Pas på utilpashed, når kroppen føles træt og usund

, Jakarta – Feber eller ikke at have det godt er en almindelig klage, som næsten alle har oplevet. I den medicinske verden er det at ikke føle sig godt kendt som utilpashed. Malaise beskrives som at føle sig træt, utilpas og utilpas. Faktisk er utilpashed ikke en sygdom, men kan være et symptom på en bestemt sygdom.

Afhængigt af årsagen kan utilpashed komme langsomt eller komme pludseligt. Mulige årsager kan variere, lige fra træthed, mild sygdom til en mere alvorlig sygdom. Det meste af utilpashed er dog generelt kun forårsaget af træthed. Du skal dog stadig være opmærksom på andre mulige sygdomme. Følgende er forskellige sygdomme, der generelt er karakteriseret ved symptomer på utilpashed.

Læs også: Forkølelse, sygdom eller forslag?

Kortvarig (akut) sygdom

En pludselig infektion, der invaderer kroppen, kan forårsage utilpashed. Nogle akutte sygdomme er generelt karakteriseret ved utilpashed, for eksempel:

  • Akut bronkitis eller lungebetændelse. Denne luftvejssygdom forårsager normalt utilpashed ledsaget af feber, kulderystelser, hoste og brystsmerter.
  • Mononukleose. Ud over utilpashed giver mononukleose symptomer i form af ondt i halsen, hovedpine, hævede mandler og lymfeknuder.
  • Influenza. Influenza er en af ​​de mest almindelige sygdomme. En person, der har influenza, oplever ofte utilpashed ledsaget af feber, hoste, ondt i halsen, løbende næse og smerter i kroppen.
  • Lyme sygdom. Lyme-sygdom er forårsaget af en infektion, der kommer fra et flåtbid. Disse flåtbid får dig til at føle dig utilpas og forårsager udslæt, ømme eller hævede led, nattesved og lysfølsomhed.
  • Hepatitis. En person, der har hepatitis, føler generelt influenzalignende symptomer, men er ledsaget af symptomer på mavesmerter, mørk urin og bleg afføring.
  • Fibromyalgi. Denne sygdom er karakteriseret ved utilpashed, ledsmerter, ømhed, søvnproblemer og koncentrationsbesvær.

Læs også: Føler du dig altid træt? Her er 5 årsager

Langvarig (kronisk) sygdom

Malaise kan også være et tidligt tegn eller symptom på en langvarig sygdom, såsom:

  • Nyresygdom. Problemer med nyrerne kan få patienter til at opleve utilpashed. Men ikke kun utilpashed, nyresygdom er normalt karakteriseret ved kvalme, opkastning, muskelkramper og nedsat appetit.
  • Alvorlig anæmi. Alvorlig anæmi kan også få en person til at opleve utilpashed ledsaget af svimmelhed, bleg hud, kramper i benene og en hurtig puls.
  • Diabetes. Tidlige symptomer på diabetes kan omfatte utilpashed og følelse af meget tørst eller sult. En person, der oplever utilpashed, oplever også normalt mundtørhed og sløret syn og hyppig vandladning.

Hvordan overvinder man utilpashed?

Som tidligere nævnt er utilpashed ikke en sygdom, men et symptom på en bestemt medicinsk tilstand. Derfor afhænger behandlingen af ​​den sygdom, der forårsager utilpasheden. Du skal muligvis kontakte din læge for at finde ud af årsagen til dit utilpashed.

Læs også: Vigtigheden af ​​at tale med en læge, når du ikke har det godt

Imidlertid er utilpashed generelt forårsaget af træthed alene. Hvis utilpasheden kun skyldes træthed, kan behandlingen være i form af at spise en sund og afbalanceret kost, få masser af hvile, motionere regelmæssigt og undgå stress.

Hvis du føler dig utilpas, som ikke går væk, skal du ikke vente med at se en læge. Inden du besøger hospitalet, kan du bestille tid hos lægen først gennem ansøgningen så du ikke skal vente for længe. Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Reference:
WebMD. Hentet 2020. Hvorfor føler jeg mig utilpas?.
Healthline. Hentet i 2020. Hvad forårsager utilpashed?.