tests, såsom diagnostisk laparoskopi, udføres kun, når andre symptomer eller test tyder på, eller når årsagen til infertilitet ikke kan findes på anden måde.

Læs også: Bliv nærmere bekendt med Graviditetsprogrammet

For kvinder kan fertilitetsscreening omfatte:

  • Grundlæggende gynækologisk undersøgelse.
  • Test for seksuelt overførte sygdomme. Nogle typer af seksuelt overførte sygdomme kan forårsage infertilitet).
  • Blodprøve. at tjekke for trombofili og antiphospholipid-syndromer (i tilfælde af tilbagevendende abort), samt forskellige hormoner, herunder LH, FSH, skjoldbruskkirtelhormon, androgenhormoner, prolaktin, østradiol (E2) og progesteron.
  • Ultralyd. At lede efter polycystiske æggestokke, større ovariecyster, fibromer og nogle gange for at bekræfte ægløsning. Denne undersøgelse bruges også til at kontrollere formen af ​​livmoderen og tykkelsen af ​​livmoderslimhinden.
  • HSG eller hysterosalpingogram. For at kontrollere, om æggelederne er åbne og ikke blokerede, samt for at evaluere formen på livmoderen.
  • Hysteroskopi. Indebærer at placere et teleskoplignende kamera gennem livmoderhalsen ind i livmoderen for at se nærmere på indersiden af ​​livmoderen. Dette gøres, hvis HSG-undersøgelsen viser en potentiel abnormitet eller er inkonklusiv.
  • Sonohysterogram. Indebærer at placere steril væske i livmoderen (gennem et kateter), og derefter evaluere livmoderen og livmodervæggen via ultralyd.
  • Diagnostisk laparoskopi. Dette er den mest invasive fertilitetstest. Denne test udføres kun, hvis symptomerne tyder på mulig endometriose, som en del af behandlingen for blokerede æggeledere, eller i nogle tilfælde af uforklarlig infertilitet.

Fertilitetstjek for mænd

Spermanalyse er den primære fertilitetstest for mænd. I dette tilfælde skal manden give en sædprøve til evaluering i laboratoriet. Ideelt set bør testen udføres to gange på forskellige dage for at bekræfte resultaterne.

Normalt er kun en sædanalyse nødvendig for at diagnosticere mandlig infertilitet. Der kan dog også udføres yderligere test, herunder:

  • Generel fysisk undersøgelse af en urolog.
  • Specifik spermanalyse, herunder genetisk testning af sperm (ser efter tilstedeværelsen af ​​antistoffer) og evaluering af immobil sperm (for at se, om de er levende eller døde).
  • Blodprøver, for at kontrollere hormonniveauer, normalt FSH og testosteron, men nogle gange også LH, østradiol eller prolaktin.
  • Test for seksuelt overførte sygdomme.
  • Ultralyd, for at evaluere sædblærerne og pungen.
  • Post-ejakulatorisk urinanalyse (urintest), for at kontrollere for retrograd ejakulation.
  • Testikelbiopsi, som involverer fjernelse af testikelvæv gennem en mindre kirurgisk procedure.
  • Vasografi, som er et specielt røntgenbillede, der bruges til at lede efter forhindringer i de mandlige kønsorganer.

Læs også: For at få et vellykket graviditetsprogram, inviter din partner til at gøre dette

Det er de typer af fertilitetstjek for kvinder og mænd. Nogle fertilitetsscreeninger kan involvere begge partnere. Inkluderer genetisk karyotype og post-coital testning (PCT).

Hvis tilbagevendende abort er et problem, kan en genetisk karyotyping udføres for at lede efter genetiske lidelser, der kan forårsage abort. Dette gøres gennem en simpel blodprøve.

Selvom det sjældent udføres længere, involverer PCT at tage en prøve af livmoderhalsslim fra en kvinde gennem en bækkenundersøgelse, et par timer efter, at en partner har haft samleje. Den evaluerer interaktionen mellem en kvindes livmoderhalsslim og en mands sæd.

Når fertilitetskontrollen er afsluttet, kan du og din partner diskutere resultaterne med din læge. Dette inkluderer mulighed for genundersøgelse, opfølgende tests og passende behandling. Vær ikke bange for at spørge din læge før og efter et fertilitetstjek.

Hvis nogen vil stille yderligere spørgsmål om fertilitetstjek, kan du også bruge applikationen at spørge lægen igennem snak, når som helst og hvor som helst.

Reference:
Meget godt Familie. Tilgået i 2021. Fertilitetstest for mænd og kvinder.
American Society for Reproductive Medicine. Tilgået i 2021. Hurtige fakta om infertilitet.
American Society for Reproductive Medicine. Tilgået 2021. Diagnostiske tests for mandlig infertilitet.
Ultralyd i obstetrik og gynækologi. Tilgået 2021. Optælling af ovarieantralfollikler ved ultralyd: en praktisk vejledning.
American College of Obstetricians and Gynecologists. Tilgået i 2021. Laparoskopi.