8 typer fødevarer, der kan udløse diarré

Jakarta – I de fleste tilfælde er diarré forårsaget af en virus eller en bakterie, som kroppen forsøger at uddrive. Men at spise visse fødevarer kan også udløse diarré, du ved. Fødevarer, der udløser diarré, varierer fra person til person, men omfatter generelt mejeriprodukter, krydret mad og visse grupper af grøntsager.

I det væsentlige, hvis du har en fødevareintolerance, kan spisning af visse fødevarer forårsage diarré. Ud over intolerance kan diarré på grund af mad også opstå på grund af malabsorptionsforhold, hvilket er, når tyndtarmen er dårligere i stand til at optage næringsstoffer fra den mad, der indtages.

Læs også: Oplev diarré, mens du faster, her er årsagen

Hvilke fødevarer kan udløse diarré?

Når det er sagt, kan visse fødevarer forårsage diarré, selv hos mennesker, der ikke har fødevareintolerancer. Generelt er disse fødevarer fødevarer, der indeholder masser af krydderier, kunstige ingredienser, olier eller tyktarmsstimulerende midler.

Her er nogle fødevarer, der udløser diarré, som du skal vide:

1. Krydret mad

Krydret mad er en af ​​de mest almindelige årsager til fødevarebåren diarré. Det skyldes især fødevarer med stærke krydderier, som kroppen ikke er vant til. Cayennepeber- og karryblandinger er almindelige syndere, da de indeholder capsaicin, det kemikalie, der giver chilipeber deres varme smag.

Selvom capsaicin har sundhedsmæssige fordele, såsom behandling af smerte og gigt, har det også potentialet til at forårsage irritation. Capsaicin kan irritere maveslimhinden under fordøjelsen. Især når det tages i store mængder, kan capsaicin forårsage symptomer som diarré, kvalme, opkastning og mavesmerter.

2.Mælk og præparater deraf

Hvis du oplever diarré efter at have drukket mælk eller spist mejeriprodukter, kan du være laktoseintolerant. Mange mennesker ved ikke, at de har laktoseintolerance.

Denne tilstand betyder, at kroppen ikke har enzymerne til at nedbryde visse sukkerarter i mejeriprodukter. I stedet for at nedbryde det, slipper kroppen meget hurtigt af med disse sukkerarter, ofte i form af diarré.

Læs også: Dette er den type diarré, der gør dig dehydreret og løs afføring

3. Kaffe

Koffeinen i kaffe er et stimulerende middel, som får dig til at føle dig mentalt opmærksom, samt stimulerer fordøjelsessystemet. Mange mennesker har afføring umiddelbart efter at have drukket kaffe. ifølge International Foundation for Gastrointestinale lidelser (IFFGD), at drikke 2-3 kopper kaffe eller te om dagen kan ofte forårsage diarré.

Mange mennesker tilføjer også andre fordøjelsesstimulerende midler til deres kaffe, såsom mælk, sukkererstatninger eller fløde, som forstærker drikkens afførende effekt. For nogle mennesker kan selv koffeinfri kaffe stimulere tarmen på grund af andre kemikalier til stede i kaffe.

4. Fødevarer, der indeholder koffein

Udover kaffe kan andre fødevarer og drikkevarer, der indeholder koffein, også forårsage diarré. Koffein er også naturligt til stede i chokolade, så ethvert chokoladeprodukt kan indeholde skjult koffein. Derudover er koffein også gemt i læskedrikke, sort te, grøn te og energidrikke.

5. Hvidløg og løg

Hvidløg og løg indeholder saft, der, når det nedbrydes af syre i maven, kan frigive gas og irritere tyktarmen. Hvidløg og løg indeholder fruktaner, som er kulhydrater, som er svære for kroppen at fordøje. Det indeholder også uopløselige fibre, som kan få mad til at passere hurtigere gennem fordøjelsessystemet.

6.Broccoli og blomkål

Broccoli og blomkål er korsblomstrede grøntsager, som er rige på næringsstoffer og fibre. Denne grøntsag har også mange sundhedsmæssige fordele, men fordøjelseskanalen kan have svært ved at behandle den.

Hvis du ikke er vant til at spise store mængder fibre, kan det forårsage forstoppelse, gas eller diarré at spise store portioner broccoli og blomkål. Prøv at starte med små portioner og øg dit fiberindtag langsomt.

Læs også: Forebyg kronisk diarré ved at opretholde en diæt

7. Fastfood

Fed, olieholdig eller stegt mad, der indeholder mættet fedt og transfedt, kan også udløse diarré eller gøre symptomerne værre. Det skyldes, at kroppen har svært ved at nedbryde det.

Disse fødevarer indeholder ofte ringe næringsværdi, så kroppen har lidt at tage fra dem. Som et resultat har disse fødevarer en tendens til at passere gennem kroppen og hurtigt ud.

8.Alkohol

Indtagelse af alkohol kan forårsage diarré dagen efter. Især øl eller vin type alkohol. Prøv at stoppe med at drikke alkohol og se, om diarréen forsvinder. Hvis ja, overvej at reducere dit alkoholindtag for at reducere denne fordøjelsesbesvær.

Det er nogle fødevarer, der udløser diarré. Hvis din diarré ikke bliver bedre, bør du bruge appen at bestille tid hos lægen på hospitalet, ja.

Reference:
Healthline. Tilgået 2021. Hvilke almindelige fødevarer kan forårsage diarré?
Meget godt helbred. Fået adgang i 2021. 5 fødevarer, der kan forårsage diarré.