4 typer øjenkræft, du skal kende

, Jakarta – Som navnet antyder, opstår øjenkræft, når celler vokser unormalt i øjet. Den mest almindelige form for øjenkræft er melanom, men der er andre typer, der påvirker forskellige typer af celler i øjet.

Grundlæggende har øjet tre hoveddele, nemlig:

  • Øjeæble, som for det meste er fyldt med et geléagtigt materiale kaldet glaslegemet og har tre hovedlag, nemlig sclera, uvea og nethinden.

  • Kredsløbvæv, der tjener til at beskytte øjeæblet.

  • Adnexale eller tilbehørsstrukturer, for eksempel øjenlågene og tårekirtlerne.

Forskellige typer kræft kan forekomme i hver del af øjet. Her er en yderligere forklaring.

1. Okulært melanom

Okulært melanom er den mest almindelige form for øjenkræft, der udvikler sig i øjenæblet hos voksne, men det er stadig ret sjældent. Melanomer, der starter i huden, er meget mere almindelige end dem, der starter i øjnene.

Melanom udvikler sig fra de pigmentdannende celler, der giver farve til din hud, hår og øjne, kaldet melanocytter. Når det udvikler sig i øjet, er det mest almindeligt inficerede område uvea. Uvea er laget i øjenvæggen mellem sclera og nethinden.

Melanom begynder næsten altid i den del af uvea, der kaldes årehinden. Dette skyldes, at choroidceller har samme pigment som hudceller. Uveal melanom kan dog også starte i iris, som også er en del af uvea. Melanom i iris udvikler sig normalt langsomt og spredes ikke til andre dele af kroppen.

Læs også: 3 måder at forebygge øjenkræft på, du skal vide

2. Retinoblastom

Den næste type øjenkræft er retinoblastom, en kræftform, der starter i nethinden, det mest følsomme lag på indersiden af ​​øjet. Denne type øjenkræft rammer ofte børn og kan angribe et eller begge øjne på én gang.

Denne øjenkræft opstår, når nervecellerne i nethinden gennemgår en genetisk mutation. Denne mutation får cellerne til at fortsætte med at vokse og formere sig, hvilket til sidst danner tumorceller.

Retinoblastomceller invaderer længere ind i øjet og nærliggende strukturer. Faktisk kan disse kræftceller spredes eller metastasere til andre områder af kroppen, herunder hjernen og rygmarven.

Læs også: Er det rigtigt, at UV-stråler kan udløse øjenkræft?

3. Medulloepitheliom Intraokulært

Denne type øjenkræft er sjælden. Denne øjenkræft er ikke et retinoblastom. Denne sygdom begynder i ciliærlegemet, er ondartet, men spreder sig sjældent ud over øjet. Normalt forårsager denne øjenkræft øjensmerter og tab af syn. Behandlingen er næsten altid operation for at fjerne øjet. Dette fjerner normalt al kræften, så længe den stadig er i øjet.

4. Primært intraokulært lymfom

Dette er en type øjenkræft, der starter i hvide blodlegemer kaldet lymfocytter, som er en del af kroppens immunsystem. Lymfom kan dog også starte i andre organer, såsom lunger og mave.

Lymfom, der opstår i øjet, er non-Hodgkins B-celle lymfom. Denne kræftsygdom menes at opstå på grund af forskellige faktorer, såsom DNA-mutationer og ændringer i kroppens immunsystem. De i risikogruppen er ejere af lav immunitet, har en historie med autoimmune sygdomme og visse kroniske sygdomme. Behandling af denne sygdom kan udføres med kemoterapi, immunterapi, stråling og kirurgi.

Læs også: Øjenkræft kan opdages tidligt

Det er nogle typer øjenkræft, som du har brug for at kende. Lad det ikke være for sent for dig at komme i behandling, spørg straks din læge, hvis du oplever mærkelige symptomer i dine øjne. Så du behøver ikke stå i kø eller på hospitalet, du Hent kun app . Du kan til enhver tid bruge denne applikation til at spørge en øjenlæge. Ikke kun det, Du kan også bruge den til at købe medicin og tjekke laboratoriet.

Reference:
American Academy of Ophthalmology. Tilgået 2020. Øjenkræft.