Få mere at vide om jernniveautest

, Jakarta - Af de mange vigtige indtag, som kroppen har brug for, er jern en, der kan betragtes som obligatorisk. Fordi dette stof har mange fordele for sundhed og kropsfitness. Jern er en type mineral, der kan gøre mange ting i kroppen. Fordelene omfatter forebyggelse af anæmi, opretholdelse af sundheden for kropsceller, negle, hår og hud.

Jern er hovedkomponenten i dannelsen af ​​hæmoglobin, som er en del af røde blodlegemer. Dette stof har også en rolle i kroppens metaboliske processer, vækst og udvikling af kroppens cellers normale funktioner, samt dannelsen af ​​hormoner og bindevæv. Jernindtag kan findes i fødevarer eller kosttilskud.

En anden fordel, der ikke er mindre vigtig end jern, er at overvinde indlæringsforstyrrelser hos børn. Fordi dette stof også har en rolle i at forbedre evnen til at tænke, lære, koncentrere sig og huske. Ikke nok med det, jern påvirker også leveringen af ​​elektriske signaler i kroppens nervesystem.

Læs også: Jernmangel kan øge risikoen for hjertesvigt

Ferritintest kan vise jernniveauer i kroppen

Så mange fordele ved jern for kroppen, kan ikke adskilles fra rollen som ferritin. Når du laver en blodprøve, vil et af resultatpunkterne vise niveauet af ferritin i kroppen. Men ved du, hvad ferritin er?

Ferritin er en type protein i kroppen, som fungerer ved at binde jern. Det meste af det jern, der er lagret i kroppen, er bundet til dette protein. Ferritin findes i overflod i leveren, milten, skeletmuskulaturen og knoglemarven. Kun en lille mængde ferritin findes i blodet.

Mængden af ​​dette protein i blodet kan indikere, hvor meget jern der er lagret i kroppen. Det er derfor, ferritin-testen ofte udføres for at bestemme niveauet af jern i en persons krop.

Hvis ferritintesten viser et lavt resultat, betyder det, at jernet i kroppen er på et lavt niveau, og kroppen mangler jern. På den anden side, hvis ferritin-testresultaterne er højere end normalt, betyder det, at der bliver lagret for meget jern i kroppen.

Mere specifikt kan en ferritintest udføres for at:

  • Angiver årsagen til anæmi, især jernmangelanæmi.

  • Find ud af, om der er betændelse i kroppen.

  • Find ud af, om der er for meget jern i kroppen.

  • At tjekke om den jernbehandling, der er foretaget indtil nu, giver gode resultater.

  • Normalt udføres denne proteinniveautest i forbindelse med tests for at se på jernniveauer, total jernbindingskapacitet eller blodcelletal.

Læs også: Hvornår har gravide brug for ekstra jern? Dette er Expert Word

Hvad er normale ferritinniveauer?

Normale niveauer af ferritin i kroppen kan faktisk variere alt efter alder og køn. Generelt er normale niveauer af disse jernbindende proteiner:

  • Mænd: 18-270 mcg/L.

  • Kvinder: 18-160 mcg/L.

  • Børn: 7-140 mcg/L.

  • Spædbørn i alderen 1-5 måneder: 50-200 mcg/L.

  • Nyfødte: 25-200 mcg/L.

Normale niveauer af ferritin kan dog også afvige fra de normale niveauer, der anvendes af laboratoriet, hvor testen udføres. Hvert laboratorium kan have forskellige normale niveauer for proteinferritin-testen. Normalt er det normale niveau af niveauer angivet i resultaterne af de test, som laboratoriet har givet.

Hvad så hvis proteinniveauet er for højt eller for lavt i kroppen? Høje eller lave ferritinniveauer kan indikere en jernlagringsforstyrrelse. Meget høje ferritinniveauer, mere end 1.000 mcg/L, indikerer en ophobning af jern i kroppen. Dette er kendt som hæmokromatose.

Denne sygdom kan overføres i familier (genetisk). Derudover kan hæmokromatose også være forårsaget af thalassæmi, visse former for anæmi, der forårsager, at røde blodlegemer ødelægges (såsom hæmolytisk anæmi), får for mange blodtransfusioner, eller hvis du er en hyppig alkoholiker.

Læs også: 10 fødevarer med højt jernindhold til forældre

Omvendt kan lave ferritinniveauer indikere, at kroppen er jernmangel eller jernmangelanæmi. Jernmangel kan være forårsaget af kraftigt blodtab på grund af kraftig menstruation, blødning under graviditeten, indtagelse af mindre jernholdige fødevarer eller af blødninger i tarmene, som kan være forårsaget af sår i tarmen, tyktarmspolypper eller tyktarmskræft.

Det er en lille forklaring om jernniveautesten og jernets betydning for kroppen. Hvis du oplever tegn på jernmangel, skal du straks konsultere en læge på det valgte hospital. For at udføre en undersøgelse kan du nu direkte bestille tid hos en læge på hospitalet gennem ansøgningen , du ved. Hvad venter du på? Kom nu Hent appen nu!