Genkend personlighedstræk hos højsensitive personer

, Jakarta - Er du en meget følsom person? Hvis ja, har du måske en personlighed Meget følsom person . Denne personlighed kan defineres som en akut fysisk, mental og følelsesmæssig reaktion på ydre (sociale og miljømæssige) eller interne (inden for sig selv) stimuli. Højsensitive mennesker kan være introverte, udadvendte eller et sted midt imellem.

Der er mange positive aspekter af personlighed højsensitiv person , såsom en større evne til at lytte og bekræfte, have større empati og intuitivitet, en bedre forståelse af andres ønsker og behov, og så videre.

Læs også: Her er hvad du behøver at vide om blodtype

Ikke en psykisk lidelse

Højsensitiv person ikke en psykisk lidelse. Dette er et andet aspekt af personligheden, der er til stede i hver person i varierende grad. Selvom denne personlighed har sine ulemper med hensyn til høj følsomhed, kan den også have sine fordele. Her er personlighedstræk ved en meget sensitiv person:

  1. Har mange følelser omkring ting, men skjuler disse følelser for andre mennesker. Normalt lærer mennesker med denne personlighed nok til at undertrykke følelser.

  2. Føler eller ser utilpas ud i gruppesituationer, såsom arbejdsmøder, fester eller sammenkomster med andre mennesker. Årsagen er, at denne situation involverer for meget stimulation, såsom høje lyde og mange mennesker, der taler. Det betyder dog ikke, at folk med denne personlighed ikke værdsætter møder eller venskaber.

  3. Når man starter et nyt forhold, mennesker med personlighed højsensitiv person vil søge tryghed. Årsagen er, at han er overfølsom over for tegn på opfattet afvisning.

Læs også: Blodtypediæt, hvor effektiv at gøre

At leve som en højsensitiv person

Denne personlighed menes at have genetisk oprindelse, og visse genvarianter er også forbundet med disse personlighedstræk. Imidlertid kan miljøet i den tidlige barndom også spille en vigtig rolle i dannelsen af ​​personlighed højsensitiv person . Beviser tyder på, at tidlig erfaring kan have en epigenetisk effekt på gener relateret til følsomhed.

At være en meget sensitiv person kan blive mødt med mange udfordringer. Mennesker med denne personlighed kæmper for at tilpasse sig nye omstændigheder. Han kan vise følelsesmæssige reaktioner, der virker upassende i sociale situationer, og kan let blive utilpas som reaktion på visse stimuli. Alligevel mennesker med personlighed højsensitiv person indrømmer ofte, at de knytter dybe bånd til andre.

Som med alle personlighedstræk har det sine fordele og ulemper ved at være overfølsom. Med den rette støtte og anerkendelse af deres egne styrker og svagheder kan mennesker med denne personlighed styre det miljø, de kan trives i.

Læs også: 4 psykologiske tests for at kende din personlighed

Det vides ikke, om der findes en specifik behandling for højsensitivitet. Fordi denne personlighed er konceptualiseret som et personlighedstræk snarere end en psykisk lidelse. Men fordi denne egenskab ofte er ledsaget af følelsesmæssige eller interpersonelle udfordringer (og kan eksistere side om side med angst og depression), kan det være, at samtaleterapi kan være gavnligt for højsensitive menneskers generelle mentale velbefindende.

Egenomsorg er meget vigtig for mennesker med denne personlighed, især når de står over for stressende situationer. At få nok søvn, spise en sund kost, begrænse koffein og alkohol og planlægge en tid til dekompression kan være nyttige strategier.

At tale med en betroet ven kan også hjælpe på stress. Hvis det er nødvendigt, kan en person, der oplever denne tilstand, også tale med en psykolog gennem ansøgningen at kunne klare den øgede følelsesmæssige reaktion på stress.

Reference:
Psykologi i dag. Hentet 2020. Højsensitiv person.
Healthline. Hentet 2020. At være en højsensitiv person er et videnskabeligt personlighedstræk. Her er, hvordan det føles.