Her er 4 typer fibroadenom, du har brug for at kende

Jakarta - Selvom stort set ikke alle knuder i brystet er kræftfremkaldende, bør de tages alvorligt, indtil de rent faktisk er erklæret ikke-kræftfremkaldende. Tja, af de forskellige klumper, der kan forekomme i brystet, er fibroadenom en, der skal overvåges.

Fibroadenom eller fibroadenoma mammae (FAM) er den mest almindelige type godartet tumor, der opstår i brystområdet. Formen på FAM er rund med faste grænser og har en sej konsistens med en glat overflade. Derudover kan størrelsen af ​​disse klumper forstørres under graviditeten.

Ifølge eksperter er denne tumor, som er almindeligt forekommende hos kvinder i alderen 15-35 år, normalt smertefri og nem at flytte ved berøring. Men hvad der skal forstås, denne medicinske tilstand er forskellig fra brystkræfttumorer. Forskellen er, at FAM ikke spredes til andre organer over tid, i modsætning til brystkræft. Kort sagt forbliver disse klumper bare i brystvævet.

Ikke kun én type

Udover den almindelige FAM er der flere andre typer fibroadenomer. Her er forklaringen:

1. Kompleks fibroadenom

Denne type FAM vil forårsage korrekt cellevækst. Eksperter siger, at denne type diagnosticeres i henhold til vævsanalyse med et mikroskop (biopsi).

2. Juvenil fibroadenom

Denne type er den type, der oftest lider af kvinder i alderen 10-18 år. Denne type FAM kan også forstørre, men med tiden vil den skrumpe eller endda forsvinde.

3. Stor FAM

Denne type kan blive op til 5 centimeter i størrelse. I nogle tilfælde skal det fjernes, fordi det kan lægge pres på det omgivende brystvæv.

4. Phyllodes tumor

Selvom FAM er godartet, kan det i nogle tilfælde blive ondartet. Lægen vil anbefale denne tumor at blive fjernet.

Klumper og kan bevæge sig

For at disse klumper kan opdages med det samme og ikke bare ignoreres, er det godt at kende symptomerne. For eksempel at føle FAM som en klump, når du presser huden rundt om brystet.

Generelt er symptomet på FAM en brystklump, der vil føles solid at røre ved. Derudover er de fleste af disse klumper runde med en tydeligt håndgribelig top. Eksperter siger, at FAM normalt er smertefrit og kan bevæge sig ved berøring.

Hvad med størrelsen? FAM-størrelser kan være forskellige fra hinanden, de kan endda forstørre eller krympe af sig selv. Alligevel er disse klumper generelt små, omkring 1-2 centimeter. Men hvad der skal forstås, kan der være andre symptomer, som ikke er blevet nævnt ovenfor. Søg derfor straks lægen, hvis du oplever ovenstående symptomer, eller der er en klump eller ubehag i dit bryst.

Udløst af hormonproblemer

Faktisk er den nøjagtige årsag til FAM ikke kendt, men eksperter har mistanke om, at hormoner er tæt beslægtede og har en rolle i dannelsen af ​​FAM. Af de mange typer hormoner menes reproduktive hormoner at have et tæt forhold til dette medicinske problem. Årsagen til, at FAM har tendens til at opstå i den fødedygtige alder. Dette skyldes, at FAM kan stige i størrelse under graviditet eller brug af hormonbehandling. Men efter en persons overgangsalder (nedsat hormonniveau), kan FAM skrumpe af sig selv.

Har du helbredsproblemer omkring brystet? Du kan spørge en ekspert direkte gennem applikationen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald , kan du chatte med erfarne læger uden at skulle forlade huset. Kom nu, Hent Ansøgning nu i App Store og Google Play!

Læs også:

  • Klump i brystet betyder ikke kræft
  • Tegn på ændringer i brystvorterne, som du skal kende
  • Tidlig opdagelse af brystkræft på denne måde