Hvad er testene for at opdage HIV?

, Jakarta - Den eneste måde at vide med sikkerhed, om nogen har hiv, er ved at blive testet. Dette skyldes, at du ikke kan stole på, at dine symptomer kan fortælle, om du har HIV. Derudover giver det at kende din hiv-status dig solid information, så du kan tage skridt til at holde dig selv og din partner sunde.

Hvis du er HIV-positiv, kan du tage medicin til behandling af HIV. Mennesker med hiv, der dagligt tager hiv-medicin som foreskrevet, kan leve et normalt og sundt liv og forhindre at overføre det til andre. Uden HIV-lægemidler (antiretroviral terapi eller ARV'er) formerer virussen sig i kroppen og beskadiger immunsystemet. Dette er grunden til, at en person skal tage medicin så hurtigt som muligt efter en positiv test.

Læs også: Sjældent indset, disse er årsagerne og symptomerne på HIV

Så hvad er testene for HIV-detektion?

HIV kan diagnosticeres gennem blod- eller spytprøver. Disse tests kan omfatte:

1. Antigen/antistoftest

Disse test involverer normalt udtagning af blod fra en vene. Antigen er et stof i HIV-virus og kan normalt påvises i blodet inden for få uger efter at være blevet smittet med HIV-virus. Antistoffer produceres af immunsystemet, når de udsættes for HIV. Det kan tage uger til måneder for antistoffer at blive opdaget. Kombinationsantigen/antistoftest tager to til seks uger efter eksponering for at blive positive.

2. Antistoftest

Disse tests leder efter antistoffer mod HIV i blodet eller spyt. De fleste hurtige HIV-tests, herunder selvtests, der udføres derhjemme, er antistoftests. En antistoftest kan udføres tre til 12 uger efter, at du er blevet eksponeret.

3. Nukleinsyretests (NAT'er)

Disse tests leder efter den faktiske virus i blodet ( viral belastning ). De involverer også blod udtaget fra en vene. Hvis du måske har været udsat for hiv inden for de sidste par uger, kan din læge anbefale NAT. NAT vil være den første test, der er positiv efter eksponering for HIV.

Læs også: Her er hvad du behøver at vide før en HIV-test

Hvis det er blevet afsløret, er der andre tests, der skal udføres

Hvis du er blevet diagnosticeret med hiv, er det vigtigt at opsøge en specialist, der er uddannet i at diagnosticere og behandle hiv. De vil hjælpe dig med at bestemme en række ting, såsom:

  • Behov for yderligere test eller ej;
  • Bestem, hvilken antiretroviral HIV-terapi (ART) der er bedst at give;
  • Overvåg fremskridt og udvikling af generelle sundhedstilstande.

Hvis du får en diagnose af HIV/AIDS, kan flere tests hjælpe din læge med at bestemme sygdommens stadie og den bedste behandling, herunder:

  • CD4-celletal. CD4 T-celler er hvide blodlegemer specifikt målrettet og ødelagt af HIV. Hvis du ikke har nogen symptomer, udvikler HIV-infektionen sig til AIDS, når dit CD4-celletal falder til under 200.

  • Viral belastning (HIV RNA). Denne test måler mængden af ​​virus i blodet. Efter start af hiv-behandling er målet at have en uopdagelig viral belastning. Dette reducerer en persons chancer for opportunistiske infektioner og andre hiv-relaterede komplikationer markant.

  • Lægemiddelresistens . Nogle typer hiv er resistente over for behandling. Denne test hjælper læger med at afgøre, om en specifik form for virussen har resistens og guider fremtidige behandlingsbeslutninger.

Læs også: Skal vide, HIV og AIDS er forskellige

Hvem skal tage en HIV-test?

Center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse anbefaler, at alle i USA mellem 13 og 64 år bliver testet for hiv mindst én gang. Du bør dog blive testet oftere, mindst en gang om året, hvis du har større risiko for at få hiv. Vær opmærksom på, at risikoen er højere, hvis:

  • Har flere seksuelle partnere.
  • At have ubeskyttet sex med en, der er eller kan være hiv-positiv, inklusive en, hvis seksuelle historie du ikke kender.
  • Injicer medicin med en kanyle, sprøjte eller andet udstyr, som en anden har brugt først.
  • Har været eller bliver testet for tuberkulose, hepatitis eller enhver seksuelt overført sygdom, herunder syfilis, gonoré, klamydia eller herpes.
  • Kommercielle sexarbejdere
  • Hav sex med nogen, der har en historie med nogen af ​​disse.

Hvis du alligevel vil vide mere om forskellige ting om hiv, kan du tage det op med din læge først kl . Læger vil altid være klar til at give den rigtige information og rådgivning, så du undgår hiv.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. HIV.
Minoritets hiv/aids-fond. Tilgået i 2020. Symptomer på HIV.
WebMD. Tilgået 2020. HIV-testning.