Øjenfarve kan vise sundhed, her er beviset

, Jakarta - Farven på det menneskelige øje er anderledes og den samme som huden, fordi den er påvirket af pigmenteringen i øjets iris. Du og din families øjenfarve ser måske ens ud. Men vidste du, at visse øjenfarver kan indikere og forudsige den generelle øjensundhed.

Uanset om det er brunt, lysebrunt, grønt, blåt, gråt, har sundhedseksperter opdaget, at øjenfarve også kan bestemme sygdomsrisikoen. Hvordan kan dette ske? Lad os se på øjensundhedsfakta baseret på følgende farve!

Læs også: Småbørn har 3 øjenfarver, dette er den medicinske forklaring

Mennesker med mørk øjenfarve er tilbøjelige til grå stær

Udseendet af en tågelignende skygge, der vises over øjets pupille, er et almindeligt symptom på grå stær. Denne tilstand med sløret syn er almindelig på grund af aldring. Udgivet forskning American Journal of Ophthalmology sagde dem, der har mørk øjenfarve, er mere tilbøjelige til at udvikle grå stær. De har en 1,5 til 2,5 gange større risiko for at udvikle grå stær. For at forhindre denne tilstand skal du beskytte dine øjne mod ultraviolette stråler. Især hvis du ofte laver udendørsaktiviteter, så sørg for at have hat og solbriller på.

Vitiligo er mindre almindelig blandt mennesker med blå øjne

Udgivet forskning natur i 2012 og udtalte, at vitiligo er mindre almindeligt hos dem med blå øjne. Sygdomme, der forårsager tab af hudfarve, falmer og virker plettet på grund af autoimmune lidelser. Af de næsten 3.000 vitiligopatienter - som alle var kaukasiske - involveret i undersøgelsen, havde 27 % blå øjne, 30 % havde grønne eller brune øjne, og 43 % havde nøddebrune øjne.

Mens detaljerne i den typiske kaukasiske øjenfarve er 52% blå, 22% grøn eller nøddebrun og 27% brun. Forskerne fandt ud af, at variationer i to specifikke gener, TYR og OCA2, som spiller en rolle i blå øjenfarve, også reducerede risikoen for vitiligo.

Læs også: Pas på ændringer i øjnene, genkend tegnene!

Melanom forekommer ofte hos mennesker med blå øjne

Mens mennesker med blå øjne sjældent oplever vitiligo, er de mere tilbøjelige til at udvikle melanom. En teori om dette er, at vitiligo er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppens naturlige immunrespons fejlagtigt angriber sig selv. Overaktivitet af denne reaktion kan være årsagen til, at brunøjede mennesker er tilbøjelige til vitiligo, men er bedre til at bekæmpe melanom.

Mennesker med mørke øjne er mere følsomme over for alkohol

Hvis dine øjne er sorte eller brune, bør du udvise mere tilbageholdenhed eller forsigtighed, når du drikker alkoholiske drikke. Dette skyldes, at en undersøgelse fra 2001 blev offentliggjort i Personlighed og individuelle forskelle afsløret, var dem med brune eller sorte øjne mere følsomme over for alkohol. Mørkeøjede mennesker er også mere følsomme over for alkohol og andre stoffer generelt, hvilket betyder, at de kun behøver et par drinks for at opnå den ønskede effekt.

Kvinder med lyse øjne er bedre til at udholde smerte

Forskning præsenteret i American Pain Society 2014 fandt ud af, at kvinder med lyse øjne havde en højere tolerance over for smerte, ømhed og ubehag. En lille gruppe kvinder blev undersøgt før og efter fødslen, og faktisk udviste dem med mørkere øjne angst og søvnforstyrrelser som reaktion på smerten ved fødslen.

Letøjede mennesker er mere tilbøjelige til at få makuladegeneration

En af de mest almindelige årsager til synstab efter 50 er aldersrelateret makuladegeneration. Beskadigelse af en lille del af øjet nær midten af ​​nethinden reducerer synsstyrken. Ud over rygning og familiehistorie er denne sygdom i fare for dem, der har lyse øjne. Disse resultater skal stadig studeres yderligere, men generelt er makuladegeneration almindelig hos kaukasiere.

Ændringer i øjenfarve viser sundhedsproblemer

Hvis du bemærker rødme i det hvide i dine øjne, kan dette være tegn på en udiagnosticeret allergi. Hvis det bliver gult, så er det et tegn på leversygdom. Hvis kun det ene øje ændrer farve, kan det være et tegn på en arvelig sygdom såsom neurofibromatose. Denne sygdom forårsager en tumor i nervevævet eller Waardenburg syndrom, som involverer høretab og bleg hud, eller den kan signalere iris melanom.

Læs også: Tag ikke fejl, her er 7 fakta om farveblindhed

Hvis du bemærker andre øjenrelaterede ændringer, der er ret mistænkelige, skal du straks gå til hospitalet. Bestil tid hos en læge via appen og tag den behandling, din læge anbefaler for at forhindre uønskede komplikationer.

Reference:
Forebyggelse. Tilgået 2020. Ting, din øjenfarve siger om dit helbred.
Green Valley naturlige løsninger. Tilgået 2020. Hvad din øjenfarve siger om dit helbred.