Få mere at vide om episiotomi under fødslen

Jakarta - Ikke hele moderens leveringsproces gik glat. Nogle gange skal læger eller jordemødre udføre en medicinsk procedure kaldet en episiotomi, for at hjælpe med at udjævne leveringsprocessen, så barnet fødes sikkert og ikke bringer moderen i fare.

En episiotomi er et snit lavet under fødslen i perineum, vævet mellem skedeåbningen og anus. Tidligere var denne medicinske procedure meget almindelig, men nu er det ikke længere tilfældet. Årsagen er, at fødslen fortsætter med at forløbe glat, og barnet kan blive født sikkert uden behov for et ekstra snit i moderens mellemkød.

I årevis blev en episiotomi anset for at hjælpe med at forhindre mere omfattende vaginale tårer under fødslen og helbrede bedre end naturligt forekommende tårer. Derudover anses denne procedure også for at hjælpe med at opretholde muskelstøtte og bindevæv i bækkenbunden.

Læs også: Det er 20 fødsler, som mødre skal kende

Alligevel anbefales denne medicinske procedure ikke længere, selvom den nogle gange stadig er nødvendig. Din læge eller jordemoder kan anbefale en episiotomi, hvis din baby har brug for øjeblikkelig fødsel, fordi:

  • Barnets skulder sætter sig fast bag bækkenet (skulderdystoci).
  • Barnet har et unormalt pulsmønster under fødslen.
  • Moderen kræver en operativ vaginal fødsel (ved hjælp af pincet eller vakuum).

Her er proceduren

Hvis moderen har behov for en episiotomi og ikke har fået bedøvelse, eller bedøvelsen er slidt op, kan hun få en indsprøjtning med lokalbedøvelse for at bedøve vævet. Du bør ikke føle nogen smerte, når denne procedure er udført, eller stingene er færdige, selvom genopretning kan være meget ubehageligt.

Generelt er der to typer episiotomi-snit, nemlig:

  • Midtlinje (median) snit. Midtlinjesnittet laves lodret. Et snit i dette område vil være lettere at suturere, men har en højere risiko for at strække sig til analområdet.
  • Mediolateralt snit. Det mediolaterale snit laves i en lille vinkel. Dette snit giver den bedste beskyttelse mod at rive ned til analområdet, men er ofte mere smertefuldt og vanskeligere at suturere.

Læs også: Kend virkningen af ​​mandsøm efter fødslen

Erkend risiciene ved episiotomiproceduren

Gendannelse af episiotomi kan være meget ubehageligt, og nogle gange kan snittet være bredere end den naturlige rift. Infektion er også mulig. Nogle mødre siger, at denne procedure forårsager smerte under sex i månederne efter fødslen.

En vertikal episiotomi sætter moderen i fare for en fjerdegrads vaginal rift, der strækker sig gennem skeden lukkemuskel anus og i slimhinderne, der forer endetarmen. Denne tilstand vil øge risikoen for komplikationer såsom fækal inkontinens.

Genopretning af episiotomi

De sting, som jordemødre eller læger normalt bruger til at reparere en episiotomi, vil normalt selvoptages. Mødre vil blive rådet til at tage receptpligtig medicin eller bruge håndkøbs smertestillende midler og afføringsblødgøringsmidler. Smertelindrende cremer eller salver har dog ikke vist sig at være effektive til episiotomisår.

I restitutionsperioden vil moderen opleve forskellige gener. Spørg derfor straks lægen, hvis smerten tiltager, moderen har feber eller snitsåret udleder væske som pus. Årsagen, dette kan være et tegn og symptom på infektion.

Læs også: Kend de 3 stadier i normal fødsel

For at gøre spørgsmål og svar med læger nemmere og behandling kan udføres med det samme, brug applikationen . Når du har klager over helbredsproblemer, skal du altid bruge appen at få den bedste løsning direkte fra eksperterne.

Reference:
Mayo Clinic. Hentet 2021. Episiotomi: Når det er nødvendigt, når det ikke er.