Sociopat og psykopat, hvad er forskellen?

Jakarta - Du har sikkert ofte hørt udtrykkene sociopat og psykopat, ikke? I film bliver en sociopat og en psykopat altid portrætteret som en dårlig person, der opfører sig dårligt med andre mennesker. Men hvad er forskellen mellem en sociopat og en psykopat? Sociopat og psykopat er faktisk betegnelser for mennesker, der lider af sociopat og psykopat psykiske lidelser.

Hvis du tror Diagnostisk og statistisk manual for psykiske lidelser (DSM-5), sociopat og psykopat er to typer personlighedsforstyrrelser, der indgår i antisociale personlighedsforstyrrelser (ASPD). En ting, som de begge har til fælles, er egenskaberne ved at være vildledende og manipulerende, såvel som at være voldelige og tilbøjelige til kriminalitet. En sociopat og en psykopat mangler også empati for andre, en følelse af anger og ansvar.

Læs også: 5 tegn på psykiske lidelser, der ofte er uvidende

Forskellen mellem sociopat og psykopat

Der er flere punkter, der bliver forskellen mellem en sociopat og en psykopat. Her er nogle af dem:

1. Sociale færdigheder

En sociopat er generelt svær at blande sig i samfundet. De er ligeglade og er ligeglade med andre, så de ses ofte trække sig tilbage fra deres omgivelser. De har dog meget høje egoer og tror, ​​at de er alt, og andre mennesker er fuldstændig ligegyldige. Det er det, der i sidste ende gør sociopater i stand til at gøre ondt for deres personlige interesser, uanset andres rettigheder.

I mellemtiden er en psykopat normalt i stand til at blande sig og sætte sig godt ind i et socialt miljø. Dette fik folk omkring ham til at se ham som en normal person. Faktisk fanger hans intelligens i at lokke og manipulere ofte mange mennesker på vagt.

2. Arrogance og selvkontrol

Fordi han virkelig hader alt "socialt", vil en sociopat normalt foretrække at isolere sig fra det omgivende miljø. Men de har meget flygtige og impulsive følelser, så sociopater handler ofte hensynsløst, fordi de mister besindelsen, end psykopater. Når de begår forbrydelser, har sociopater en tendens til at være spontane og mangler detaljeret forberedelse.

Læs også: Kan træning minimere personlighedsforstyrrelser?

Det modsatte af en sociopat, en psykopat har god selvkontrol. De begår forbrydelser koldt blodigt, med rovdriftsinstinkter og angriber proaktivt. En psykopat kan kontrollere sine følelser og har en tendens til at være rolig, men planlægger hemmeligt sine forbrydelser med god og detaljeret.

3. Årsag

Sociopater opstår generelt på grund af mange faktorer. Det kan skyldes medfødte hjernedefekter, kombineret med upassende forældreskab, eller andre miljømæssige faktorer såsom oplevelsen af ​​en traumatisk begivenhed i fortiden. Det er dog svært at udpege én ting som den præcise årsag.

I mellemtiden er psykopati generelt forårsaget af genetiske ubalancer og kemiske reaktioner i hjernen, hvilket gør, at en psykopat ikke har den rette sindsstemning i forhold til etik og moral. En psykopats hjernestruktur er også anderledes end normale mennesker, så det er svært at opdage det.

Læs også: Forældre forårsager potentielt narcissistisk personlighedsforstyrrelse hos børn

En psykopats mangel på frygt og anger er påvirket af en læsion i den del af hjernen (amygdala), der er ansvarlig for frygt og dømmekraft. Det er derfor, når en psykopat begår en forbrydelse eller sadisme, forbliver han rolig uden den mindste smule frygt. I modsætning til normale mennesker, der har tendens til at svede kold, eller hjertet slår hurtigt.

Det er nogle af de grundlæggende forskelle mellem en sociopat og en psykopat. Hvis du vil vide mere om disse to psykiske lidelser, kan du spørge en psykolog på appen , når som helst og hvor som helst.

Reference:
Huffington Post. Tilgået 2020. Psykopat vs. Sociopat: Hvad er forskellen?
Medical Daily. Hentet 2020. Hvad er forskellen på en sociopat og en psykopat? (Ikke meget, men én kan dræbe dig)
Psykologi i dag. Hentet 2020. Hvordan man fortæller en sociopat fra en psykopat.