Disse er symptomerne på blindtarmsbetændelse udover højre side mavesmerter

, Jakarta - Inflammatorisk blindtarmsbetændelse eller blindtarmsbetændelse er en tilstand, hvor blindtarmen, en fingerformet sæk, der stikker ud fra tyktarmen i nederste højre side af maven, bliver betændt. Fordi det er placeret i nederste højre del af maven, er det mest almindelige symptom højresidige mavesmerter. Men hos de fleste kan smerterne også starte omkring navlen og derefter bevæge sig. Efterhånden som betændelsen forværres, øges blindtarmsbetændelse normalt og til sidst forværres og gør, at den syge ikke kan fortsætte aktiviteterne.

Alle kan udvikle blindtarmsbetændelse, men det forekommer oftest hos mennesker mellem 10 og 30 år. Den almindelige behandling for denne tilstand er kirurgisk fjernelse af blindtarmen.

Læs også: Ofte betragtet som det samme, dette er forskellen mellem mavesmerter på grund af blindtarmsbetændelse og gastritis

Andre symptomer på blindtarmsbetændelse

Tegn og symptomer på blindtarmsbetændelse ud over højresidige mavesmerter omfatter:

  • Pludselig smerte, der starter omkring navlen og ofte skifter til nederste højre mave.
  • Smerter, der bliver værre, hvis den syge hoster, går eller laver andre rykkende bevægelser.
  • Kvalme og opkast.
  • Mistet appetiten.
  • En lavgradig feber, der kan forværres efterhånden som sygdommen skrider frem.
  • Forstoppelse eller diarré.
  • Oppustet.
  • Oppustet.

Smertens placering kan være forskellig, afhængig af appendiksets alder og placering. Når du er gravid, kan der opstå smerter fra den øvre del af maven, fordi blindtarmen vil være højere under graviditeten.

Læs også: At spise mindre fiberholdige fødevarer forårsager blindtarmsbetændelse

Årsager og komplikationer til blindtarmsbetændelse

En blokering i slimhinden i blindtarmen, der forårsager en infektion, er sandsynligvis årsagen til blindtarmsbetændelse. Bakterierne formerer sig hurtigt, hvilket får blindtarmen til at blive betændt, hævet og fyldt med pus. Hvis det ikke behandles med det samme, kan blindtarmen briste. Der er nogle ret alvorlige komplikationer på grund af betændelse i blindtarmen, for eksempel:

  • Sprængt tillæg. Bruddet spreder infektionen i hele maven (peritonitis). Muligvis livstruende, denne tilstand kræver øjeblikkelig operation for at fjerne blindtarmen og rydde bughulen.
  • Lommer af pus dannet i maven. Hvis din blindtarm brister, kan du udvikle en lomme af infektion (abscess). I de fleste tilfælde dræner kirurgen bylden ved at placere et rør gennem bugvæggen ind i bylden. Røret efterlades i cirka to uger, og du vil få antibiotika for at fjerne infektionen.

Efter infektionen forsvinder, vil du blive opereret for at fjerne blindtarmen. I nogle tilfælde drænes bylden, og blindtarmen fjernes med det samme.

Læger kan også ordinere medicin for at hjælpe med at kontrollere smerter efter blindtarmsoperation. Nogle komplementære og alternative behandlinger, når de bruges sammen med medicin, kan hjælpe med at kontrollere smerte. Du kan også indløse medicinrecepter givet af lægen gennem ansøgningen , du ved! Du kan scanne lægemiddelordinationen udleveret af lægen på og så kan du direkte købe det efter behov. Køb medicin på endnu mere praktisk, fordi den bliver leveret til dig på mindre end en time i pæn og forseglet stand, så den er mere sikker.

Læs også: Disse 5 trivielle vaner forårsager blindtarmsbetændelse

Livsstilsændringer og hjemmehjælpemidler mod blindtarmsbetændelse

Hvil i et par uger efter blindtarmsoperation, eller længere, hvis blindtarmen brister. Der er også flere måder, der kan hjælpe kroppen med at hele hurtigere, såsom:

  • Undgå anstrengende aktiviteter. Hvis appendektomi udføres laparoskopisk, begrænse aktiviteten i tre til fem dage. Hvis du har åben blindtarmsoperation, skal du begrænse aktiviteten i 10 til 14 dage. Spørg altid din læge om aktivitetsbegrænsninger, og hvornår du kan genoptage normale aktiviteter efter operationen.
  • Mavestøtte ved hoste. Læg en pude over maven og tryk, før du hoster, griner eller bevæger dig for at hjælpe med at reducere smerte.
  • Stå op og bevæg dig, når du er klar. Start langsomt og øg aktiviteten, efterhånden som du føler dig klar til det. Start med korte gåture.
  • Sov når du er træt. Efterhånden som din krop restituerer, kan du føle dig mere søvnig end normalt. Rolig ned og hvil, når du har brug for det.
Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Blindtarmsbetændelse.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Blindtarmsbetændelse.
NHS UK. Tilgået i 2021. Blindtarmsbetændelse.