4 typer gigt-gigtsymptomer, du skal kende

, Jakarta - Gigtgigt er en almindelig og kompleks form for gigt, der kan ramme alle. Denne tilstand er karakteriseret ved anfald af pludselige og stærke smerter, hævelse, rødme og ømhed i leddene. Denne tilstand opstår ofte i leddet ved bunden af ​​tommelfingeren.

Angreb af gigt kan opstå pludseligt og vækker dig ofte midt om natten med en fornemmelse af at brænde din storetå. Det berørte led er varmt, hævet og meget ømt. Symptomerne på gigt kan også komme og gå, men der er også flere stadier af symptomer på gigt.

Læs også: 5 fødevarer, der er gode for mennesker med gigt gigt

Symptomer på gigtgigt

Tegn og symptomer på urinsyregigt opstår næsten altid pludseligt og ofte om natten. Disse symptomer omfatter:

  • Intense ledsmerter . Gigt påvirker normalt det store led i storetåen, men det kan forekomme i ethvert led. Andre almindeligt berørte led omfatter ankler, knæ, albuer, håndled og fingre. Smerten kan være mest alvorlig i de første fire til 12 timer efter den begynder.
  • Vedvarende ubehag. Efter at de mest alvorlige smerter er forsvundet, varer nogle ledgener fra et par dage til et par uger. Efterfølgende angreb har en tendens til at vare længere og påvirke flere led.
  • Inflammation og rødme. Det berørte led vil være hævet, ømt, varmt og rødt.
  • Begrænset bevægelsesområde. Efterhånden som gigten skrider frem, er den syge muligvis ikke i stand til at bevæge leddet normalt.

Oplever du pludselige og stærke smerter i leddene, kan du straks kontakte lægen på appen . Læger vil give indledende behandling for at lindre symptomer. Husk, ubehandlet urinsyregigt kan forårsage forværrede smerter og ledskader. Søg straks også at besøge hospitalet, hvis du har feber og dine led føles varme og betændte.

Læs også: Forebyg gigtgigt ved at gøre disse 5 vaner

Gigt gigt årsager og risikofaktorer

Gigt arthritis opstår, når urinsyrekrystaller opbygges i leddene, hvilket forårsager betændelse og stærke smerter. Urinsyrekrystaller kan dannes, når du har høje urinsyreniveauer i blodet.

Kroppen producerer urinsyre, når den nedbryder puriner, som er stoffer, der findes naturligt i kroppen. Puriner findes dog også i visse fødevarer, såsom kød, indmad og fisk og skaldyr. Andre fødevarer øger også urinsyreniveauet, såsom alkoholholdige drikkevarer, især øl, og drikkevarer sødet med frugtsukker (fruktose).

Normalt opløses urinsyre i blodet og passerer gennem nyrerne ind i urinen. Nogle gange producerer kroppen for meget urinsyre, eller nyrerne udskiller for lidt urinsyre. Når dette sker, kan urinsyre opbygges og danne skarpe, nålelignende uratkrystaller inde i leddet eller omgivende væv, hvilket forårsager smerte, betændelse og hævelse.

Læs også: Gigt Gigt kan angribe unge aldre, dette er årsagen

Der er flere faktorer, der øger en persons risiko for at udvikle urinsyregigt, for eksempel:

  • Fedme

Hvis du er overvægtig, vil din krop producere mere urinsyre, og dine nyrer vil gøre det sværere at komme af med urinsyre.

  • Sygdomstilstand

Visse sygdomme og tilstande kan også øge risikoen for ledsmerter. Disse omfatter ubehandlet højt blodtryk og kroniske tilstande som diabetes, metabolisk syndrom og hjerte- og nyresygdom.

  • Narkotika

Brugen af ​​thiaziddiuretika - normalt brugt til at behandle hypertension - og lavdosis aspirin øger også urinsyreniveauet. Det samme er brugen af ​​anti-afstødningsmedicin, der ordineres til personer, der har fået organtransplanteret.

  • Familie historie

Hvis et andet medlem af din familie har urinsyregigt, er der større sandsynlighed for, at du udvikler denne sygdom.

  • Kirurgi eller Traume

Operation eller traume er også blevet forbundet med en øget risiko for at udvikle gigt.

Derudover er gigt mere almindelig hos mænd, primært fordi kvinder har en tendens til at have lavere urinsyreniveauer. Men efter overgangsalderen kan kvinders urinsyreniveauer nærme sig mænds.

Mænd er også mere tilbøjelige til at udvikle gigt tidligere, normalt mellem 30 og 50 år. Mens kvinder generelt oplever tegn og symptomer efter overgangsalderen. Det er bedre, hvis du går ind i den alder, vær altid opmærksom på din krops tilstand for at undgå gigt.

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Hentet i 2020. Gigt.
Healthline. Hentet i 2020. Gigt.
Mayo Clinic. Hentet i 2020. Gigt.