Kan grå stær behandles uden kirurgi?

Jakarta - Grå stær er et almindeligt øjenproblem med alderen. ifølge National Eye Institute , i en alder af 65, oplever omkring en fjerdedel af mennesker uklarhed af øjets naturlige linse kendt som grå stær. Oddsene stiger med hvert årti af livet, startende ved omkring 40 års alderen. I en alder af 80 år stiger prævalensen til mere end 50 procent.

Grå stær kan gøre synet sløret, de kan gøre det sværere at se i stærkt lys eller om natten, og farverne kan virke matere end før. Hvis den ikke behandles, kan grå stær føre til blindhed. Men kan grå stær behandles uden operation?

Læs også: Genkend tegn og symptomer på grå stær hos ældre

Den eneste måde at helbrede grå stær på er kirurgi

Visse livsstilsændringer, såsom brug af briller til visuelle hjælpemidler eller brug af hat og solbriller, når du går udenfor, hjælper med at forhindre yderligere udvikling af grå stær og forsinke operation for grå stær.

Men desværre, for fuldstændig at helbrede grå stær, er kirurgi den eneste måde, der kan gøres. Operation for fjernelse af grå stær anbefales normalt, når synstab forstyrrer daglige aktiviteter, såsom at køre bil, læse eller se tv.

Men hvis du har andre øjensygdomme udover grå stær, skal du tale med din læge om risici, fordele, alternativer og forventede resultater ved operation af grå stær. Du og din øjenlæge skal træffe en beslutning sammen.

Læs også: Årsager til grå stær, du skal kende

Forskellige metoder til fjernelse af grå stær

Grå stær operation involverer at fjerne den uklare linse og erstatte den med en kunstig linse. Kirurgi udføres normalt på et øje ad gangen. Dette gøres for at minimere potentielle komplikationer. Personer med grå stær får normalt lov til at gå hjem umiddelbart efter operationen.

Du vil blive bedt om at bære et øjenplaster den første nat efter operationen for at beskytte dine øjne. Efter dit første postoperative besøg vil du normalt blive rådet til at bære et natbeskyttende betræk de næste par nætter.

I løbet af den første uge eller to efter operationen vil lægerne normalt anbefale at slappe af og begrænse tunge løft og bøjninger. Postoperativ medicin er ordineret i omkring tre eller fire uger.

Her er de tre mest almindelige metoder til at fjerne grå stær:

1. Fakoemulsifikation

Phacoemulsification (phaco) er den mest almindelige type procedure for fjernelse af grå stær. En ultralydsenhed, der vibrerer med meget høj hastighed, indsættes i øjet gennem et meget lille snit. Enheden udsender ultralydsbølger for forsigtigt at blødgøre og knække linsen, så den kan fjernes ved sugning.

Derefter vil lægen indsætte en kunstig linse i øjet. Afhængigt af den anvendte type snit, kan det kun være nødvendigt med ét sting (eller ingen) for at lukke såret. Denne grå stærbehandling kaldes også "små snit grå stær operation".

2. Ekstrakapsulær kataraktkirurgi

Denne procedure ligner phacoemulsification, men der laves et meget større snit, så kernen (midten af ​​linsen) fjernes intakt. Fordi snittet er større, skal der flere sting til for at lukke såret. Det udføres sjældnere i dag på grund af mulige komplikationer, langsommere heling og induceret astigmatisme.

Læs også: Undervurder ikke glaukom, dette er faktum

3. Intrakapsulær kataraktkirurgi

Denne metode er også ret sjælden. I proceduren fjernes hele linsen og kapslen gennem et stort snit. Læger kan bruge denne metode til grå stær eller fremskredne traumer.

Det er en lille forklaring om grå stær og kirurgiske fjernelsesprocedurer. Hvis du eller nogen tæt på dig støder på symptomer på grå stær, skal du straks bruge applikationen at bestille tid hos en øjenlæge på sygehuset.

Reference:
Meget godt helbred. Tilgået 2021. Behandlingsmuligheder for grå stær.
Barnet Dulaney Perkins øjencenter. Tilgået i 2021. Er det muligt at vende grå stær uden kirurgi?