Forårsaget af myg, dette er forskellen mellem malaria og dengue

, Jakarta – Selvom begge er forårsaget af myggestik, er malaria og denguefeber forskellige sygdomme. Den mest synlige forskel er den type myg, der forårsager det.

Malaria overføres ved bid af en kvindelig Anopheles-myg, mens dengue overføres ved myggestik Aedes Aegypti. Karakteristika, levested og smittemåde er også forskellige.

Læs også: Rejsehobby? Pas på malaria

Myg Aedes Aegypti trives normalt i rent vand, mens Anopheles-myggen foretrækker at leve i snavset vand. Myg, der forårsager dengue-feber, bærer dengue-virussen, som overføres gennem deres bid Anopheles bære parasitter, der kommer ind i blodbanen til levercellerne og derefter angriber kroppens system. Her er forskellene mellem denguefeber og anden malaria.

1. Inkubations periode

En anden forskel mellem disse to sygdomme er længden af ​​inkubationsperioden. Inkubationstiden er den tid, det tager for en virus eller parasit at inficere kroppen, indtil den forårsager symptomer. Malaria lanceres fra Stanford Health Care og har en inkubationstid på 7-30 dage, indtil symptomerne viser sig. I mellemtiden har denguefeber ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) en inkubationstid på 4-10 dage efter et myggestik.

Grunden til, at malaria har en længere inkubationstid, er, at det overførte plasmodium er længere tid om at udvikle eller inficere nerver i kroppen. Det er grunden til, at symptomerne hos mennesker med malaria og dengue også er forskellige. En anden forskel er, at DHF generelt angriber pludseligt, mens malaria tager længere tid fra det første bid af en myg, til symptomerne viser sig.

2. Symptomer forårsaget

Både malaria og dengue har lignende symptomer, nemlig feber. Den feber, der opstår, er dog anderledes. Ved DHF er den feber, der opstår, normalt høj feber, der varer i 2-7 dage, og er ledsaget af andre symptomer som muskelsmerter, pletter på huden, næseblod og blødende gummer.

Mens man er i malaria, afhænger feberen, der opstår, normalt af typen af ​​parasit, der forårsager det. Der er tertiana malaria, som er karakteriseret ved periodisk feber hver 3. dag, quartana malaria hver 4. dag og tropicana, som er karakteriseret ved vedvarende feber. Feber i malaria begynder med en kølig fase, hvorefter feber sveder, ledsaget af muskelsmerter, kvalme og opkastning.

Læs også: 3 faser af denguefeber, du skal kende

Ved diagnosticering af malaria og dengue tjekker læger normalt patientens historie først. Dette skyldes, at malaria normalt forekommer i endemiske områder.

Når en patient tilfældigvis lige er kommet fra et endemisk område, vil læger normalt diagnosticere ham som havende malaria. Der skal dog laboratorieundersøgelser til for at stille en sikker diagnose, uanset om personen har malaria eller DHF.

Hvis du, din familie eller nære slægtninge oplever en række af ovenstående symptomer, skal du straks kontakte en læge for yderligere identifikation. Hvis du planlægger at blive tjekket, kan du bestille tid hos lægen, inden du besøger hospitalet via appen .

Hvordan forebygger man malaria og DHF?

CDC anbefaler forebyggende foranstaltninger for at undgå myggestik. Her er en række ting, der skal gøres for at forhindre malaria og dengue, nemlig:

  • Påfør insektmiddel på udsat hud. Eksempler på anbefalede lægemidler indeholder 20-35 % procent N,N-Diethyl-meta-toluamid (DEET).

  • Brug lange ærmer og lange bukser, når du er udendørs og om natten.

  • Brug et myggenet over sengen, hvis værelset ikke har aircondition. For ekstra beskyttelse skal du behandle myggenettet med insekticidet permethrin.

  • Spray et insekticid eller anden form for afskrækningsmiddel på tøjet, da myg kan bide gennem tyndt tøj.

  • Spray pyrethrin eller lignende insekticid i soveværelset før sengetid.

Læs også: Myter og fakta om DHF

Børn skal tages i betragtning, fordi de har tendens til at lege udendørs, og deres immunforsvar endnu ikke er fuldt dannet. Sørg for, at børn bærer dækket tøj, og påfør insektmiddel på udsat hud.

Reference:
Stanford Healthcare. Tilgået i 2019. Malaria.
WHO. Tilgået i 2019. Denguefeber og svær denguefeber.
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået 2019. Forhindr myggestik.