Få mere at vide om TB-overførsel fra person til person

, Jakarta – TB eller tuberkulose er Tuberkulose (TB) er en potentielt alvorlig infektionssygdom og angriber hovedsageligt lungerne. De bakterier, der forårsager tuberkulose, spredes fra en person til en anden gennem små dråber, der frigives til luften gennem hoste og nysen. Derudover er der meget større sandsynlighed for, at du får tuberkulose fra en, du bor direkte sammen med. Hvordan smitter tuberkulose præcist? Her er anmeldelsen!

Læs også: Kend forskellen mellem bronkitis og TB

Hvordan overføres TB?

TB-bakterier spredes gennem luften fra én person til en anden. TB-bakterier frigives til luften, når en person med tuberkulose i lungerne eller halsen hoster, taler eller synger. Folk, der kan være i nærheden, kan inhalere disse bakterier og blive inficeret.

Alligevel overføres TB ikke gennem:

1. Ryst nogens hånd.

2. Del mad eller drikke.

3. Berøring af lagner eller toiletsæde.

Når en person inhalerer TB-bakterier, kan bakterierne sætte sig i lungerne og begynde at formere sig. Derfra kan de rejse gennem blodet til andre dele af kroppen, såsom nyrerne, rygsøjlen og hjernen.

Tuberkulose i lunger eller hals kan være smitsom. Det betyder, at bakterierne kan spredes til andre mennesker. TB i andre dele af kroppen, såsom nyrerne eller rygsøjlen, er normalt ikke smitsom.

Læs også: Hvem er mest udsat for tuberkulose?

Mennesker med tuberkulose er mest tilbøjelige til at give den videre til folk, de bruger tid sammen med hver dag. Dette inkluderer familiemedlemmer, venner og kolleger eller skolekammerater.

Mere information om TB-overførsel kan anmodes via . Skal du bestille tid hos en læge? Bare tag det på ! Uden besværet med at stå i kø behøver du kun at komme på det tidspunkt, du har sat på forhånd.

TB er en smitsom infektion, der normalt angriber lungerne og kan også spredes til andre dele af kroppen, såsom hjernen og rygsøjlen. Den type bakterier, der forårsager det Mycobacterium tuberculosis .

I øjeblikket kan de fleste mennesker med TB helbredes med antibiotika, men det tager lang tid. Patienter har brug for mindst 6-9 måneder til langtidsbehandling.

TB-infektion betyder ikke altid syg

Husk, at TB-infektion ikke altid betyder, at den syge bliver syg. Der er to former for TB-sygdom, nemlig:

1. Latent TB

Det betyder, at du har bakterier på din krop, men dit immunsystem forhindrer dem i at sprede sig. Dette efterlader dig uden symptomer og er ikke smitsom. Infektionen er dog stadig i live og kan en dag blive aktiv.

Hvis du har høj risiko for reaktivering, hvis du for eksempel har hiv, vil du have haft infektionen inden for de sidste 2 år. Vist af thorax røntgen er usædvanligt, eller immunsystemet er svækket. Lægen vil give dig medicin for at forhindre TB i at blive aktiv.

Læs også: Få mere at vide om bakteriel lungebetændelse

2. Aktiv TB

Bakterier formerer sig og gør dig syg. Du kan sprede denne sygdom til andre mennesker. Halvfems procent af aktive tilfælde hos voksne skyldes latent TB-infektion. Latent eller aktiv TB-infektion kan også være lægemiddelresistent, hvilket betyder, at visse lægemidler ikke virker mod bakterierne.

Du vil øge risikoen for at blive smittet med TB, hvis du er i følgende tilstande:

  • En ven, kollega eller et familiemedlem har aktiv TB.
  • At bo eller have rejst til TB-områder er almindeligt, såsom Rusland, Afrika, Østeuropa, Asien, Latinamerika og Caribien.
  • En del af TB-kohorten er mere tilbøjelige til at sprede sig eller arbejde eller leve sammen med en person, der har TB. Dette inkluderer hjemløse, mennesker med hiv, mennesker i fængsel eller fængsel og mennesker, der sprøjter stoffer i deres årer.
  • Arbejd eller bo på et hospital eller plejehjem.
  • Sundhedsarbejdere for højrisiko-TB-patienter.
  • Ryger.

Et sundt immunsystem kan bekæmpe TB-bakterier. Vedligeholdelse af immunitet er en måde at forhindre infektion med TB. Hvis du vil vide mere om dette, så spørg bare din læge direkte på .

Reference:

Centre for Disease Control and Prevention. Fået adgang i 2021. Hvordan TB spredes.
WebMD. Tilgået i 2021. Tuberkulose (TB).