Tjek diabetes mellitus med denne undersøgelse

, Jakarta – Diabetes mellitus (DM) er en sygdom, der ofte opstår. Denne sygdom omtales ofte som blodsukkersygdom, fordi den er karakteriseret ved en stigning i blodsukkerniveauet (glukose) til over det normale. Mennesker, der har diabetes mellitus, skal straks kontrollere blodsukkerniveauet i deres kroppe, så der ikke opstår komplikationer.

Men desværre opstår symptomerne på diabetes ofte gradvist, så mange mennesker er ikke klar over, at de har fået denne sygdom. Derfor anbefales det til dig, der er i risiko for at få diabetes, regelmæssigt til kontrol. Kom nu, find ud af, hvilke tests der kan udføres for at tjekke for diabetes mellitus her.

Oversigt over diabetes mellitus

Diabetes mellitus kan opstå, fordi kroppen ikke producerer tilstrækkelige mængder insulin eller insulin ikke fungerer korrekt, hvilket i sidste ende resulterer i en stigning i blodsukkerniveauet.

Denne sygdom har to hovedtyper, nemlig diabetes type 1 og type 2. Type 1 diabetes opstår på grund af en autoimmun tilstand, hvor patientens eget immunsystem angriber og ødelægger de insulinproducerende pancreasceller. Mens type 2-diabetes, forårsaget af kroppens celler, er mindre følsomme over for insulin, så den producerede insulin ikke kan bruges korrekt (kroppens celleresistens over for insulin). Type 2-diabetes er mere almindelig end type 1-diabetes.

Diabetes, der ikke er godt kontrolleret, kan forårsage alvorlige komplikationer, såsom hjertesygdomme, nyresvigt, blindhed, amputation og endda død.

Læs også: Vær opmærksom, disse er 8 symptomer på diabetes mellitus

Undersøgelse for at kontrollere diabetes mellitus

En blodsukkertest er en undersøgelse, der skal foretages for at diagnosticere diabetes type 1 eller type 2. Ved at se på resultaterne af blodsukkermålinger kan man vide, om en person har diabetes eller ej. Læger vil normalt anbefale patienten at gennemgå en blodsukkertest på et bestemt tidspunkt og med en bestemt metode. Følgende er en blodsukkertestmetode, der kan tages af personer med diabetes mellitus for at kontrollere:

1. Blodsukkertest mens

Formålet med denne test er at måle blodsukkerniveauer tilfældigt på bestemte tidspunkter. For at gennemgå denne test behøver de syge ikke at faste først. Hvis resultaterne af blodsukkertesten viser et sukkerniveau på 200 mg/dL eller mere, så kan personen siges at være positiv for diabetes.

2. Fastende blodsukkertest

Mens fastende blodsukkertest har til formål at måle blodsukkerniveauet hos patienter under fastende forhold. For at gennemgå denne test vil patienten først blive bedt om at faste i 8 timer. Derefter vil der blive taget en ny blodprøve for at bestemme blodsukkerniveauet.

Hvis resultaterne af fasteblodsukkertesten viser, at blodsukkerniveauet er mindre end 100 mg/dL, så er blodsukkerniveauet stadig normalt. Men hvis resultaterne af blodsukkertesten er mellem 100-125 mg/dL, så har personen en tilstand kaldet prædiabetes. Mens resultaterne af en fastende blodsukkertest, som er på 126 mg/dL eller mere, indikerer, at personen er positiv for diabetes.

Læs også: Forebyg diabetes, her er hvordan man tjekker fastende blodsukker

3. Glucosetolerancetest

Patienter skal også faste natten over for denne test. Derefter vil den syge gennemgå fastende blodsukkermålinger. Efter at testen er afsluttet, vil patienten blive bedt om at drikke en speciel sukkeropløsning. Derefter tages blodsukkerprøven igen efter 2 timers indtagelse af sukkeropløsningen.

Hvis resultatet af glukosetolerancetesten er under 140 mg/dL, betyder det, at blodsukkerniveauet stadig er normalt. I mellemtiden indikerer resultaterne af glukosetolerancetesten, som er mellem 140-199 mg/dL, prædiabetes. Et resultat af en glukosetolerancetest med et sukkerniveau på 200 mg/dL eller mere betyder, at personen er positiv for diabetes.

4. HbA1C-test (glykeret hæmoglobin test)

Denne test har til formål at måle det gennemsnitlige glukoseniveau for den syge i de sidste 2-3 måneder. Denne test vil måle blodsukkerniveauer bundet til hæmoglobin, proteinet i røde blodlegemer, der transporterer ilt gennem hele kroppen. For at gennemgå HbA1C-testen behøver de syge ikke at faste først. HbA1C-testresultater under 5,7 procent indikerer normale forhold. I mellemtiden indikerer HbA1C-testresultaterne, som er mellem 5,7-6,4 procent, en prædiabetestilstand. Et HbA1C-testresultat på over 6,5 procent betyder, at du har diabetes.

Læs også: Ukontrollerede blodsukkerniveauer, pas på disse diabeteskomplikationer

Det er de fire typer undersøgelser for at kontrollere for diabetes mellitus. Du kan også tjekke blodsukkerniveauet i kroppen ved at bruge applikationen , du ved. Metoden er meget praktisk, bare vælg funktionerne Service Lab og laboratoriepersonalet vil komme til dit hus for at tjekke dit helbred. Glem ikke Hent også ja på App Store og Google Play som ven for at hjælpe dig med at passe på dit daglige helbred.

Reference:

WebMD (Få adgang i 2019). Diabetesdiagnose: Tests, der bruges til at opdage diabetes.
Medical News Today (Få adgang i 2019). Liste over tests for diabetes.