4 Alt om visdomstænder

, Jakarta - Er du bekendt med visdomstænder eller visdomstænder? Denne tand er den sidste permanente tand, der bryder frem. Disse tredje kindtænder bryder normalt ud mellem 17 og 21 års alderen. Blandt andre tænder er kindtænderne de største og stærkeste tænder.

Disse tænder spiller en vigtig rolle i at tygge og male mad. Generelt har voksne otte kindtænder, fire på toppen og fire på bunden. Så her er nogle fakta om visdomstænder.

Læs også: Vil alle få visdomstænder?

1. Kunne have pladsproblemer

Visdomstænder kan have problemer, når de vil vokse. Problemet, der opstår, er generelt, at tænderne ikke får plads nok til at vokse og komme ud af tandkødet. I den medicinske verden kaldes denne tilstand impaction. Nå, denne tilstand kan forårsage, at tænderne kun kommer delvist ud eller slet ikke kommer ud.

Vær forsigtig, påvirkede visdomstænder kan forårsage smerte, skade på andre tænder og andre tandproblemer. I nogle tilfælde vil påvirkede visdomstænder muligvis ikke opleve umiddelbare klager. Disse tænder er dog svære at rengøre, hvilket gør dem mere modtagelige for huller i tænderne og tandkødssygdomme end andre tænder.

2. Forårsager forskellige symptomer

Påvirkede visdomstænder er ret almindelige. En person, der oplever denne tilstand, føler normalt klager, såsom:

  • Dårlig ånde.
  • Besvær med at åbne munden (indimellem).
  • Smerter i tandkødet eller kæbebenet.
  • Langvarig hovedpine eller kæbesmerter.
  • Rødme og hævelse af tandkødet omkring den påvirkede tand.
  • Nogle gange er der hævelse af lymfeknuderne i nakken.
  • Komfort, når du bider eller nær området af den ramte tand.

Læs også : 4 tips til at overvinde smerter, når visdomstænderne vokser

3.Påvirket af evolution og genetik

Som de fleste pattedyr havde menneskelige forfædre også fire sæt af tre kindtænder (12 i alt, med seks i over- og underkæberne). Disse tænder bruges til at hjælpe med at tygge og male mad. Men i modsætning til pattedyr gennemgik mennesker en udviklingsperiode, hvor hjernestørrelsen voksede hurtigt.

Nå, ovenstående betingelser skaber et 'arkitektur'-problem. Med størrelsen af ​​neurokraniet (kranieknoglen, der omslutter hjernen), som er meget større, så bliver størrelsen af ​​kæben smallere for at forbinde til bunden af ​​kraniet.

Derudover udviklede de gener, der styrer antallet af tænder, sig 'uafhængigt' af de gener, der styrer hjernens udvikling. Dette forårsager et misforhold, hvor den menneskelige kæbe ikke længere er stor nok til at give plads til, at visdomstænder kan komme frem eller vokse gennem tandkødet.

4. Kan forårsage komplikationer

Påvirkede visdomstænder kan ikke forhindres. Alligevel kan heldigvis infektion og huller i tænderne på grund af påvirkning forhindres med regelmæssige tandeftersyn og pleje. Så hvad sker der, hvis visdomstanden efterlades påvirket? Vær forsigtig, denne tilstand kan forårsage forskellige komplikationer, såsom:

  • Byld i tand- eller tandkødsområdet;
  • Kronisk ubehag i munden;
  • Infektion;
  • rådne tænder;
  • Hul;
  • Betændelse i tandkød og visdomstænder eller pericoronitis.

Se, laver du sjov, er det ikke en komplikation af visdomstænder?

Læs også: 6 komplikationer, der kan forårsage visdomstandskirurgi

Vil du vide mere om problemet ovenfor? Eller har andre helbredsproblemer? Hvorfor kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald , kan du chatte med erfarne læger uden at skulle forlade huset.

Reference:
National Institutes of Health - MedlinePlus. Tilgået i 2020.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Påvirkede visdomstænder
Healthline. Tilgået 2020. Hvorfor har vi visdomstænder?
Live Science. Hentet 2020. Gammel mutation forklarer manglende visdomstænder