Øger det virkelig kolesterolniveauet at drikke komælk?

Jakarta - Mælk er en naturlig fødekilde for pattedyr. Nogle typer dyr og mennesker producerer mælk for at fodre deres unger, indtil de er klar til at tage imod fast føde. Det er derfor, mælk indeholder værdifulde næringsstoffer, der hjælper med at støtte kroppens vækst, herunder calcium og protein.

Mælk kan ikke kun indtages af børn, voksne, der ønsker at indtage det, er også tilladt, hvilket er omkring 3 kopper fedtfattige eller fedtfri mælkeprodukter hver dag. Mælk indtaget af voksne er en del af en sund kost. Dette indtag inkluderer mælk, yoghurt, ost og sojamælk.

Så er det rigtigt, at komælk forårsager kolesterol? Kom nu, læs hele forklaringen nedenfor.

Læs også: Laktoseintolerance hos babyer, hvad skal mødre gøre?

Komælk forårsager kolesterol, er det sandt?

Er det rigtigt, at indtagelse af komælk forårsager forhøjet kolesterol i blodet? Hvis ja, er komælk så stadig et anbefalet produkt?

Komælk indeholder 146 kalorier, 5 gram mættet fedt og 24 milligram kolesterol i 1 kop. Dette næringsstof er en fremragende kilde til protein og næringsstoffer, indeholder essentielle vitaminer og mineraler og giver en tredjedel af det anbefalede daglige indtag af calcium. Ikke nok med det, så indeholder komælk også kalium, som kan hjælpe med at forhindre forhøjet blodtryk.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLoS One fandt også ud af, at økologisk komælk indeholder flere antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer end konventionel mælk, hvilket er vigtigt, fordi omega-3'er fremmer hjertesundheden.

Men når det kommer til kolesteroltal, kan mejeriprodukter med højt fedtindhold skabe nye problemer. Mættet fedt i kosten hæver LDL-kolesterol eller dårligt kolesterol, hvilket øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde, ifølge American Heart Association. Hvis du indtager komælk, anbefaler de fleste læger en fedtfattig eller fedtfattig version. En kop skummetmælk indeholder 83 kalorier, intet mættet fedt og kun 5 milligram kolesterol.

Læs også: Bedste ko- eller sojamælk til voksne?

Indtagelse af komælkserstatning

Ingen grund til bekymring, hvis du ikke kan spise komælk på grund af dets høje kolesterolindhold. Der er flere alternative muligheder, som du kan prøve i stedet, nemlig:

1. Sojamælk

Sojamælk indeholder 80 kalorier og kun 2 gram fedt pr. 1-kops portion. Fordi det kommer fra planter, har sojamælk intet kolesterol og kun en lille mængde mættet fedt. Sojamælk indeholder også 7 gram protein pr. portion, hvilket er fantastisk til en hjertesund kost. Femogtyve gram sojaprotein om dagen, såsom det der findes i sojamælk og tofu, kan også reducere risikoen for hjertesygdomme.

Dette kan skyldes ikke kun proteinet, men også det høje indhold af flerumættede fedtstoffer, mineraler, vitaminer og fibre fra sojabønner, samt det lave indhold af mættet fedt. Sørg dog for, at den ikke er tilsat sukker og er blevet beriget med calcium.

2. Mandelmælk

Usødet mandelmælk indeholder mellem 30 og 40 kalorier pr. 1-kops portion og har intet mættet fedt. Fordi den indeholder plantebaseret mælk, indeholder denne mælk heller ikke kolesterol. Berigede versioner indeholder den samme mængde D-vitamin som skummet komælk, og nogle mærker indeholder endda op til 50 procent mere calcium.

Mandelmælk indeholder også flerumættede fedtsyrer, der kan sænke LDL-kolesterol, reducere inflammation og forbedre kognition (hjernefunktion). Desværre er mandelmælk også lav i protein sammenlignet med komælk og andre mælkealternativer, hvilket gør det til et mindre end ideelt valg. Sørg for at indtage usødet mandelmælk for at bevare et sundt hjerte.

Læs også: Kend fordelene ved sojamælk til børn

Glem ikke at tjekke kolesterol i dit blod regelmæssigt, så du til enhver tid kan kende niveauet. Hvis du ønsker at købe kosttilskud eller multivitaminer for at understøtte din krops sundhed, kan du bruge funktionen "sundhedsbutik" i appen , Ja.



Reference:
Hverdagssundhed. Tilgået i 2021. 9 bedste og værste mælk til dit kolesteroltal.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Hvad skal du vide om mælk.
Benbrook, Charles M., et al. 2013. Tilgået 2021. Økologisk produktion forbedrer mælkens ernæringsmæssige kvalitet ved at ændre fedtsyresammensætningen: En 18-måneders undersøgelse i USA. PLoS ONE 8(12): e82429.