Lordose, hvilken knoglelidelse er det?

Jakarta - Normalt er rygsøjlen let buet ved nakke, øvre ryg og lænd eller talje. Men hos mennesker med lordose krummer lændehvirvelsøjlen for meget fremad. Denne knoglelidelse er kendt som svaj tilbage .

Denne overdrevne krumning får lænden til at se mere frem, og maveområdet rager også fremad. Mens hofteområdet ser ud at rage lidt tilbage og op. Vil du vide mere om lordose? Kom nu, se diskussionen nedenfor!

Læs også: Mennesker med osteoporose sårbare over for Lordose?

Kend typerne af Lordose

Bemærk venligst, at lordose er opdelt i flere typer, nemlig:

1. Postural Lordosis

Denne type lordose opstår normalt på grund af fedme. Det abdominale område, der har en større belastning end normalt, får lænden til at bevæge sig fremad. Denne tilstand kan også opstå på grund af svage mave- og rygmuskler, så de ikke kan støtte rygsøjlen ordentligt.

2. Medfødt eller traumatisk lordose

Denne lordose forekommer generelt i livmoderen på grund af ufuldkommen spinal udvikling. Som et resultat er der en deformitet i rygsøjlen og gør den svag og overdrevent buet. Ud over at være medfødt, kan denne lordose også opstå på grund af skader under sport, fald fra en højde eller ulykker.

3. Neuromuskulær Lordose

Neuromuskulær lordose opstår på grund af forskellige tilstande, der forstyrrer kroppens funktion og muskler, såsom muskeldystrofi eller cerebral parese.

4. Sekundær lordose af hoftefleksionskontraktur

Denne type lordose er forårsaget af kontrakturer i hofteleddet, en tilstand, hvor der er permanent afkortning af led og muskler. Denne tilstand kan opstå som følge af skade, infektion eller nedsat muskelbalance.

Læs også: Dette forårsager 3 rygmarvslidelser

5.Laminektomi efter kirurgi hyperlordose

Denne knoglelidelse opstår efter en laminektomi, som er fjernelse af rygsøjlen for at give adgang til rygmarven eller nerverødderne. Disse kirurgiske indgreb kan gøre rygsøjlen ustabil og øge krumningen.

Forskellige årsager og risikofaktorer for Lordosis

Lordose opstår ofte uden en kendt nøjagtig årsag. Men i nogle tilfælde kan denne knoglelidelse opstå på grund af:

  • Skader, under sport, ulykker eller fald fra en højde.
  • Neuromuskulære lidelser eller i muskel- og nervefunktion, såsom cerebral parese eller muskeldystrofi.
  • Osteoporose, som er knogletab, der kan få rygsøjlen til at knække let og kan forårsage unormal krumning af lænden.
  • Spondylolistese eller dislokation af rygsøjlen.
  • Achondroplasia, som er en knoglevækstforstyrrelse, der får en person til at se forkrøblet eller uforholdsmæssig ud.

Derudover øger forskellige andre faktorer også risikoen for at udvikle lordose:

  • Fedme. Denne tilstand kan lægge pres på maven og lænden, hvilket får rygsøjlen til at blive trukket fremad over tid.
  • Dårlig holdning. Lændehvirvelsøjlen understøttes af musklerne omkring maven og lænden. Børn og unge med svage mave- og lændemuskler og vanen med at sidde i en uhensigtsmæssig stilling kan øge risikoen for at udvikle lordose.

Læs også: Lindre rygsmerter med disse flere måder

Hvornår skal man holde øje med Lordosis?

Lordose kan få maven til at se mere fremad, mens balleområdet mere bagud og opad. Dette kan påvirke udseendet af en person med lordose.

Mens de sover, har personer med lordose desuden også svært ved at ligge på ryggen. Det øvre rygområde er svært at klæbe til gulvet eller madrassen, fordi det er blokeret af balderne.

Lordose skal holdes øje med, hvis det forårsager fysiske symptomer såsom smerte, følelsesløshed, snurren og svaghed i et eller begge ben. Derudover er mennesker med lordose også tilbøjelige til blærelidelser.

Hvis du eller nogen tæt på dig oplever fysiske symptomer efterfulgt af ændringer i rygsøjlens udseende, bør du straks bruge applikationen at bestille tid hos en læge på hospitalet. På den måde kan lægen bekræfte diagnosen lordose og tage behandling hurtigt.

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Hentet 2021. Hvad er Lordosis, og hvad forårsager det?
Healthline. Tilgået i 2021. Hvad forårsager Lordosis?