Genkend forkert duften, pas på anosmia

"Ikke kun til vejrtrækning, den menneskelige næse har også en meget stor evne til at dufte forskellige aromaer, lige fra lækker mad, duftende og sund parfume, til forskellige ubehagelige aromaer"

Jakarta - Men har du nogensinde forestillet dig, hvad hvis lugtesansens hovedevne forsvandt? Tilstanden med næsens manglende evne til at lugte enhver duft er kendt som anosmi.

Normalt kan folk, der oplever en alvorlig forkølelse, ikke lugte eller lugte et øjeblik. Denne tilstand varede dog ikke længe. Så snart influenzaen er helbredt, vil evnen til at lugte blive normal igen. For nogle mennesker, især ældre, kan anosmi dog vare i lang tid. Selvom det kan helbredes, kan anosmi være et tegn på et alvorligt sundhedsproblem.

Normalt, når der er en lugt, der cirkulerer i luften, vil duftens nerveceller signalere til hjernen, så du kan identificere og genkende lugten. Men lugtesansen hos mennesker med anosmi kan ikke fungere korrekt, så de kan ikke registrere tilstedeværelsen af ​​lugte.

Læs også: Kan ikke lugte, dette er et symptom på anosmi

Hvad får anosmi til at opstå?

Generelt er anosmi forårsaget af tilstoppet næse på grund af forkølelse, allergi, bihulebetændelse eller dårlig luftkvalitet. Derudover kan anosmi også være forårsaget af følgende:

  • Næsepolypper, der blokerer luftvejene.
  • Skader på næse og lugtenerver fra operation eller hovedtraume.
  • Eksponering for giftige kemikalier, såsom pesticider.
  • Indtagelse af visse lægemidler, såsom antibiotika, antidepressiva, antiinflammatoriske midler og medicin mod hjertesygdomme.
  • Misbrug af ulovlige stoffer som kokain.

Nogle af disse sundhedstilstande kan også forårsage anosmi, nemlig fremskreden alder (over 60 år), Parkinsons, Alzheimers sygdom, diabetes, hjernetumorer, ernæringsforstyrrelser, en historie med næseplastik og multipel sklerose.

For kort tid siden var anosmi også et symptom på corona-virusinfektion. Så hvis du oplever et tab af evnen til at lugte aromaer ledsaget af andre symptomer, så tag øjeblikkelig handling. Hentog brug appen så du kan stille spørgsmål til lægen eller bestille tid, hvis du skal på hospitalet.

Læs også: Kærlighedshistorie er ikke smuk på grund af anosmi, kan den?

Fare for anosmi

Lugtesansen har en meget vigtig rolle i at identificere tilstedeværelsen af ​​fare eller noget, der kan true sikkerhed eller sundhed. Fordi de ikke kan lugte noget, skal personer med anosmi være forsigtige med følgende farer:

  • Madforgiftning

Mennesker med anosmi kan ikke lugte stanken fra gammel eller udløbet mad, så hvis du ikke er forsigtig, kan du få madforgiftning. For at foregribe rådes patienter til at se mere omhyggeligt på tilstanden af ​​fødevareingredienser og kontrollere udløbsdatoen.

  • Oplever vægttab

Duften af ​​mad er faktisk nyttig til at stimulere ens appetit. Men fordi de ikke kan lugte noget, kan mennesker med anosmi miste deres appetit og tabe sig.

  • Mangel på selvbevidsthed

Tab af evnen til at lugte gør mennesker med anosmi mindre følsomme over for farer i hjemmet, såsom brande eller gaslækager. For personer med anosmi, der bor alene hjemme, anbefales det at installere en brandalarm eller røgdetektor omkring køkkenområdet, samt at bruge gas med elektriske apparater for at undgå gaslækager.

Læs også: Dette er grunden til, at der skal holdes øje med Anosmia

Behandling af anosmi

Anosmi forårsaget af influenza, allergier og bihuler går normalt over af sig selv inden for et par dage. Men hvis det ikke heler, skal du straks kontakte en læge. Nogle lægemidler, der kan anbefales af lægen, bl.a.

  • Antibiotika, hvis der er en bakteriel infektion.
  • Antihistaminer, hvis de er forårsaget af allergi.
  • Steroid næsespray.
  • Dekongestanter.

Du rådes også til at holde op med at ryge og undgå at blive udsat for støv, forurening og andre ting, der kan forårsage allergier, så anosmien hurtigt bliver bedre.

Reference:
WebMD. Tilgået i 2021. Hvad er Anosmia?
Healthline. Tilgået i 2021. Hvad er Anosmia?
MSD manualer. Hentet 2021. Anosmia.