Der er en klump i armhulen, er det nødvendigt at være forsigtig?

“Følte du lige en klump i armhulen? Denne tilstand kan være meget bekymrende, men hvis den ikke forårsager smerte, ikke forstørres og går over af sig selv, behøver du ikke bekymre dig. Medmindre det giver ubehagelige symptomer, skal der straks foretages en undersøgelse hos en læge."

, Jakarta – En klump i armhulen kan referere til udvidelsen af ​​mindst én lymfeknude under armen. Disse lymfeknuder er små, ovale strukturer placeret i hele kroppens lymfesystem. De spiller en vigtig rolle i immunsystemet.

Klumpen i armhulen kan føles lille, men i andre tilfælde kan den være meget mærkbar. En klump i armhulen kan være forårsaget af mange ting, såsom en cyste, infektion eller irritation fra barbering eller brug af antiperspiranter. Disse klumper kan dog også indikere en alvorlig underliggende sundhedstilstand, så du bør vide, hvornår du skal se en læge.

Læs også: Hævede lymfeknuder i armhulen, hvad er farerne?

Årsager til klump i armhulen

De fleste klumper er harmløse og er normalt et resultat af unormal vævsvækst. Dog kan klumper i armhulerne være forbundet med mere alvorlige underliggende helbredsproblemer. Du bør bede din læge om at vurdere eventuelle usædvanlige klumper, du har.

Der er nogle af de mest almindelige årsager til klumper i armhulerne, herunder:

  • Bakteriel eller viral infektion.
  • Lipomer er godartede og sædvanligvis harmløse vækster af fedtvæv.
  • Fibroadenom som er en ikke-cancerøs vækst af fibrøst væv.
  • Hidradenitis suppurativa.
  • Allergisk reaktion.
  • Reaktion efter vaccine.
  • svampeinfektion
  • Brystkræft.
  • Lymfom (kræft i lymfesystemet).
  • Leukæmi (blodcellekræft).
  • Systemisk lupus erythematosus (en autoimmun sygdom, der er rettet mod led og organer).

Læs også: Pusfyldt klump i armhulen, hvad forårsager det?

Hvornår skal man gå til lægen?

Enhver ny klump i din armhule, som du finder, kan give anledning til bekymring. Det er dog ikke alle klumper, der er skadelige eller endda smertefulde. Klumpens alvor kan godt bestemmes gennem en lægeundersøgelse og nogle gange andre supplerende undersøgelser.

Advarselstegn, der kan indikere, at en klump i armhulen er forårsaget af en alvorlig tilstand, omfatter:

  • Gradvis udvidelse.
  • Ingen smerte.
  • Det går ikke væk.

Hvis en person oplever eller bemærker nogen af ​​disse symptomer, eller er i tvivl om en klump, bør de se deres læge så hurtigt som muligt, som kan udelukke en mere alvorlig årsag. Selvfølgelig skal eventuelle usædvanlige klumper vurderes omhyggeligt.

Normalt vil lægen starte med at stille spørgsmål om klumpen. Lægen kan spørge om enhver smerte eller ubehag, du oplever. Derudover vil lægen udføre en fysisk undersøgelse. Denne undersøgelse bør omfatte håndpalpering eller massage for at bestemme konsistensen og teksturen af ​​den aksillære klump. Denne procedure giver lægen mulighed for at undersøge lymfeknuderne grundigt.

Inden du laver en undersøgelse på sygehuset, kan du også diskutere først med lægen på sygehuset om mulige årsager til klumper i armhulen. Læge ind vil altid være klar til at give passende sundhedsoplysninger og rådgivning. De kan nemt kontaktes via smartphone, når som helst og hvor som helst.

Læs også: Sådan kontrolleres lymfeknuder

Hvis der opstår en klump i armhulen hos kvinder

Klumper i armhulen kan forekomme hos mænd og kvinder i alle aldre. En klump under armen kan dog indikere udvikling af brystkræft. Kvinder bør udføre månedlige brystselvundersøgelser og straks rapportere brystknopper til lægen.

Bemærk, at brysterne undergår hormonelle ændringer i løbet af menstruationscyklussen og kan have tendens til at føles blødere eller klumpet i løbet af denne tid. Dette betragtes som helt normalt. For de mest nøjagtige resultater skal du udføre en selvundersøgelse af brystet cirka en til tre dage efter din menstruation slutter.

En anden potentiel årsag til aksillære klumper hos kvinder, som har tendens til også at forekomme nær bryst- og lyskeområdet, er hidradenitis suppurativa. Denne kroniske tilstand involverer blokering og betændelse nær de apokrine kirtler i hårsækkene i huden, hvilket almindeligvis forårsager smertefulde kogelignende knopper, der fyldes med pus, lækker og kan endda blive inficeret.

Risici for at have denne tilstand omfatter rygning, familiehistorie og fedme. Selvom den nøjagtige årsag er ukendt, menes det, at det kan være hormonelle ændringer i puberteten og/eller immunsystemet, der reagerer for stærkt på, at hårsækkene bliver blokerede og irriterede. Mænd kan også udvikle hidradenitis suppurativa, men det er mere almindeligt hos kvinder.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Armpit Lump.
Icahn School of Medicine ved Sinai-bjerget. Tilgået i 2021. Armpit Lump.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Armhuleklumper.